Istoricul Valeriu Pasat, membru corespondent al AŞM, a lansat recent ultimele sale lucrări

2011-11-08
 

Membru corespondent al AŞM, Valeriu Pasat, doctor habilitat în istorie, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie, Stat şi Drept (IISD) al AŞM a lansat recent ultimele sale apariţii.

În cadrul Târgului Internaţional de Carte Ştiinţifică şi Didactică, la care au participat colegi de la IISD al AŞM, alte instituţii academice, universitare, oameni de creaţie, cititori interesaţi s-a realizat o masă rotundă, unde au fost puse în discuţie diverse probleme din opera istoricului Valeriu Pasat, dar şi subiecte ce vizează problematica documentelor publicate şi a studiilor monografice ale cercetătorului.

În cadrul evenimentului, dr. Gheorghe Cojocaru, director al IISD al AŞM, a subliniat eforturile depuse de către istoricul Valeriu Pasat încă în imediata perioadă de după obţinerea independenţei a tinerei Republici Moldova. Domnia sa a început a publica materiale de istorie încă prin anii 1991-1992, iniţial, pe paginile ziarului „Sfatul Ţării” care insera documente integrale legate de tema deportărilor şi care erau reprezentate de primele documente din arhivele interzise până atunci la tema deportărilor din RSS Moldovenească. Ulterior, Valeriu Pasat a editat un şir de documente, având acces la arhivele din Chişinău, Moscova, arhive ale republicilor sovietice din fosta URSS şi să propună o serie de culegeri de documente extrem de importante ca deschidere ştiinţifică, ca abordare academică şi ca valoare istoriografică. Aici se impun volumele de prestigiu „Трудные страницы истории Молдовы 1940-1950-е гг.” (Moscova, 1994); „Суровая правда истории. Депортации с территории Молдавской СССР 40-50-е гг.” (Chişinău, 1998) care au stat la temelia fondării primelor ediţii de documente publicate asupra adevărurilor istorice referitoare la paginile triste din istoria poporului moldav şi au deschis calea spre cunoaşterea acestor probleme pentru alţi cercetători. Lucrările reprezintă culegeri de documente inegalabile ca valoare sursologică şi istoriografică.

Astfel, după publicarea mai multor documente, Valeriu Pasat a reuşit să propună monografia „Calvarul. Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSS Moldoveneşti 1940-1950” (Moscova, 2006), o lucrare care s-a bucurat de cele mai înalte aprecieri din partea comunităţii naţionale şi internaţionale a istoricilor.

Gheorghe Cojocaru a menţionat, de asemenea, importanţa memoriilor descoperite şi publicate în ediţii de prestigiu ale persoanelor care au trăit acele momente triste pentru Moldova. Merită a fi remarcate volumele Керсновская Е.А., Сколько стоит человек (Moscova, 2006) şi ediţia italiană a volumului în cauză, editat la o prestigioasă editură milaneză: Evfrosinija Kersnovskaja, Quanto vale un uomo (Postfazione di Valeriu Pasat) (Milano, 2009).

Dr.hab. Nicolae Enciuc, şef Secţie Istorie Contemporană, IISD al AŞM, s-a oprit asupra valorii colecţiei de documente Православие в Молдавии: власть, церковь, верующие. 1940-1991: собрание документов в 4т./отв.ред., (Moscova, 2009-2011), volumul III apărut anul curent, al IV-lea urmează să apară până la sfârşitul anului 2011. Istoricul Nicolae Enciuc a menţionat faptul că volumele fac onoare autorului şi le recomandă cu căldură tuturor celor interesaţi de istorie. „În lucrările sale, Valeriu Pasat propune o abordare temeinică, profund documentată şi deschiderea căilor de cercetare spre această tematică a servit drept punct de reper pentru mulţi istorici interesaţi prin faptul că este o culegere de documente citată de istoricii din Republica Moldova, dar şi departe de hotarele ei”, a menţionat Nicolae Enciu, specificând că ediţia reprezintă o culegere de documente inegalabilă ca valoare istoriografică şi interesantă ca deschidere.

În acelaşi context, istoricul a subliniat că Valeriu Pasat a simţit cu acuitate nevoia oferirii societăţii unor noi abordări, necesitatea prezentării documentelor de istorie legată de ceea ce numim noi astăzi epoca totalitarismului. Plecând de la necesitatea de a oferi societăţii documente, care ar demonstra, cu lux de amănunte, ce a prezentat acest regim totalitar şi simţind, totodată, nevoia de a corecta acea viziune deformată a unui segment al societăţii noastre din a II-a jumătate a sec al XX-lea, Valeriu Pasat a oferit 4 volume solide de documente asupra istoriei bisericii şi a enoriaşilor săi pe segmentul cronologic 1940-1991 şi care relevă rolul puterii faţă de ortodoxie şi enoriaşi, persecuţiile asupra enoriaşilor ş.a.

De remarcat, de asemenea, că acum câteva zile, la prestigioasa editură „Cartier” a apărut şi monografia istoricului Valeriu Pasat „R.S.S. Moldovenească în epoca stalinistă (1940-1953), bazată pe documente atât din Moldova, cât şi din Rusia care sintetizează o perioadă dură din istoria naţională. Lucrarea scoate la iveală toate dedesubturile crudei perioade a anilor totalitarismului stalinist în RSSM şi reprezintă o provocare pentru istoricii din cadrul instituţiilor academice.

De menţionat şi faptul că prestigioase Case de Edituri Europene exprimă dezideratul de a publica lucrarea peste hotarele Republicii Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM