Cercetare, inovare şi mediu de afaceri – sinergie ce poate asigura o nouă calitate a creşterii economice

2011-11-12
 

O Conferinţă Naţională ştiinţifico-practică cu genericul „Cercetarea şi inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri” a avut loc, în premieră, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la 10 noiembrie curent, de Ziua Internaţională a Ştiinţei - o zi remarcabilă pentru comunitatea ştiinţifică mondială, devenită semnificativă deja de 2 ani şi pentru ştiinţa naţională, ca parte a acestei, cu adevărat, comunităţi.

Conotaţia deosebită a evenimentului a fost subliniată de către preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, în deschiderea manifestării, la care au participat savanţi, cercetători, experţi notorii din diverse domenii de cercetare ştiinţifică, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţară, ai ministerelor, ai corpului diplomatic, acreditat în ţara noastră, deputaţi. „Conferinţa este o premieră absolută în colaborarea dintre Guvern, Ministerul Economiei şi alte ministere, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Consiliul Rectorilor din Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie a RM în vederea propunerii mediului de afaceri a unor soluţii oferite de cercetători pentru a dezvolta o economie durabilă având la bază inovaţiile”, a menţionat acad. Gheorghe Duca.

Preşedintele AŞM a adresat, în numele conducerii Academiei de Ştiinţe, sincere felicitări comunităţii ştiinţifice, tuturor celor care şi-au legat destinele de cercetare, dorindu-le sănătate, prosperitate, bunăstare şi noi realizări în activitatea nobilă pe care o desfăşoară.

Prezent la evenimentul de deschidere a forului, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova a adresat tuturor celor prezenţi sincere felicitări cu prilejul Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, precum şi a Zilei Ştiinţei în Republica Moldova. „Doresc ca inepuizabila forţă de muncă şi profesionalismul, onestitatea şi cumsecădenia, creativitatea şi perseverenţa, optimismul şi răbdarea, care Vă caracterizează ca savanţi şi cercetători să Vă aducă satisfacţia realizării şi aprecierea din partea colegilor şi, cel mai important, al concetăţenilor, dar şi forţe pentru a contribui în continuare la asigurarea progresului în Republica Moldova”, se arată în mesajul Preşedintelui Marian Lupu.

În contextul evenimentului, Preşedintele Marian Lupu a salutat desfăşurarea unei atare conferinţe, menţionând că dezvoltarea capacităţii ştiinţifice şi de cercetare cere o abordare bazată pe deschidere şi sinergie, iar capacitatea aplicativă aduce o valoare socio-economică inestimabilă inovaţiilor ştiinţifice.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a anunţat, de asemenea, că, pentru merite deosebite în dezvoltarea ştiinţei şi implementarea realizărilor ei în economia naţională şi contribuţia la pregătirea tinerilor savanţi şi a specialiştilor de înaltă calificare, cu prilejul Zilei Mondiale a Ştiinţei, a semnat un Decret prin care s-a conferit: Distincţia de stat "Ordinul Republicii" – acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM; Ordinul „Gloria Muncii” – Valeriu Bujoreanu, Alexei Palancean, Mihai Vieru; Medalia „Meritul Civic” – Lilia Bujor, Larisa Bogataia, Maria Nedealcov; Titlul Onorific „Om Emerit” – Gheorghe Eliade, Galina Lupacu, Pavel Vlad.

Şedinţa plenară şi-a continuat lucrările cu prezentarea rapoartelor, în care vorbitorii au venit cu idei de aplicare a unor mecanisme coerente privind conexiunea între ştiinţă, inovare, transfer tehnologic şi mediul de afaceri, menite să contribuie la modificarea politicii de stat de susţinere a cercetării tehnologice şi atingerea scopului final – relansarea economică a Republicii Moldova, asigurând o nouă calitate a creşterii economice, obiectiv realizabil doar printr-o platformă inovativă.

Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei a găsit foarte inspirată ideea, venită din partea Academiei de Ştiinţe de a organiza o Conferinţă în atare format, abordarea inovativă fiind, in opinia sa, una cu mari aşteptări vizavi de dimensiunea practică, aplicativă care va fi ghidată pe platformă inovaţională.

