Omul care duce cu cinste şi mândrie povara de fruntaş în domeniul legumiculturii, Vasile Botnari, a sărbătorit a 60-a aniversare

2012-01-31
 

În acest miez de iarnă, doctorul habilitat în agricultură Vasile Botnari, a marcat frumoasa vârstă de 60 de ani. Cele 60 de ierni, l-au găsit pe Laureatul Premiului Naţional pentru tehnologii agricole alături de colegii de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, printre prietenii de crez, care au sfidat gerul cumplit din acest Gerar şi au venit să-i dorească sănătate şi un călduros La mulţi ani distinsului savant, specialistului în legumicultură, Omului Vasile Botnari.

Şedinţa, în cadrul căreia a fost omagiat dr.hab. Vasile Botnari a fost deschisă de nimeni altul decât directorul Institutului, dr.hab. Nicolae Barbacari, care, în numele colectivului, i-a dorit sărbătoritului multă sănătate şi realizări dintre cele mai frumoase.

Prezent la evenimentul aniversar, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a subliniat activitatea ştiinţifică a savantului în legumicultură, pentru care idealurile profesiei alese a devenit ca o chemare a destinului, dar şi eforturile depuse pe parcursul anilor, orientate spre consolidarea cercetărilor privind soluţionarea problemelor stringente din această ramură. Fiind un bun cunoscător al tehnologiilor de producere a legumelor, a menţionat preşedintele AŞM, savantul a pus bazele ştiinţifice şi legislative în acest domeniu, iar paralel cu interesul deosebit faţă de ameliorarea şi producerea seminţelor, dr.hab. Vasile Botnari "este considerat pe drept cuvânt cel mai iscusit cercetător în perfecţionarea şi elaborarea a noi tehnologii, precum şi adaptarea lor în diferite condiţii de producere a legumelor, bostănoaselor şi cartofului. În rezultatul cercetărilor efectuate au fost înregistrate pentru utilizare la culturile legumicole şi cartofi peste 50 produse de uz fitosanitar”.

Preşedintele AŞM a adresat omagiatului sincere felicitări şi urări de bine, însoţite de sentimente de recunoştinţă şi preţuire pentru contribuţia proprie la dezvoltarea ţării şi promovarea cercetărilor valoroase în domeniul legumiculturii, iar pentru merite deosebite în cercetare şi pregătirea cadrelor, dr.hab. Vasile Botnari a fost distins cu „Medalia de Argint”, fiind propus la decoraţia guvernamentală „Gloria muncii.”

„Este savantul care merită cele mai mari aprecieri”, a menţionat în cuvântul său omagial acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, subliniind munca dedicată a dr.hab. Vasile Botnari privind perfecţionarea diferitor tehnologii industriale care se implementează şi au o largă utilizare în agricultură. „Este un savant contemporan în agricultură”, a mai adăugat prim-vicepreşedintele AŞM, şi asta pentru că cercetătorul, în activitatea sa, a reuşit să soluţioneze problemele în complexitatea lor, de la crearea soiurilor, elaborarea tehnologiilor de prelucrare, până la multiplicarea seminţelor. Domnia sa a exprimat certitudinea că dr. hab. Vasile Botnari este un specialist de excepţie, de care are nevoie atât Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, Academia, cât şi ştiinţa agrară. În semn de înaltă apreciere şi respect deosebit, prim-vicepreşedintele AŞM, împreună cu directorii de institute din cadrul Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii i-au dorit omagiatului multă sănătate şi realizări pe potriva muncii depuse.

În numele conducerii Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, cuvinte de apreciere omagiatului a adresat acad. Simion Toma, menţionând exigenţa, cumsecădenia acestei personalităţi care duce cu cinste şi mândrie povara de fruntaş în domeniul legumiculturii. Pentru contribuţia substanţială în pregătirea şi atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, acad. Simion Toma i-a înmânat sexagenarului „Diploma de Merit”.

Cel care i-a marcat traseul, pe atunci, tânărului cercetător, a fost m.c. Petru Patron, îndrumător la ambele teze, de doctor şi doctor habilitat, care a menţionat în luarea sa de cuvânt, pregătirea teoretică de excepţie a discipolului său, pregătire pentru care şi-a dedicat 18 ani din viaţă, inclusiv 5 ani în Bulgaria, 3 ani la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). Şi toate astea n-au fost în zadar, susţine mentorul, întrucât cunoştinţele obţinute l-au ajutat la înţelegerea profundă a problemelor care stau în faţa agriculturii. „Este un om de omenie, cinstit, om de o cultură înaltă, în înţelesul larg al cuvântului şi mă mândresc cu asemenea discipol”, a remarcat m.c. Petru Patron.

Rectorul Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, m.c. Maria Duca, care a învăţat şi a mers pe aceleaşi coridoare ale studenţiei cu protagonistul evenimentului i-a dorit să fie tânăr şi viguros, menţionând că prezenţa Domniei sale în Institut a cunoscut o schimbare pozitivă în activitatea cercetărilor şi cercetătorilor, direcţionându-i de la cercetări fundamentale şi spre necesităţile societăţii, spre agricultură, care, de fapt, constituie baza socio-economică a ţării.

Un cald mesaj de felicitare pentru omagiatul Vasile Botnari, care a trecut prin toate filierele vieţii, înfruntând cu cinste toate impedimentele, a venit din partea prof. Grigore Marin, prorectorul Universităţii Agrare de Stat, care i-a apreciat dintotdeauna principialitatea, sfaturile oportune, atitudinea şi responsabilitatea. Şcolit prin diverse instituţii de învăţământ din ţară şi de peste hotare, dr.hab. Vasile Botnari a demonstrat cunoştinţe profunde, în domeniul care l-a consacrat – ştiinţa agricolă.

Alese cuvinte de felicitare au exprimat sărbătoritului şi reprezentanţii Universităţii de Stat din Tiraspol, Institutului de Cercetări în Agricultură din Tiraspol, Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Rurală (ACSA) etc.

Cei care au venit să-l omagieze au exprimat admiraţie nu doar pentru ce a reuşit Domnia sa în domeniul ştiinţei agricole, dar şi pentru simplul fapt că a rămas un om deosebit de cald, un suflet nobil, echilibrat şi corect.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM