Acad. Alexandru Ciubotaru: „Sunt foarte mulţumit de tot ce a fost, ce am realizat şi n-aş putea scoate nimic din viaţă mea”

2012-02-22
 

La 20 februarie, ziua când a marcat 80 de ani de la naştere, dar şi 55 de ani de activitate ştiinţifico-organizatorică, academicianul Alexandru Ciubotaru s-a bucurat deopotrivă de aprecierea mediului ştiinţific academic, universitar, dar şi cultural, în graniţele cărora s-a impus ca un model ireproşabil.

Prin întreaga sa activitate ştiinţifică dedicată, prin profesionalismul Domniei sale, prin calităţile de manager, dar si prin însuşirile sale sufleteşti deosebite, fondatorul Grădinii Botanice din capitală, acad. Alexandru Ciubotaru a dobândit de mult calitatea de personalitate remarcabila a ştiinţei naţionale, în special, a ştiinţei biologice.

În semn de înaltă consideraţie, colectivul Grădinii Botanice (Institut), Secţia de Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM, savanţi cu renume, feţe bisericeşti, numeroşi prieteni şi rude au venit să-l omagieze pe octogenarul Alexandru Ciubotaru, urându-i sănătate deplină, putere de muncă, noi şi frumoase realizări.

„Suntem nespuşi de bucuroşi să-l omagiem astăzi pe dragul nostru coleg, distinsul academician Alexandru Ciubotaru, care a făcut foarte mult pentru ştiinţa autohtonă, dar şi, în general, pentru ţara noastră”, a menţionat în cuvântul său de felicitare preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Preşedintele AŞM a subliniat că Domnia sa a fost cel care a creat Grădina Botanică, fiind director al acesteia pe parcursul multor ani, acad. Alexandru Ciubotaru fiind şi creatorul celor mai frumoase proiecte de landşafturi din ţară, precum Complexul Monastic „Curchi”, dar şi Complexul Memorial „Capul de pod Şerpeni”, care creează o bună imagine ţării noastre.

Acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM a menţionat în luarea sa de cuvânt că acad. Alexandru Ciubotaru este personalitatea care şi-a pus tot potenţialul intelectual în slujba ştiinţei, consacrându-şi întreaga viaţă dezvoltării acesteia. „Cel mai devreme venea la serviciu şi cel mai târziu pleca acasă”, îşi aminteşte acad. Teodor Furdui, accentuând că graţie acestei munci dedicate astăzi se mândreşte nu doar Academia de Ştiinţe, nu doar comunitatea ştiinţifică, dar şi ţara întreagă.

Consilierul Vladimir Ciobanu, a dat citire unui mesaj de felicitare din partea Preşedintelui interimar Marian Lupu, în care se menţionează înalta apreciere pentru fructuoasa activitate pe care a desfăşurat-o timp de peste cinci decenii acad. Alexandru Ciubiotaru, subliniind fondarea Grădinii Botanice, şcolii ştiinţifice de citoembriologie. Au fost remarcate, de asemenea, numeroasele lucrări fundamentale, care constituie o dovadă elocventă a dăruirii depline biologiei, aşa cum înţelege să o facă doar un adevărat savant. „V-aţi impus ca o personalitate marcantă în mediul academic, iar roadele muncii, în calitate de autor al diferitor soiuri de plante, le putem vedea la Grădina Botanică, la Complexul Memorial „Capul de pod Şerpeni”, la Compelxul Monastic „Curchi” şi multe alte locuri ale Republicii Moldova”, se arată în mesaj.

Cu mult drag şi recunoştinţă pentru omagiat a venit şi Arhimandritul Siluan, stareţ al Sfintei Mănăstiri „Curchi”, care a relevat că graţie unor oameni buni şi frumoşi, precum este acad. Alexandru Ciubotaru a fost repus în valoare un Centru important de cultură şi spiritualitate, menţionând bineînţeles, grandiosul proiect dendrologic al Complexului Monastic „Curchi”, lucrare care impresionează orice vizitator, care face mănăstirea din frumoasă şi mai frumoasă. În semn de recunoştinţă şi gratitudine pentru înalta contribuţie adusă la amenajarea edificiilor şi complexelor monahale, academicianului Alexandru Ciubotaru i s-a conferit înalta distincţie bisericească „Ordinul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” de gradul II.