Ministrul Economiei a menţionat, de asemenea, că politicile naţionale de încurajare a antreprenoriatului, trebuie să rezide în creşterea inovaţiilor şi transferului tehnologic, exprimând certitudinea că ideile şi talentul pot fi valorificate doar prin eforturi comune ale structurilor administraţiei publice centrale, a Academiei de Ştiinţe, Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, structurilor de cercetare, inovare şi transfer tehnologic, a echipelor manageriale ale întreprinderilor şi organizaţiilor. „Numai prin eforturi integrate vom putea crea premisele pentru antreprenoriatul inovaţional de succes, întru asigurarea unei creşteri economice calitative şi sustenabile”, a subliniat Valeriu Lazăr, iar pentru aceasta trebuie să fie stimulată gândirea creativă a subiecţilor economici şi eliminat pesimismul incertitudinii, or, istoria demonstrează că anume recesiunea, perioada celor mai complicate probleme este perioada fertilă pentru generarea ideilor şi crearea viitorilor lideri.

În cadrul Conferinţei, destinată conexiunii dintre cercetare şi mediul de afaceri, acad. Gheorghe Duca a prezentat raportul „Ştiinţa şi inovarea: pilonii dezvoltării durabile a economiei”, în care a invocat trei etape pe care le parcurg inovaţiile – cercetările fundamentale, cercetările aplicative şi transferul tehnologic, menţionând şi impactul finanţării ştiinţei asupra dezvoltării societăţii. Preşedintele AŞM a remarcat că economia Republicii Moldova, cu regret, face parte din categoria economiilor care cresc fără inovare, de vină fiind structura economiei naţionale, care se bazează mai mult pe consumul bunurilor de import. „In acest context se impune promovarea unei noi politici, care să încurajeze dezvoltarea întreprinderilor naţionale mari fără a diminua importanţa IMM-urilor. Economia unei ţări nu se poate dezvolta doar din contul IMM-urilor, scheletul oricărei economii fiind format de întreprinderile mari care dau câmp de lucru pentru IMM-uri”, se arată în raportul preşedintelui AŞM, or, la moment, pentru Moldova, dezvoltarea unor întreprinderi mari, competitive pe plan internaţional, din păcate, nu constituie o prioritate, într-un asemenea mediu fiind anevoioasă dezvoltarea unui domeniu de cercetare care să fie conectat la economia ţării şi să activeze în strânsă legătură cu businessul.

Primarul General al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, consideră mai mult decât binevenită iniţiativa venita din partea comunităţii ştiinţifice care conştientizează necesitatea unirii eforturilor, exprimând speranţa că împreuna cu administraţia publică, mediul de afaceri se vor depune eforturi conjugate pentru a identifica idei şi soluţii noi ce vor contribui la atingerea unui nivel cât mai înalt de performanta economica. „Sa punem în aplicare recomandarea comunităţii ştiinţifice, reţelele, formulele inovaţionale, cunoscute şi verificate în lume care, cu siguranţă, vor duce la rentabilitate, eficienţă şi micşorarea cheltuielilor”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Un amplu raport care, în mare măsură, a corelat cu tezele discursurilor ţinute de antevorbitori privind „Ştiinţa universitară: cercetare, inovare şi business inovaţional”, a prezentat acad. Ion Bostan, preşedintele Consiliului Rectorilor din Moldova. Domnia sa a menţionat că misiunea oricărei universităţi se rezumă la edificarea societăţii bazate pe cunoaştere, realizată prin integritatea a 4 piloni - educaţie, cercetare, transfer de cunoştinţe, producere. Referitor la activitatea inovaţională a savanţilor, acad. Ion Bostan consideră că, în primul rând, trebuie de modificat cadrul legat de protecţie a proprietăţii intelectuale, a inovaţiilor şi că businessul inovaţional trebuie realizat, în sfârşit, în baza cercetărilor ştiinţifice.

Ion Sturza, reprezentant al businessului, a venit prin intermediul unui material video cu un răspuns la întrebarea „Este oare mediul de afaceri autohton interesat de cercetare şi inovare?”

Agenda de lucru a Conferinţei a inclus 7 secţiuni: Agricultura; Mecanizarea agriculturii; Energie regenerabilă; Electronica şi ingineria materialelor; Managementul deşeurilor; Tehnologii informaţionale; Substanţe chimice şi materiale noi, care au acoperit o gama largă de domenii de importanţă prioritară pentru Republica Moldova.

Comunicările participanţilor la Conferinţa Naţională ştiinţifico-practică „Cercetarea şi inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri” vor fi publicate într-un volum special. La finele Conferinţei a fost adoptată o Rezoluţie, în care se conţin soluţiile propuse de participanţii la for, care va fi remisă Guvernului, ministerelor de resort în vederea modificării politicii de stat de susţinere a cercetării tehnologice şi relansării economice a Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului a fost organizată o expoziţie cu cele mai originale proiecte, propuneri, materiale şi rezultate obţinute în domeniul inovaţional în contextul dezvoltării mediului de afaceri autohton.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM