Fiul devotat al Bucovinei, Nicolae Bileţchi – Omul care îşi măsoară viaţa nu cu anii, ci cu tinereţea spiritului

2012-03-14
 

Criticul şi istoricul literar, Nicolae Bileţchi, doctor habilitat în filologie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a împlinit la acest început de primăvară venerabila vârstă de 75 de ani. Colegi, scriitori, critici literari, discipoli, prieteni au sărbătorit al 75-lea Mărţişor al Omului, intelectualului Nicolae Bileţchi în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, organizate de Institutul de Filologie al AŞM.

În debutul evenimentului, dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie avea să remarce faptul că indiferent de locul aflării sale, fie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cernăuţi, fie la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki” din Moscova, fie la Institutul de Filologie al AŞM, Nicolae Bileţchi s-a manifestat drept un specialist notoriu, critic şi istoric literar redutabil, căruia i-a rămas în suflet pentru totdeauna imaginea „dulcii Bucovine”, portul popular din satul de baştină, graiul neaoş al consătenilor, dragostea sinceră pentru neamul românesc, inclusiv, pietatea sinceră şi profundă pentru spiritualitatea românească.

În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, omagiatul a fost felicitat de acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, care a subliniat semnificaţia activităţii m.c. Nicolae Bileţchi ca savant, critic şi istoric literar, activitate ştiinţifică dedicată studierii şi analizei lucrărilor dramaturgilor într-o perioada foarte dificilă, când aprecierile se schimbau, în funcţie de interesele de conjunctură, fiind la fel de dificil să fii recunoscut ca om de ştiinţă. Acad. Teodor Furdui a exprimat cuvinte de apreciere pentru omul de ştiinţă cu o viziune profundă, care şi-a consacrat întreaga viaţă Academiei de Ştiinţe.

La toate meritele savantului, dr.hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, a adăugat că este un om de o rară omenie, de o rară verticalitate, cu un simţ al umorului absolut deosebit. Exceptând faptul că a contribuit la dezvoltarea literaturii româneşti în Basarabia, Nicolae Bileţchi a avut o contribuţie substanţială şi la dezvoltarea cadrelor ştiinţifice în general în Secţie, mulţi ani fiind în fruntea Consiliului ştiinţific specializat şi la teatrologie şi la arte, a remarcat coordonatorul Secţiei Ştiinţe Socio-Umaniste, Mariana Şlapac.

În comunicarea sa „Nicolae Bileţchi, criticul de frontieră”, acad. Mihai Cimpoi a pus accentul pe câteva trăsături care, în opinia Domniei sale, formează portretul fenomenologic, intelectual al distinsului coleg Nicolae Bileţchi. De ce i-a zis critic „de frontieră”? Pentru că prin însuşi locul naşterii, această frontieră se fixează în mod clar, este un "loc al vânturilor", loc care „ne-a deschis spre mediul intelectual german”. Academicianul a apreciat şi darul sintezelor savantului Nicolae Bileţchi, în care clarifică anumite lucruri de ordin ştiinţific, de ordin estetic, de ordin axiologic foarte importante.

„Critic tipic şaizecist, Nicolae Bileţchi, face parte dintr-o întreagă pleiadă de critici care au trecut prin cele mai grele perioade”, a menţionat acad. Mihai Dolgan, dar a rămas acelaşi om, cu aceeaşi verticalitate, demnitate, trecând prin toate aceste răsuciri ale epocii. Mihai Dolgan, care a activat împreună cu omagiatul aproape 50 de ani, a specificat „foamea de estetic” şi „foamea de valoare”, pe care o avea colegul Nicolae Bileţchi, ca reprezentant de frunte al şaizeciştilor.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a adus salutul şi urările de sănătate şi de La mulţi ani omagiatului, în numele instituţiei scriitoriceşti, din care face parte de câteva decenii şi Nicolae Bileţchi, în numele bucovinenilor care întotdeauna l-au respectat şi apreciat ca pe un fiu devotat, ca pe un savant şi intelectual de marcă, aparţinând Basarabiei şi Bucovinei deopotrivă.

Scriitorul a apreciat în mod deosebit calmul şi tenacitatea savantului, seriozitatea lipsită de ostentaţie, de spectaculozitate, cu care ştie să-şi „construiască” cărţile, lucrările ştiinţifice, sărbătoritul oferind unul din acele fericite exemple când viaţa unui om se măsoară nu cu anii, ci cu tinereţea spiritului, iar formula fizică şi morală intelectuală în care este la această frumoasă vârstă omagiatul, demonstrează că în pofida anilor adunaţi pe răboj, omul, în general vorbind, îşi poate păstra voinţa de a munci şi prospeţimea vieţii.

Scriitorul şi publicistul Nicolae Dabija, redactor şef al săpămânalului „Literatura şi Arta”, a subliniat în cuvântul său omagial, ca Nicolae Bileţchi este un critic total, în sensul că a vorbit şi despre poezie, şi despre dramaturgie, şi despre proză, şi despre critică, crescând o generaţie de critici tineri. „Prin tot ce faceţi Dumneavoastră sunteţi un adevărat bucovinean, prin felul de a fi si de a proceda în cumsecădenie, sunteţi un om corect cu toată lumea”, a remarcat publicistul, mulţumindu-i protagonistului pentru articolele pe care le-a scris în „Literatura şi Arta”, articole de mare rezonanţă, dar şi pentru faptul că timp de 50 de ani „a stat de veghe la literele noastre, la curăţenia literaturii noastre”.

Cu urări de bună sănătate pentru multe primăveri, bucurii şi realizări pentru omagiat au venit dr.hab. Ion Ciocanu, dr. Victor Cirimpei, acad. Haralambie Corbu, dr. Aliona Grati.

Evenimentul aniversar a culminat cu lansarea cărţii „Nicolae Bileţchi la ora reconsiderărilor”, volum prezentat de către dr. Nina Corcinschi.

Omenos, binevoitor, echilibrat, Nicolae Bileţchi se prezintă la ora reconsiderărilor cu elan creator, jovial şi dornic de viaţă ca totdeauna.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM