Starea actuală a sectorului zootehnic şi perspectiva de dezvoltare, pe agenda CSŞDT al AŞM

2011-12-03
 

În cadrul şedinţei comune a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care a avut loc la 1 decembrie curent, a fost examinată problema privind starea actuală a sectorului zootehnic în Republica Moldova şi perspectiva de dezvoltare a acestuia. Convocarea şedinţei a fost determinată de rolul semnificativ al cercetărilor ştiinţifice, dar şi al politicilor în acest domeniu.

La şedinţa au participat membrii CSŞDT al AŞM, membrii Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, directori ai instituţiilor de profil.

O informaţie amplă, privind starea actuală în sectorul zootehnic, cu descrierea situaţiei reale a fiecărei ramuri, a fost prezentată de către directorul Institutului Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară, dr.hab. Andrei Şumanschi. Raportul a inclus, de asemenea, dinamica indicatorilor principali ai sectorului zootehnic în anii 2000-2010, situaţia privind fermele de prăsilă, efectivul reproductiv, efectivul de bovine şi păsări, dinamica producţiei etc.

Dat fiind că sectorul respectiv asigură societatea cu produse de origine animalieră - lapte, carne, ouă şi industria uşoară cu materie primă, raportorul a subliniat ca în acest context se impune elaborarea şi realizarea unui complex de măsuri organizatorice, tehnologice, zootehnice şi economice, accelerarea progresului tehnico-ştiinţific, implementarea în producţie a realizărilor ştiinţei care ar contribui la sporirea efectivului de animale şi păsări, inclusiv obţinerea producţiei.

În acest sens, a fost propus un proiect de strategie a dezvoltării sectorului zootehnic în Republica Moldova, inclusiv, acţiunile practice pentru anii 2011-2015, care prevede restabilirea şi dezvoltarea fondului genetic de animale şi păsări; crearea centrelor de reproducţie şi fermelor de prăsilă cu suportul investiţiilor statului şi sectorului privat în cele trei zone ale republicii; completarea centrelor de reproducţie cu rase performante; restabilirea şi retehnologizarea fermelor zootehnice, crearea şi dezvoltarea bazei furajere; serviciul sanitar-veterinar şi siguranţa produselor zootehnice şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea ştiinţei şi implementarea rezultatelor cercetărilor în sectorul zootehnic.

În cadrul dezbaterilor, pe marginea acestui subiect, au luat cuvântul: acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii al AŞM, acad. Mihail Lupaşcu, acad. Vasile Micu, dr.hab. Alexandru Stratan, m.c. Sergiu Chilimari, care s-au arătat preocupaţi de starea actuală a sectorului zootehnic, venind cu unele propuneri relevante de ameliorare a situaţiei în domeniu.

Prezent la şedinţă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că acest sector al agriculturii a fost cel mai mult ruinat în procesul reformării şi cel mai greu îşi revine. În acest context, ministrul a remarcat că este nevoie de suportul oamenilor de ştiinţă şi de experienţa străină, efectuând un transfer real de tehnologii fără „a inventa bicicleta”. Oficialul a sugerat necesitatea adaptării la condiţiile pieţei şi de a face tot ce este posibil acolo unde este folosit banul public, specificând că fiind într-o economie de piaţa funcţională, aceasta dictează „ce şi cum să producem”, iar ştiinţa trebuie să contribuie la asigurarea eficienţei şi competitivităţii în contextul expus.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a subliniat că pentru a înregistra o creştere a indicatorilor în domeniul zootehnic este necesară elaborarea unei strategii pragmatice şi nu declarative, unde să fie clar prevăzut rolul comunităţii ştiinţifice, cercetările care trebuie efectuate pe această dimensiune, specialiştii care trebuie pregătiţi pentru a avea un impact pozitiv în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova. Un alt punct de vedere expus de către preşedintele AŞM a vizat eficienţa utilizării banilor care se alocă pentru cercetare, de a obţine cât mai multe rezultate pozitive şi a exclude lamentările interminabile. Sub acest aspect, acad. Gheorghe Duca a menţionat conjugarea eforturilor tuturor instituţiilor din acest domeniu cu indicarea netă a atribuţiilor fiecăreia, transferul tehnologic asigurând puntea de creare a unui brand, unui produs sau a unei tehnologii în acest sens.

Preşedintele AŞM a propus, de asemenea, ca proiectul de hotărâre să fie acceptat, cu introducerea modificărilor care au fost enunţate în cadrul dezbaterilor. Totodată, Domnia sa a expus doleanţa ca proiectul de hotărâre să conţină clar poziţia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ce urmează să întreprindă fiecare instituţie cu indicarea unei prognoze asupra rezultatelor.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM