Noi oportunităţi de colaborare internaţională, discutate la cea de-a II-a Asamblee a Reţelei Centrelor de Acvacultură din Europa Centrală şi de Est

2011-11-02
 

În zilele de 17-18 octombrie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit cea de-a II-a Reuniune a Reţelei Centrelor de Acvacultură din Europa Centrală şi de Est (NACEE). Evenimentul a întrunit 42 de instituţii ştiinţifice în domeniul acvaculturii şi resurselor biologice acvatice din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est. La lucrările forului au fost prezenţi şi reprezentanţi ai ministerelor, departamentelor de profil, conducători ai întreprinderilor piscicole şi gospodăriilor piscicole de fermieri din republică.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a salutat ideea desfăşurării lucrărilor prestigiosului For în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, subliniind semnificaţia deosebită a evenimentului, importanţa soluţionării problemelor din domeniu în baza cercetărilor ştiinţifice sub aspectul promovării ştiinţei, aplicarea tehnologiilor şi cunoştinţelor noi, evidenţiind şi impactul economic pentru ţările din regiune.

În context, preşedintele AŞM, a menţionat, de asemenea, importanţa semnării recente a Memorandumului privind asocierea Republicii Moldova la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7). Ca stat asociat, Republica Moldova va dispune de dreptul de a iniţia proiecte de cercetare şi de a crea consorţiumuri europene, va participa la toate ofertele de finanţare etc. În acest sens, preşedintele AŞM a exprimat speranţa că întrunirea respectivă va aduce noi idei, vor fi identificate noi proiecte comune în domeniul acvaculturii.

Laszlo Varadi, preşedintele NACEE, care este şi director al Institutului de Cercetare în Piscicultură, Acvacultură şi Irigaţie din Ungaria, a menţionat privilegiul de a se afla la acest eveniment şi de a transmite felicitări, în numele Organizaţiei pe care o reprezintă, tuturor participanţilor la for. În luarea sa de cuvânt, oaspetele a menţionat scopul principal de integrare a instituţiilor din Europa Centrală şi de Est în Spaţiul European de Cercetare şi de a oferi în continuare suport membrilor săi. „Această întrunire va rămâne în istoria Adunării Generale şi sunt foarte mulţumit de prezenţa multor membri, lucru ce îmi oferă speranţe de a continua activitatea noastră în generarea proiectelor în beneficiul statelor din spaţiul dat”, a remarcat Laszlo Varadi.

Cuvinte de salut la eveniment au adresat academicianul Teodor Furdui, prim-vicepeşedinte al AŞM, academicianul Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie al AŞM, academicianul Boris Gaina, Vitalie Cebanu, reprezentant al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimenatre, dr. Galina Curcubet, directorul Filialei din Chisinau a Întreprinderii de Stat pentru Cercetare şi Producere a Resurselor Biologice Acvatice „Acvacultura-Moldova”, dr.hab. Elena Zubcov.

În cadrul forului, participanţii au audiat raportul anual al Organizaţiei, fiind discutate şi oportunităţile de colaborare în cadrul proiectelor comune şi perspectivele unei interacţiuni cât mai eficiente cu membrii săi.

În perioada desfăşurării evenimentului a fost convocată şedinţa Comitetului Consultativ Tehnic, după care specialiştii au participat la Seminarul NACEE privind rolul acvaculturii în dezvoltarea localităţilor rurale. Programul de lucru a inclus şi vizita de studiu la Întreprinderea „Acvatir” din Tiraspol.

Dna Elena Zubcov, doctor habilitat, profesor cercetător, şef al Laboratorului Hidrobiologie şi Ecotoxicologie al Institutului de Zoologie al AŞM, a menţionat că actualmente, NACEE include 45 de instituţii din 15 ţări şi are drept scop de a facilita integrarea sferei de cercetare şi dezvoltare din Europa Centrală şi Europa de Est în spaţiul european de cercetare. Republica Moldova este reprezentată în reţeaua NACEE prin doi membri: Institutul de Zoologie al AŞM şi Întreprinderea de Stat pentru Cercetare şi Producere a Resurselor Biologice Acvatice „Acvacultura-Moldova”. Prin intermediul acestei Organizaţii internaţionale, instituţiile membre au posibilitatea de a face schimb permanent de informaţii în domeniul acvaculturii şi pisciculturii şi a efectua schimbul de cercetători în cadrul programelor respective. Graţie NACEE, cercetătorii din Republica Moldova au multiple oportunităţi de elaborare şi realizare a proiectelor internaţionale de cercetare în parteneriat cu cercetători de peste hotare.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM