Cooperarea regională - instrument de integrare în Spațiul European de Cercetare

2011-11-16
 

În perioada 15-16 noiembrie curent, acad. Gheorghe Duca, Președintele AȘM, participă la lucrările conferinței internaționale Cooperarea în domeniul cercetării-inovării dintre Uniunea Europeană și Europa de Est/Asia Centrală: calea spre 2020. Reuniunea a fost organizată sub egida Președinției Poloniei la Consiliul Uniunii Europene, cu suportul proiectului PC7 Rețeaua de cooperare internațională în sfera științei și tehnologiei pentru țările din Europa de Est și Asia Centrală (IncoNet EECA).
Evenimentul a reunit pentru 2 zile la Varșovia manageri în domeniul științei și savanți cu renume din 30 de țări, pentru a identifica noi modalități de consolidare a cooperării statelor din regiune cu UE.
În luarea sa de cuvînt, acad. Duca a menționat necesitatea instituirii unei platforme regionale de interacțiune cu UE în sfera cercetării-inovării, care ar permite schimbul de bune practici în domenul managementului științei, dar și integrarea cercetătorilor din regiune în circuitul științific european. De asemenea, Președintele AȘM și-a exprimat recunoștința pentru decizia adoptată de instituțiile participante la IncoNet EECA de a efectua, începînd cu ianuarie 2012, a unei evaluări internaționale a stării sistemului de cercetare/inovare din Republica Moldova.
Participanții au salutat asocierea recentă a RM la Programul Cadru 7 al UE pentru știință și dezvoltare tehnologică, țara noastră fiind prima țară din Parteneriatul Estic și a doua din cadrul Politicii Europene de Vecinătate (după Israel) asociată la acest Program.