„Strategia dezvoltării complexului agroindustrial pe perioada anilor 2012-2015”, discutată la AŞM

2012-02-15
 

Secţia de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, în colaborate cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a organizat, la 14 februarie 2012, Masa rotundă „Strategia dezvoltării complexului agroindustrial pe perioada anilor 2012-2015”.

În cadrul întrunirii, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, dr. hab., prof. Vasile Bumacov a prezentat asistenţei priorităţile strategice pentru activităţile Ministerului pentru perioada 2012-2015. Priorităţile expuse de către ministrul Vasile Bumacov au vizat: implementarea reformei siguranţei alimentelor; restructurarea şi modernizarea sectorului vitivinicol; dezvoltarea infrastructurii de vânzări si substituire a importului; reformarea ştiinţei şi învăţământului agricol, consolidarea sistemului de extensiune; dezvoltarea agriculturii conservative şi sistemelor de irigare; dezvoltarea sectoarelor strategice; reorganizarea sistemului de subvenţii în agricultură; valorificarea potenţialului biomasei; implementarea sistemelor informaţionale.

Referindu-se la identificarea şi prioritizarea problemelor din agricultură, ministrul a propus direcţii de dezvoltare concrete, subliniind că fiecare direcţie de dezvoltare va avea ca suport o strategie separată, în acest context solicitând suportul comunităţii ştiinţifice de a contribui la elaborarea politicilor necesare, stabilite de Programul de guvernare şi de strategie a MAIA, ştiinţa fiind cea care ar dinamiza realizarea dezideratelor din acest domeniu. Şi asta pentru că, toţi vorbesc despre competitivitate, dar fără ştiinţă nu se poate vorbi despre viitor, a remarcat ministrul.

Raportorul a răspuns la întrebările asistenţei care au vizat preponderent problema consolidării terenurilor agricole, extinderea terenurilor irigabile, valorificarea potenţialului biomasei, creării şi multiplicării seminţelor, susţinerii ştiinţei agrare etc. Totodată, reprezentaţii instituţiilor de profil, pe care îi vizează în mod direct aceste probleme au venit cu propuneri concrete care vor fi examinate şi, ulterior, incluse în Strategia propusă de către MAIA.

Acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, a reiterat ideea, potrivit căreia realizarea Strategiei de dezvoltare a agriculturii, prezentată de către ministrul Vasile Bumacov, este imposibilă fără un suport ştiinţific solid. Sub acest aspect, academicianul coordonator al Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM a salutat intenţia ministrului de a se consulta cu comunitatea ştiinţifică asupra unor probleme de actualitate ce vizează domenii de interes naţional din agricultură. Savantul a apreciat şi faptul că toate priorităţile propuse vor avea strategiile lor de dezvoltare, iar suportul ştiinţific oferit la examinarea acestora va avea un impact accentuat şi neîntârziat privind soluţionarea problemelor cu care se confruntă agricultura astăzi.

La rândul său, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a apreciat efortul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în elaborarea Strategiei dezvoltării complexului agroindustrial şi a confirmat disponibilitatea comunităţii ştiinţifice de a contribui cu propuneri constructive în procesul de definitivare a proiectului de document al Strategiei. Preşedintele AŞM a propus, totodată, ca acesta să fie discutat pe larg în cadrul tuturor institutelor de cercetare, nu doar cele cu profil agricol, ci şi în cadrul celor care au conexiune cu dezvoltarea agriculturii, în urma cărora să fie pregătit un pachet de propuneri şi înaintat Ministerului.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM