Comisia Naţională de Heraldică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova a examinat proiectul unei noi medalii

2011-12-06

Pe data de 30 noiembrie 2011, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc şedinţa Comisiei Naţionale de Heraldică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, în cadrul căreia a fost examinat proiectul Medaliei „Crucea comemorativă a conflictului armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova din 1991-1992”, distincţie cu care vor fi decoraţi participanţii la război către aniversarea a 20-a de la începerea conflictului armat de la Nistru.

La şedinţă au participat membrii Comisiei - colaboratori ştiinţifici din cadrul institutelor AŞM şi de profil, specialişti în faleristică, numismatică ş.a., fiind prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării RM - comanditarul acestei distincţii, în persoana viceministrului Apărării, Igor Panfile.

Membrii Comisiei au votat unanim proiectul Medaliei „Crucea comemorativă a conflictului armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova din 1991-1992”, elaborată de către dr. conf. Vlad Mischevca, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM.

Proiectul acestei distincţii va fi înaintat la Guvern, apoi la Parlament pentru a fi adoptată o decizie finală, astfel încât la începutul lunii martie 2012, când se va consemna aniversarea a 20-a de la începerea conflictului armat, toţi participanţii la război să fie decoraţi cu această distincţie.

Potrivit, dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, preşedinte al Comisiei Naţionale de Heraldică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, această medalie continuă seria distincţiilor naţionale pentru participarea în război în formă de cruci, care este, de fapt, forma supremă în decoraţie faţă de steaua şi medalia rotundă.

În descrierea heraldică, realizată de dr. Vlad Mischevca, se precizează că medalia se confecţionează din tombac patinat de culoare cenuşie (oţel patinat). Ea reprezintă o cruce cu braţele egale emailate Alb (conturate pe perimetru), înscrisă într-un cerc imaginar cu diametrul de 35 mm. Crucea are în centru un medalion rotund emailat Alb, înconjurat de o cunună de stejar, cuprinzând compoziţia aurită a Stemei de Stat a Republicii Moldova, păstrând cromatica originală a stemei doar în scutul central.

Pe reversul medaliei monocrome, în centru, într-un cerc conturat perlat cu 20 de mărgele în relief, sunt incizate în două rânduri milesimele „1991 / 1992”.

Un element nou, definitoriu pentru conflictul armat din anii 1991-1992 este fluviul Nistru – prezent în panglica distincţiei prin cromatica Albă (simbolul apelor) din centrul baretei. În heraldica europeană Albul (argintul) semnifică – devotament, corectitudine, candoare, inocenţă, puritate şi înţelepciune. Albul păcii şi albul tragicului, de asemenea, sunt două sensuri emblematice ale acestei culori în distincţie, deoarece, conform tradiţiei etnologice a poporului nostru avem două culori ale doliului: negrul contemporan preluat din Occident şi albul cutumei tradiţionale.

Medalia în cauză continuă seria de pionierat a faleristicii naţionale în ceea ce priveşte tipologia distincţiilor ţării, urmând după medalia jubiliară „Crucea Comemorativă. Războiul al Doilea Mondial”.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM