Strategia cu privire la Inovare a Republicii Moldova pentru anii 2012-2020 a fost prezentat experţilor internaţionali

2011-10-31

La 27 octombrie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a desfăşurat lucrările Conferinţa Internaţională “Discuţie pe marginea proiectului Strategiei cu privire la Inovare a Republicii Moldova pentru anii 2012-2020”, organizată de către Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite (UNECE), Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Ministerul Economiei al Republicii Moldova,

La eveniment au participat reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, ai ministerelor de resort şi ai societăţii civile, precum şi experţi ai Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite , care au discutat despre posibilele căi de dezvoltare a inovaţiilor şi realizării cu succes a Strategiei cu privire la Inovare a Republicii Moldova pentru anii 2012-2020.

Lucrările au fost deschise de către acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, care şi-a exprimat convingerea că documentul elaborat de către un grup de lucru, întrunit sub egida Ministerului de Economie şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei, va stimula atât cercetătorii ştiinţifici din institute şi universităţi, cât şi mediul de afaceri din Republica Moldova să implementeze în practică noile cunoştinţe acumulate din sfera cercetării şi inovării.

Un cuvânt de salut către cei prezenţi în sală a adresat moderatorul conferinţei Jose Palacin, şeful departamentului Politici Inovatoare de Dezvoltare a UNECE, care a pus la dispoziţie o informaţie cu privire la importanţa creării şi dezvoltării unei strategii de inovare eficiente pentru comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova.

Un mesaj din numele Ministerului Economiei, a rostit Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, care a oferit publicului o informaţie amplă cu privire la evoluţia economică a Republicii Moldova pentru anul 2011.

Prezentarea generală a structurii Strategiei cu privire la Inovare, viziunile pe termen mediu asupra sistemului de inovare, obiectivele principale şi măsurile necesare pentru a crea un mediu inovaţional în R. Moldova au fost expuse, într-un raport, de către dr. Ghenadie Cernei, director al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

Accentuînd importanţa strategiei, dr. Ghenadie Cernei a informat că scopul acestui document este de a analiza şi evalua potenţialul de dezvoltare în sfera ştiinţei şi inovării prin analiza punctelor tari, punctelor slabe, oportunităţilor şi riscurilor, precum şi de a identifica priorităţile strategice atât în sfera de inovare, cât şi în sectoarele-cheie ale economiei naţionale care necesită activităţi inovaţionale în procesul de modernizare.

La rândul său oaspeţii străini, reprezentanţii Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite au apreciat pozitiv eforturile şi viteza cu care a fost elaborat documentul, însă în opinia lor strategia trebuie structurată mai simplu, pentru a fi accesibilă tuturor. ,,Ceea ce faceţi dvs. este foarte ambiţios, însă trebuie să fiţi realişti, să aveţi răbdare şi să aşteptaţi rezultatele pentru a le implementa în timp” a declarat Mr. Hannes Leo, expert al UNECE.

Notăm că Strategia cu privire la Inovare a Republicii Moldova pentru anii 2012-2020 a fost elaborată în conformitate cu planul de acţiuni a Guvernului pentru anul 2011, iar aprobarea proiectului este preconizată pentru finele anului 2011.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM