Literatura și Arta: Polivalență și noblețe rară

2012-02-16
 

L-am cunoscut pe Gheorghe Duca acum 47 de ani. Pot afirma cu toată certitudinea că am fost martor al plămădirii unui caracter, al naşterii unui lider, al afirmării unei personalităţi, care vine din- tr-o viţă nobilă de intelectuali, aceştia, la rândul lor, provin din spiţa domnească a neamului Duca pe linie paternă şi din suflarea vestitei dinastii de vrăciuitori Ţâbârnă pe linie maternă. I-am cunoscut părinţii şi rudele apropiate. Am colaborat cu colegul mai tânăr Gheorghe Duca de-a lungul anilor 1989-1996, semnând împreună peste 17 lucrări experimentale din domeniul chimiei ecologice. De la 1982 încoace am scris mereu despre preocupările şi evoluţiile Domniei Sale, având nestrămutata convingere că este o distinsă personalitate, poate una dintre cele mai pitoreşti figuri din peisajul ştiinţific şi cultural al acestui pământ prin multilateralitatea preocupărilor sale, dar şi prin largul spectru de realizări. Cele 24 de eseuri şi micromonografia ştiinţifico-populară Treptele unui urcuş pe care le-am semnat până acum îmi conferă dreptul moral să mă consider unul dintre cei mai iniţiaţi exegeţi ai operei academicianului Gheorghe Duca şi explică încercarea noastră de a surprinde în câteva formule de sinteză unele caracteristici de esenţă ale colegului nostru.

Frapează, mai ales. Duca inepuizabilul prin tot ce a făcut şi face zilnic acest neobosit cercetător şi cadru didactic, autor al unei opere complexe, aflată în permanentă creştere, care reuşeşte să cucerească spiritele tinere însetate de adevăr şi prosperitate. Este omul care lasă urme adânci şi sigure în chimia naţională şi internaţională, în elaborarea şi implementarea unor tehnologii inovaţionale, promovând consecvent imaginea Republicii Moldova peste hotare. Totdeauna a pledat pentru valori adevărate, pentru o cauză nobilă, pentru un viitor prosper al ţării, punând la bază cunoaşterea ştiinţifică a lumii. Mai este pe lângă toate acestea şi un om de aleasă cultură, care cochetează cu filosofia şi poezia.

El nu poate fi atins, întrecut şi nici învins, căci este Duca redutabilul, clasându-se printre cei mai buni profesori universitari, posedând un mod aparte, profund părintesc, altruist de a îndruma elevii, studenţii, masteranzii, doctoranzii, colaboratorii săi. Ca un diplomat abil ce este, are discipoli în toate centrele ştiinţifice ale lumii. A reuşit să beneficieze de laboratoare cu aparatură competitivă pentru efectuarea cercetărilor. El este savantul care a sesizat şi a intuit perfect adierile timpului, imprimându-le dinamism, aspiraţii şi inspiraţii creatoare.

Se cuvine neapărat remarcat Duca invincibilul. Când toate pietrele erau aruncate în curtea sa, el nu a încetat opera de revigorare a ştiinţei, depăşind perioada de recesiune, convingând cu multă vigoare lumea despre necesitatea consolidării cunoştinţelor, despre necesitatea lărgirii şi aprofundării proceselor de cercetare ştiinţifică fundamentală, despre necesitatea deschiderii spre lume, cea mai sigură cale spre progres şi perfecţiune. Şi mai trebuie să menţionăm că Gheorghe Duca dintotdeauna a urmat cu sfinţenie principiul neîntrecutului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, de a face lucruri mari şi fapte bune, chiar şi atunci când mijloacele necesare erau mult prea modeste.

Duca polivalentul a reuşit peste o mie de publicaţii şi aproape o sută de cărţi de largă respiraţie, să creeze un Liceu şi o Universitate academică, un parc ştiinţific etc., schimbând radical faţa Academiei. Cred că nu este vorba numai de un cercetător talentat şi prolific, ci şi de un întreprinzător hotărât şi curajos, dotat cu o imaginaţie sclipitoare. Totodată, mai este şi omul public, Gheorghe Duca, omul cetăţii, care a ctitorit biserici şi a inaugurat monumente, busturi şi plăci comemorative ale marilor înaintaşi (profesori, savanţi, scriitori).

La 23 decembrie 2006 am participat împreună la dezvelirea bustului tatălui său, chimistul Grigore Duca. la Liceul din Sângerei, şi l-am văzut pe academicianul Duca îndem- nându-i pe profesorii din această localitate şi de pretutindeni să facă mereu asemenea gesturi, întreţinând mereu vie flacăra dăinuirii neamului nostru.

Din nemărginitul dor de frumos şi prosperitate izbucneşte şi se manifestă Duca arhitectul, care a identificat şi a scos la lumină edificii moleculare, clădiri administrative şi specializate, grădini şi parcuri, unităţi ştiinţifice noi de mare randament şi competitivitate, sisteme de învăţământ, cercetare şi interdepartamentale de tip modern.

Dinamismul lui ieşit din comun ne face să vorbim despre Duca efervescentul. El păşeşte nestingherit şi plin de încredere prin Europa şi o lume întreagă vine la noi acasă graţie cărţilor sale, graţie Şcolii ştiinţifice create de el, graţie receptibilităţii sale la tot ce e nou şi viabil în viaţă, graţie harului şi mărinimiei sale deosebi­te, graţie înaltei erudiţii şi competitivităţi. Să nu uităm că mai e şi un temerar tribun în lupta pentru adevăr şi armonie. Este creatorul unei Şcoli autohtone în chimia ecologică, care adună sistematic cele mai luminate min­ţi de pe mapamond la conferinţe şi simpozioane inter­naţionale, transformând astfel Chişinăul într-un centru ştiinţific de talie mondială.

Într-o lume în care se cere plenar asigurarea secu­rităţii alimentare, energetice, ecologice, demografice etc., în care se caută etalonul verticalităţii, al probi­tăţii şi al competenţei, exponentul care să exprime plenar durerile, bucuriile şi speranţele mulţimii Duca binecuvân­tatul pledează pentru revitalizarea economiei, crearea unei economii bazate pe cunoaştere, introducerea în economie a tehnologiilor moderne, a descoperirilor de ultimă oră, prin dezvoltarea unei culturi inovaţionale şi antreprenoriale, prin depăşirea situaţiei de cea mai săracă ţară din Europa.

Competenţa şi eleganţa de care dă dovadă în abordarea fiecărei probleme, principialitatea cu care găseşte soluţia cea mai potrivită, tactul de care dă dovadă în discuţii, fermi­tatea cu care îşi susţine punctul de vedere ne fac să vorbim despre Duca remarcabilul. Domeniile de interes ştiinţific acoperă arii fundamentale şi aplicative importante şi actu­ale din chimie şi disciplinele adiacente, abordând aspecte ecologice, tehnologice şi de altă natură întru ameliorarea sănătăţii oamenilor şi a mediului.

Este deosebit de greu de presupus cu ce ne va surprinde în continuare acest prestigios savant pe nume Duca imprevizibilul. Potenţialul de creaţie al unei societăţi, pe care îl poartă pe umerii lor personalităţi de talia lui Gheorghe Duca, a fost şi va fi întotdeauna tezaurul cel mai de preţ al unei naţiuni, al unei societăţi.

Dumitru BATÎR,
doctor habilitat în chimie, profesor universitar,
laureat al Premiului de Stat

Sursa: Literatura și arta Nr. 7 (3468), 16 februarie 2012