Pentru contribuţia substanţială la fondarea Grădinii Botanice a AŞM şi a şcolii ştiinţifice de citoembriologie, succese remarcabile în dezvoltarea ştiinţei botanice, activitate pedagogică fructuoasă în pregătirea cadrelor naţionale de mediu cu ocazia jubileului de 80 de ani din ziua naşterii şi 55 de ani de activitate ştiinţifico-organizatorică, viceminstrul Mediului, Lazăr Chirică, i-a înmânat omagiatului o Diplomă de gratitudine, cu urări de sănătate şi realizări frumoase.

O Diplomă de merit pentru aport substanţial în pregătirea şi atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare şi cuvinte de înaltă apreciere pentru octogenar au fost aduse de acad. Simion Toma, din partea Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare.

În numele colaboratorilor Grădinii Botanice (Institut) un mesaj de felicitare octogenarului Alexandru Ciubotaru a adresat directorul dr. Alexandru Teleuţă, care a ţinut să sublinieze câteva, în opinia sa, condiţii şi calităţi esenţiale în activitatea unei personalităţi: să fie talentat, ingenios, muncitor; să aibă susţinere din partea colectivului şi a instituţiilor superioare; să poată promova ideile împreună cu colectivul. Toate acestea i-au fost şi îi sunt caracteristice consultantului ştiinţific, directorului de onoare al Grădinii Botanice, acad. Alexandru Ciubotaru, care pe parcursul a zeci de ani în activitatea Domnie sale a fost şi este un bum exemplu, cum trebuie de activat în calitate de manager, iar şcoala ştiinţifică pe care a creat-o rămânând a va fi de mare valoare pentru toţi cei care vor veni şi vor dezvolta acest domeniu.

Flori şi cuvinte de felicitare au adresat octogenarului m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, prof. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al AŞM, m.c. Gheorghe Cimpoieş, rectorul Universităţii Agrare de Stat, prof. Valerian Dorogan, prorector al Universităţii Tehnice din Moldova, prof. Viorel Prisăcaru, prorector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie, acad. Boris Gaina, m.c. Andrei Palii, prof. Boris Boincean ş.a.

„Sunt foarte onorat de prezenţa Dumneavoastră şi mă bucur să Vă văd întotdeauna. Aici sunt cei mai buni prieteni ai mei”, a spus pe final protagonistul evenimentului. Se consideră printre puţinii norocoşi care a reuşit să-şi construiască viaţa aşa cum şi-a dorit-o, axându-se pe trei dominante - cercetările ştiinţifice, dorinţa de a ajuta şi a promova cadre ştiinţifice şi a treia sau, poate prima, edificarea Grădinii Botanice. Este foarte mulţumit de tot ce a fost, ce a realizat şi n-ar putea scoate nimic din viaţă sa. Nu-i pare rău de nimic ce s-a întâmplat, deşi au menţionat mulţi vorbitori că au fost şi momente grele în viaţa Domniei sale. „Dar asta se poate întâmpla oricui”, a mărturisit octogenarul.

Chiar dacă preocuparea sa de peste cinci decenii au fost florile, după cum avea să remarce toţi cei care au venit să-l omagieze în această zi deosebită, acad Alexandru Ciubotaru, autorul celor peste 700 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 25 de monografii, merită toate florile, dar şi toate aplauzele din lume.

În prezent, savantul lucrează la 5 volume în care va fi trasat bilanţul întregii sale activităţi. Mai mult, jubiliarul intenţionează să scrie o lucrare, în care va oferi detalii despre istoria creării Grădinii Botanice.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM