Secţia Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM şi-a prezentat rapoartele de activitate din sfera ştiinţei şi inovării

2012-01-18

La 16 ianuarie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a desfăşurat lucrările Adunarea anuală a Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM, în cadrul căreia au fost prezentate rapoartele de activitate a instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării şi ale membrilor AŞM din cadrul Secţiei.

Adunarea anuală a fost prezidată de către dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, care a salutat prezenţa conducerii de vârf a AŞM, dr. Loretta Handrabura, viceministru al Educaţiei, precum şi a întregii comunităţi ştiinţifice.

Conform programului de lucru, moderatorul Adunării anuale a Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste a invitat la tribună directorii celor 5 membri instituţionali – Institutul de Istorie, Stat şi Drept, Institutul de Filologie, Institutul Patrimoniul Cultural, Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, Institutul de Studii Enciclopedice şi celor 10 membri de profil – Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, pentru a-şi expune rapoartele cu privire la activitatea din anul trecut, a vorbi despre problemele ştiinţifice existente şi a propune soluţii în rezolvarea situaţiilor respective.

Astfel, directorii organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării din cadrul Secţiei, au prezentat în rapoartele sale, cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute pe parcursului anului 2011, rolul cercetărilor efectuate în dezvoltarea societăţii, precum şi obiectivele principale ce urmează a fi realizate în anul 2012.

Fiecare raport s-a finalizat cu prezentarea Avizului unei comisii de experţi din partea Biroului SŞSU, în care s-a apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială ale membrilor instituţionali şi de profil ai Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste.

În context, menţionăm cele mai relevante rezultate ale Secţiei: elaborarea viziunii ştiinţifice a genezei, evoluţiei şi mesajului semantic cu referire la identitatea simbolurilor naţionale din Republica Moldova (monografia: Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova, care a fost desemnată cartea anului 2011); realizarea bilanţului primei experienţe de existenţă a statalităţii moldoveneşti în cadrul sistemului sovietic (Valorificare editorială în RSS Moldovenească în epoca stalinistă, 1940-1953); valorificarea ştiinţifică a performanţei profesionale a 2 figuri marcante ale culturii naţionale – Mihai Volontir şi Vladimir Beşleagă în colecţia academică ”Personalităţi notorii” (Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului şi Vladimir Beşleagă, omul luminat).

În urma prezentării rapoartelor, acad. Gheorghe Duca, preşedinte al AŞM a adus mulţumiri Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste pentru efortul depus în obţinerea acestor rezultate ştiinţifice notabile pentru anul 2011, menţionând că „dacă vom continua, an de an, să obţinem asemenea rezultate frumoase, atunci vom fi apreciaţi la justa valoare atât pe plan naţional, cât şi internaţional”.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor, au intervenit de mai multe ori cu întrebări, precizări, observaţii şi sugestii acad. Teodor Furdui, prim - vicepreşedinte al AŞM, dr. Loretta Handrabura, acad. Mihail Dolgan, acad. Mihai Cimpoi şi alte personalităţi notorii ale comunităţii ştiinţifice.

La finele întrevederii, Adunarea anuală a Secţiei de Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM a adoptat o hotărâre, în care au fost incluse propunerile şi sugestiile privind eficientizarea cercetărilor ştiinţifice expuse în cadrul dezbaterilor academice.

***

În cadrul Adunării, au fost audiate şi rapoartele de activitate pe anul 2011 ale membrilor AŞM din cadrul Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste a AŞM.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM