A început Colocviul Internaţional în memoria lingvistului şi acad. Silviu Berejan

2011-11-10

Astăzi, 10 noiembrie, de Ziua Mondială a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare, Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit deschiderea Colocviului Internaţional Lecturi in memoriam acad. Silviu Berejan, organizat de Institutul de Filologie al AŞM.

Colocviul îşi desfăşoară lucrările pe parcursul a două zile, 10-11 noiembrie şi este dedicat memoriei acad. Silviu Berejan, remarcabil om de ştiinţă, fondator al şcolii naţionale de lexicologie şi semantică lingvistică.

Manifestarea ştiinţifică a fost deschisă de către dr. hab. Vasile Bahnaru, director al Institutului de Filologie al AŞM, care a evidenţiat că despre personalitatea şi activitatea ştiinţifică a acad. Silviu Berejan, se poate vorbi ore în şir.

Un cuvânt de salut, din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a rostit dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM. ,,Acad. Silviu Berejan a fost o personalitate remarcabilă, care şi-a consacrat întreaga viaţă ştiinţei, de aceea apreciez faptul că astăzi, de Ziua Mondială a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare, Institutul de Filologie a decis să deschidă lucrările Colocviului Internaţional”, a menţionat vicepreşedintele AŞM.

Lucrările Colocviului Internaţional au continuat cu o suită de comunicări în plen, prezentate de către acad. Mihai Cimpoi, m. cor. Anatol Ciobanu, dr. hab. Vasile Bahnaru, m.cor. Nicolae Bileţchi şi dr. Aurelia Hanganu.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor consacrate memoriei renumitului lingvist, participanţii au discutat despre contribuţia marelui ilustru lingvist la dezvoltarea limbii române, contribuţie care, în opinia vorbitorilor, va contribui esenţial la activitatea ştiinţifică a oamenilor de ştiinţă din Republica Moldova.

Amintim că acad. Silviu Berejan s-a născut pe 30 iulie 1927 în satul Bălăbăneşti, raionul Criuleni. A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialist în lingvistica romanică şi slavă şi cercetător ştiinţific principal în cadrul Institutului de Lingvistică. După anul 1991 a fost unul dintre cei care a combătut constant termenul de „limbă moldovenească”.
Marele lingvist a decedat pe data de 10 noiembrie 2007, la vârsta de 80 de ani.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM