Criza politico-constituţională: mit sau realitate?

2012-02-15

La 14 februarie curent, în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc masa rotundă cu genericul ,,Criza politică şi criza constituţională: impactul asupra societăţii”, organizată de Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice.

Manifestarea a fost deschisă de către dr. hab. Victor Moraru, preşedinte al IIEŞP, care a menţionat că ,,Republica Moldova se confruntă cu o criză constituţională gravă, provenită din incapacitatea partidelor politice prezente în parlament, de a desfăşura un dialog politic eficient, necesar pentru depăşirea crizei şi alegerea şefului statului”.

Aceeaşi opinie a împărtăşit şi dr. Pantelemon Varzari, care e convins de faptul că sub paravanul crizei politice-constituţionale din Moldova, din anii 2009–2012, se lasă în umbră multe alte probleme de interes public pentru societate şi derutează populaţia ţării.

Lucrările au continuat cu audierea a două rapoarte ample: ,,Perpetuarea crizei constituţionale din Republica Moldova, scenarii prospective de depăşire” prezentat de Victor Juc, dr. în filozofie şi ,,Unele aporii în contextul crizei constituţionale prelungite din Republica Moldova”, raportor Pantelemon Varzari, dr. în filozofie.

În contextul subiectelor abordate, cu precizări, propuneri şi constatări au intervenit dr. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, dr. Valeriu Mândru, director adjunct al IIEŞP, , dr. Ana Pascaru, dr.Yuri Josan, acad. Alexandru Roşca, dr. Victor Mocanu, profesori universitari, doctoranzi, studenţi şi alţi specialişti în domeniu.

De asemenea, participanţii au mai abordat următoarele subiecte de actualitate: cadrul politico-juridic şi referendumurile constituţionale, problema alegerilor anticipate, comportamentul politic al electoratului şi partidelor politice în timpul campaniei electorale, cultura politică şi criza politică, sondajele sociologice ca sursă de informare şi formare a opiniei electoratului, etc.

Rodica Isopescu,
Centrul Media al AŞM