Integrarea în spaţiul ştiinţific european – o realizare de succes a comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova

2011-10-20
 

La 19 octombrie curent, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa de presă privind integrarea în spaţiul ştiinţific european – primul domeniu la care s-a asociat Republica Moldova, susţinută de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei Parlamentare şi Gunnar Wiegand, şef de departament din cadrul Directoratului General pentru Relaţii Externe al Comisiei Europene.

În cadrul conferinţei, preşedintele AŞM a prezentat argumentarea necesităţii de iniţiere a negocierilor asupra semnării Memorandumului de Înţelegere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind asocierea Republicii Moldova la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative (2007-2013), în care a subliniat:

„La 30 septembrie 2010, dl Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova şi dl Stefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, au semnat Protocolul la Acordul de parteneriat şi cooperare de instituire a unui parteneriat între Republica Moldova, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă parte.

În această ordine de idei, AŞM, beneficiind de susţinerea consecventă a MAEIE, a iniţiat procedura de negociere şi semnare a Memorandumului de Înţelegere între Comunităţile Europene şi Republica Moldova privind asocierea Republicii Moldova la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7)” (textul integral al argumentării).

Preşedintele AŞM a informat că Republica Moldova va deveni membru cu drepturi egale a Spaţiului European de Cercetare, ceea ce îi va permite să concureze şi să coopereze în calitate de partener egal în toate concursurile anunţate de PC7, să devină parte componentă a unei reţele europene a oamenilor de ştiinţă şi mediului de afaceri şi să beneficieze de potenţialul ştiinţific european pentru soluţionarea problemelor interne.

În acelaşi context, Gunnar Wiegand a remarcat importanţa asocierii la PC7 pentru domeniul academic şi non-academic, menţionând că ,,scopul major al acestui program este de a crea noi locuri de muncă, iar prin intermediul ştiinţei creşterea competitivităţii şi calităţii vieţii atât la nivel european, cât şi la cel global”.

Gunnar Wiegand a mai specificat că în perioada imediat următoare, se preconizează ca în cadrul Programului să fie create 174 mii de locuri de muncă, iar în perspectivă de durată numărul locurilor de muncă să crească până la 450 mii.

„Ceea ce este foarte important de subliniat este ca acest statut ne dă posibilitatea să promovăm tineri savanţi şi să atragem diaspora noastră ştiinţifică. Acest Memorandum va influenţa puternic asupra reformelor ce urmează a fi efectuate şi mă refer la reforme instituţionale, ceea ce ţine de domeniul de cercetare”, a afirmat Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei Parlamentare.

De la 1 ianuarie 2012, Republica Moldova va fi inclusă în reţeaua EUROAXESS care oferă acces la un spectru complet de informaţii şi servicii cercetătorilor aflaţi în căutarea unei oferte de muncă în domeniul cercetării ştiinţifice europeane.

Centrul Media al AŞM