Ştiinţele medicale şi-au raportat realizările ştiinţifice din anul 2011

2012-01-26
 

Adunarea anuală a subsecţiei ştiinţelor medicale, din 19 ianuarie curent, a continuat şirul întrunirilor anuale din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, consacrate audierii rapoartelor privind activitatea ştiinţifică, inovaţională, managerială şi financiară în anul 2011.

La Adunare a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, întrunirea avându-i drept invitaţi pe ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei, parlamentarii Vladimir Hotineanu şi Valentina Stratan.

Întrunirea anuală a elitei ştiinţelor medicale a fost deschisă de acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, coordonatorul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, care a salutat prezenţa oficialilor la acest eveniment de bilanţ foarte important, fapt ce relevă interesul pentru succesele obţinute de către oamenii de ştiinţă din acest domeniul vital pentru societate, evidenţiind şi posibilitatea de a audia informaţii din prima sursă asupra problemelor specifice domeniului şi dificultăţilor cu care se confruntă aceşti, pe bună dreptate, entuziaşti ai lumii medicale.

Astfel, directorii instituţiilor din cadrul Secţiei au prezentat rapoartele de activitate ce au vizat cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în anul 2011. În prezentările sale, raportorii au scos în evidenţă atât realizările remarcabile înregistrate, cazurile de succes, cât şi problemele care au pus în dificultate realizarea anumitor activităţi, acestea fiind, în fond, similare celor din anii precedenţi - insuficienţa mijloacelor financiare, lipsa utilajului medical performant pentru asigurarea procesului de lucru în laboratoare, problema pregătirii cadrelor etc. Mai mult, directorii instituţiilor au evidenţiat şi eforturile comune pentru găsirea anumitor soluţii acestor probleme recurente. Prezentările au inclus, de asemenea, concluzii, fiind formulate şi obiectivele principale pentru anul 2012.

Fiecare raport a fost avizat de către o comisie de experţi din partea Biroului Secţiei, care a examinat şi aprobat activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială a instituţiilor.

Şi dacă fiecare instituţie a venit cu propria abordare şi strategie pentru asigurarea activităţii de cercetare, prezentările au arătat că toate acestea au o misiune comună, orientată spre asigurarea securităţii sănătăţii în ţară, iar realizările ştiinţifice din domeniul ştiinţelor medicale corespund celor mai înalte exigenţe. Aceste audieri, însoţite de dezbateri constructive, au confirmat încă o dată utilitatea şi oportunitatea unor atare manifestări ştiinţifice, în cadrul cărora instituţiile de cercetare evoluează atât în calitate de donatori, cât şi de beneficiari ai experienţei avansate din sfera ştiinţei şi inovării.

Ministrul Sănătăţii, dr. Andrei Usatâi, a rămas impresionat de realizările ştiinţifice ale Secţiei, iar în contextul discuţiilor din anul trecut de la Adunarea anuală, a subliniat că s-au luat unele măsuri de a schimba vectorul cercetărilor ştiinţifice în vederea obţinerii rezultatelor cercetărilor şi implementarea lor in practica, de către cei care urmează sa obţină plus valoare în rezultatul activităţilor ştiinţifice. Domnia sa a specificat că reţeaua sau lanţul de planificare a cercetărilor cu participarea practicienilor, efectuarea propriu-zisă a cercetărilor şi transferul inovaţiilor şi cercetărilor în practică este un ciclu închis care aduce speranţă şi încredere şi că acest efort realizat prin entuziasm, prin dedicaţie nu poate avea altă finalitate decât rezultate concrete, istorii de succes, fapt ce se manifesta prin nivelul sănătăţii populaţiei.

Într-un alt context, Andrei Usatâi a evidenţiat caracterul auster al mijloacelor financiare pentru sistemul medical din ţara noastră. Totodată, oficialul a subliniat „oportunităţile oferite de PC7, participarea activă la alte proiectele internaţionale, împreună cu partenerii din România, Ungaria, America de Nord, Australia şi alte ţări”, specificând că asemenea abordări se practică în toată lumea, echipele de cercetători fiind acum globalizate.

La rândul său, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a mulţumit din partea conducerii AŞM prezentatorilor pentru rapoartele foarte relevante în care au elucidat starea de lucru existentă în institute, laboratoare, universitate în domeniul cercetării. A mulţumit pentru rezultatele impresionante, subliniind performanţa şi în prezentările raportorilor, a înţelegerii lucrurilor, problemelor care stau în faţa ştiinţei medicale. In termeni pozitivi a fost apreciată, de către preşedintele AŞM şi cooperarea benefică între Ministerul Sănătăţii, Secţie, universitate, institute. Cuvinte de mulţumire au fost adresate şi membrilor Academiei, care au fost preşedinţi şi vicepreşedinţi ai comisiilor de expertiză şi au prezentat opinia comunităţii ştiinţifice starea de lucru adecvată în instituţii, dar şi rezultatele merituoase ale savanţilor.

Ca şi în cadrul întrunirilor de la celelalte secţii, preşedintele AŞM a readus în discuţie necesitatea participării cât mai active a cercetătorilor la concursurile programului comunitar de cercetare PC7, dar şi altor concursuri cu atragerea de fonduri internaţionale. Domnia sa a atras atenţia asupra atitudinii foarte responsabile vizavi de această oportunitate, un exemplul fiind cel al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie, unde 60 de cercetători deja sunt încadraţi în pregătirea proiectelor pentru PC7.

Pe final, a luat cuvântul Valentina Stratan, care, în calitate de membru al actualului For Legislativ, a exprimat regretul vizavi de mijloacele financiare insuficiente din acest an, alocate ştiinţei şi inovării, dar şi regretul pentru unii colegi care „nici măcar o zi n-au desfăşurat activitatea ştiinţifică şi nu pot aprecia justa valoare a acestei instituţii, cum este Academia de Ştiinţe, dar fac afirmaţii ce denigrează imaginea instituţiei academice, care trebuie să fie, de fapt, una de prestigiu”. Deputatul consideră de datoria Domniei sale de a informa conducerea Parlamentului, printr-o notă informativă, asupra problemelor discutate în cadrul Adunării respective.

Adunarea anuală a Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM a adoptat o hotărâre în care au fost incluse propunerile, recomandările din cadrul dezbaterilor, în scopul eficientizării activităţii de cercetare şi inovare a institutelor.

În cadrul Adunării, au fost audiate şi aprobate rapoartele de activitate pe anul 2011 ale membrilor AŞM din cadrul Secţiei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM