Moldova, membră a PC7

2012-01-30

R. Moldova poate deveni parte componentă a unei reţele europene a oamenilor de ştiinţă, a mediului de afaceri şi factorilor de decizie ce stabilesc obiectivele şi priorităţile europene în domeniul cercetării şi inovării. Acestea sunt doar cîteva din oportunităţile oferite de statutul de ţară asociată la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene, pe care l-a obţinut Moldova.

R. Moldova a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic şi a doua inclusă în cadrul Politicii Europene de vecinătate, care obţine statutul de ţară asociată la Programul Cadru 7 pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative. Ea se alătură, astfel, altor 17 ţări asociate.

Statutul de ţară asociată la PC7 oferă Moldovei un şir de oportunităţi. Printre care, accesul comunităţii ştiinţifice din Moldova la Spaţiul Ştiinţific European sau participarea Moldovei la valorificarea banilor europeni pentru cercetare, menţionează preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

La momentul actual, în R. Moldova sunt în derulare 24 de proiecte finanţate de Programul Cadru 7. La ele participă 28 de echipe de cercetare.

PC7 este principalul instrument pentru finanţarea cercetării ştiinţifice în Europa, avînd, în perioada 2007-2013, un buget de peste 53 de miliarde de euro. Participarea la PC7 este deschisă unei game largi de organizaţii şi persoane: centre de cercetare, universităţi, IMM-uri, corporaţii multinaţionale, organe ale administraţiei publice şi persoane fizice.

Sursa: http://www.voceabasarabiei.net