Impresii despre Academia de Ştiinţe a Moldovei – o notă a oaspeţilor din Franţa

2012-02-09
 

În perioada 5-8 februarie 2012 profesorul Alexandre Bouzdine, membru al Institutului Universitar din Franța, Paris, șef al laboratorului ”Teoria supraconductibilității și nanostructurilor”, Universitatea din Bordeaux și profesorul Tatiana Bouzdine-Shameev, director al Centrului ”Economia și managementul vinicol” , Şcoala Superioare de Economie din Bordeaux au efectuat o vizită la Academia de Științe a Moldovei.

La întrebările corespondentului, oaspeții au răspuns următoarele:

Vizita noastră la Chișinău a fost legată de participarea prof. Alexandru Bouzdine la susținerea unei teze de doctor, realizată în cadrul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, precum și cu negocierea unui acord de cooperare cu conducerea Secției de Științe ale Naturii și Vieții a AȘM în domeniul vinificației și managementul vinului.

Miercuri, 8 februarie curent, a avut loc o întrevedere cu președintele AȘM, academicianul Gheorghe Duca. Prima şi cea mai importantă impresie, care ar trebui menționată după întâlnirea cu președintele AȘM, vizitarea muzeul AŞM și a câtorva instituţii de cercetare este nivelul de corespundere a cercetărilor în Republica Moldova cu cel mondial. În particular, teza privind supraconductibilitatea nanostructurilor hibride, susținută la 6 februarie curent, în cadrul Institutului de Electronică și Nanotehnologii, în care sunt prezentate rezultatele descoperirii şi cercetîarii unui efect fizic nou, poate fi, pe bună dreptate, atribuită la categoria celor mai valoroase teze în domeniul supraconductibilității experimentale.

Un rol important în obținerea unor astfel de rezultate științifice semnificative, în opinia noastră, îl are AȘM, datorită politicilor sale rezonabile de revigorare și de susţinere a cercetării în Republica Moldova.

Unul din factorii determinanți ai acestei relansări, în opinia noastră, este crearea Liceului AȘM pentru copii dotați, pe care l-am vizitat – facilitățile excelente și funcționarea cu succes a acestei instituții demonstrează că în Republica Moldova, la fel ca și în Franța (unde încă din timpurile lui Napoleon un asemenea sistem funcționează eficient) statul are grijă de formarea elitei națiunii, a potenţialului intelectual de aur. Este important de menționat că accesul în acest liceu este deschis pentru copiii talentați din toată Moldova.

Extrem de important pentru dezvoltarea științei și obținerea rezultatelor performante este alocarea mijloacelor financiare pentru proiectele științifice prin concurs, întrucât aceasta asigură suportul necesar pentru inovare, indiferent de funcția și însemnele solicitantului.

Este îmbucurător să constatăm că în acest an Republica Moldova a devenit țară asociată, cu drepturi depline, la Programul Cadru 7. Acest fapt, cu certitudine, va deschide perspective favorabile pentru cooperarea noastră activă și fructuoasă.

A. Bouzdine și T. Bouzdine-Shameev
Chișinău, 8 februarie 2012.

În imagine: președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca discută cu oaspeții din Franța și directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii, în Sala de protocol al AȘM.