Comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova – membră a Spaţiului European al Cercetării

2012-01-30

Începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic şi a doua din cadrul Politicii Europene de Vecinătate asociată la al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative (PC7).

Cu acest prilej, la 27 ianuarie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc lansarea oficială a statutului de ţară asociată a Republicii Moldova la PC7, statut ce va oferi posibilitatea Republicii Moldova să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunţate de PC7, să devină parte componentă a unei reţele europene a oamenilor de ştiinţă şi să beneficieze de potenţialul ştiinţific european pentru soluţionarea problemelor interne.

La evenimentul organizat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei în parteneriat cu Directoratul General pentru Cercetare şi Inovare al Comisiei Europene, a participat Dirk Steffen Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Laurent Bochereanu, şeful Departamentului pentru politică de cooperare internaţională, Directoratul General Cercetare şi Inovare, Kamila Partyka, responsabilă pentru Acţiunile Marie Curie, Directoratul General Educaţie şi Cultură, Hasan Turgay Tursun, responsabil pentru Relaţii Internaţionale, Centrul Comun de Cercetare, Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

În deschiderea manifestării, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM a exprimat cuvinte de recunoştinţă tuturor celor prezenţi în sală, în special Directoratului General Cercetare şi Inovare, Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru sprijinul şi asistenţa acordată pe parcursul procesului de negociere şi asociere la PC7.

,,Mă bucur enorm că am reuşit să transformăm aspiraţiile noastre în realitate, creând astfel noi oportunităţi pentru oamenii de ştiinţă din ţară”, a menţionat preşedintele AŞM, în discursul său.
Acad. Gheorghe Duca a mai adăugat că pentru a creşte participarea la programele PC7 şi a beneficia cât mai mult de noul statut, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM a adoptat, recent, Planul de Acţiuni privind implementarea statutului de ţară asociată la PC7 ,,Moldova spre Orizont 2020” , Carta Europeană a Cercetătorilor şi Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor.

În acelaşi context, Natalia Gherman, viceministru al MAEIE a menţionat că asocierea la PC7 reprezintă un pas corect în vederea stabilirii unor relaţii RM-UE eficiente şi de lungă durată.
,,Datorită asocierii, comunitatea ştiinţifică, mediul de afaceri şi societatea civilă va avea mai mult acces la oportunităţile oferite pentru cooperare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, precum şi pentru creşterea rolului cercetării şi inovării pe agenda publică naţională”, a adăugat Natalia Gherman.

De asemenea, în cadrul evenimentului de lansare, oaspeţii europeni au prezentat informaţii ample cu privire la posibilităţile de participare în cadrul Acţiunilor Marie Curie şi Centrului Comun de Cercetare pentru cercetătorii din Republica Moldova, sugestii ce ţin de elaborarea proiectelor şi procedurii de aplicare, detalii despre noile apeluri lansate recent, etc.

 

Amintim că la data de 11 octombrie, la Bruxelles, acad. Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM şi Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă au semnat Memorandumul de Înţelegere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind asocierea
Republicii Moldova la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7).

***

Prezentările din cadrul lansării oficiale a asocierii la Programul Cadru 7, sunt disponibile pentru descărcare:
1. Acad. Gheorghe Duca – Welcome speech
2. Natalia Gherman - Welcome speech
3. Laurent Bochereau - Increasing the participation of Moldovan researchers in FP7: Making a success of FP7 Association
4. Kamila Partyka – Marie Curie Actions. Funding opportunities for Moldova.
5. Hasan Turgay Tursun – Joint Research Centre (JRC)
6. Constantin Turtă – Success story of Moldovan participation in FP7 (Marie Curie Actions): PCAP—Photocatalytic Cluster Complexes for Artificial Photosynthesis Applications
7. Andrei Andrieş, Petru Bogatencov - Participation in European Projects: Experience and case studies.

 

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM