Experţii ieşeni - în susţinerea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova

2011-12-20
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei a organizat, la 19 decembrie curent, un seminar de instruire şi schimb de experienţă privind participarea în programul științific comunitar PC7. Seminarul a fost susţinut de către o echipă de experţi din cadrul Institutului „Petru Poni”din Iaşi, România, în frunte cu directorul instituţiei, acad. Bogdan Simionescu.

În cuvântul său introductiv, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a prezentat audienţei retrospectiva tuturor acţiunilor întreprinse de către Republica Moldova în drumul deloc simplu, care s-a finalizat cu semnarea la 11 octombrie curent a Acordului de asociere, prin aceasta Republica Moldova fiind prezentată ca prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a fost acceptată ca asociat cu drepturi depline la Programul Comunitar PC7.

Acest lucru s-a produs graţie trendului pozitiv şi rezultatelor performante obţinute în ultima vreme de comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova. „Toate acestea i-au pe făcut pe experţii europeni să considere că noi suntem cei mai credibili din cadrul Parteneriatului Estic. Nouă nu ne rămâne decât să consolidăm aceste capacităţi să le dezvoltăm, astfel încât, începând cu 1 ianuarie 2012, să putem obţine cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea atât a infrastructurii, cât şi a cercetării, important fiind în acest sens, de a menţine valorile, persoanele, şcolile ştiinţifice pe care le avem, să le dezvoltăm prin antrenarea în cercetare a tineretului”, a precizat preşedintele AŞM.

Academicianul Bogdan Simionescu a relatat publicului despre cadrul general şi strategia de dezvoltare a Institutului „Petru Poni”, pe care îl conduce. În luarea sa de cuvânt, acad. Bogdan Simionescu a insistat mai mult în expunerea dificultăţilor cu care s-a confruntat instituţia ieşeană în realizarea primilor paşi, pentru că probleme au fost multe. În prezentarea Domniei sale, întrebarea: de ce proiectele europene?, cu siguranţă, şi-a găsit răspunsul. „Cercetarea devine peste tot în lume din ce în ce mai scumpă, aparatura este scumpă, deplasările la un congres în străinătate sunt la fel de costisitoare. Nu aduci bani, nu ai aparatură, nu poţi face o cercetare de nivel, nu poţi publica lucrări bune, nu te cunoaşte nimeni, nu te invită nimeni, n-ai bani să mergi la un congres”. În completarea răspunsului a venit şi argumentul de a păstra tinerii în cercetare, dar cu un salariu care să-i permită să trăiască decent, în caz contrar, are o singură posibilitate – să plece.

Expertul Raluca Andone a prezentat câteva aspecte legislative ce vizează înregistrarea instituţională pe site-ul european de profil, legislaţia privind angajările de cetăţeni ai Uniunii Europene sau din afara Uniunii Europene, salarizarea pe proiecte PC7 şi legislaţia achiziţiilor publice.

Un alt expert, Roxana Paşcanu a prezentat asistenţei aspecte financiare şi aspecte legate de auditul proiectelor europene. Vorbind de aspectele financiare, auditorul s-a referit, în primul rând, la modalităţi de plată, pentru că sunt foarte importante, continuând cu generalităţi privind bugetul proiectelor europene, noţiuni legate de amortizarea echipamentelor, raportarea financiară etc.

În cadrul seminarului, m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM a prezentat o istorie de succes a proiectului PC7 MOLD-ERA, aflat în derulare din noiembrie 2010. Scopul proiectului este de a crea capacităţi, a promova vizibilitate în Republica Moldova în domeniul nano. Un moment important evidenţiat de către m.c. Ion Tighineanu este de a extinde domeniul nano spre biomedicină. De asemenea, au fost menţionate activităţile în cadrul proiectului, crearea infrastructurii sau, mai bine zis, dezvoltarea infrastructurii de echipament în domeniul nano, promovarea unui program de training în domeniul nano la intersecţie cu biomedicina, realizarea unui curs pentru masteranzi, organizarea training-uilui pentru cercetători privind depunerea de proiecte şi promovarea unei interacţiuni la nivel naţional, internaţional şi european.

La seminar participă conducătorii instituţiilor de cercetare ale AŞM, instituţiilor de profil, instituţiilor de învăţământ superior, secretarii ştiinţifici, prorectorii pentru activitate ştiinţifică, contabili-şefi, economişti, responsabilii de relaţii internaţionale, Punctele Naţionale de Contact, grupurile de cercetători din proiectele PC7 în derulare, grupurile de cercetători care la moment scriu proiecte la apelurile încă deschise, tineri cercetători, precum şi doritorii din alte organizaţii care sunt interesaţi în procesul de depunere a propunerilor de proiecte PC7 şi de administrare a proiectelor în derulare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM