A fost lansat un volum dedicat lui Mihai Volontir – „un diamant al culturii şi spiritului nostru”

2012-03-15
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost lansat volumul „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului”, un proiect al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, coordonatorii căruia sunt dr.hab. Ana-Maria Plămădeală şi cineastul Dumitru Olărescu. Evenimentul a reunit cunoscuţi oameni de cultură, savanţi, critici de teatru, de film, admiratori ai talentului celebrului actor, regizor şi interpret Mihai Volontir, marele absent al evenimentului fiind chiar protagonistul.

Inaugurând manifestarea, dr.hab. Aurelian Dănilă, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, a menţionat că se lansează o carte, consacrată unei mari personalităţi, contemporanului nostru - actor şi regizor Mihai Volontir - artist, cunoscut nu numai în ţara noastră, iar editarea volumului este un eveniment deosebit de important, care reprezintă o moştenire ce va rămâne peste secole.

Evenimentul a demarat cu proiectarea unor secvenţe din filmele „Se caută un paznic”, filmul de debut, în care s-a produs Mihai Volontir, unde îl interpretează pe Ivan Turbincă şi „Dimitrie Cantemir”, rolul care l-a făcut celebru.

Oferind impresiile sale asupra volumului, renumitul actor şi regizor Ion Ungureanu, n-a putut să nu remarce pe cât de exact a fost găsit titlul acestei lucrări „despre vocaţia omenescului” care, reflectă, de fapt, esenţa întregii cărţi, exprimând felicitări autorilor pentru această reuşită. „Când începi să vorbeşti despre Volontir, ajungi la aceleaşi concluzii. El niciodată n-a jucat roluri pur şi simplu, pe dânsul întotdeauna l-a interesat esenţa omenescului”, a spus Ion Ungureanu, precizând că un teatru care are un actor de talia lui Mihai Volontir, are deja tradiţie. „Ni l-a trimis Dumnezeu”, a declarat regizorul.

Criticul literar, academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că Mihai Volontir niciodată n-a fost un artist de rând, n-a avut nevoie de influenţe din afară, el s-a creat singur pe sine, iar prin jocul său actoricesc, artistul a atribuit măreţie întregii noastre culturi.  

„Un diamant al culturii şi spiritului nostru, un diamant cu suflet”, astfel l-a definit pe Mihai Volontir scriitorul Vladimir Beşleagă, care însă s-a arătat oarecum trist pentru faptul că cinstim foarte puţin personalităţile noastre. 

Dr.hab. Ana-Maria Plămădeală, unul din coordonatorii şi autorii volumului, a mărturisit că este mândră că Mihai Volontir face parte din acei exponenţi ai miracolului basarabean, fiind pur şi simplu captivată de munca la această carte. „Eu consider că prin el vorbeşte sufletul ancestral românesc, vorbesc nişte epoci întregi, în general, a coexistenţei acestui popor”, subliniind în acelaşi timp destinul dramatic al actorului, iar drama lui a fost, în mare parte, pentru că s-a realizat la alte studiouri mai mult.

Un alt coordonator al volumului, cineastul Dumitru Olărescu, a relatat că s-a lucrat cu multă dragoste, au scris mai mulţi autori special pentru această lucrare, dar sunt şi o serie de materiale, articole, interviuri din presa timpului, relatările prietenilor, colegilor şi, bineînţeles, cele mai frumoase amintiri îmbinate într-o manieră artistică care conturează portretul lui Mihai Volontir. „Eu preţuiesc artistul Mihai Volontir şi Omul Mihai Volontir, acestea sunt noţiuni indispensabile, noţiuni care-l caracterizează totalmente şi în scenă şi pe ecran”, spune cineastul.

În carte sunt inserate articole ce dezvăluie şi alte laturi ale actorului, mai puţin cunoscute de publicul larg, cel de vânător, dar şi de iubitor al naturii, despre care s-a spus că Mihai Volontir vânează cu privirea, cu inima şi cu sufletul, pentru că are o mare dragoste de natură. Şi pentru că talentul său s-a extins şi în muzică, etnologul Tudor Colac susţine că Mihai Volontir este acela care ştie a cânta pe portativul inimii sentimentele şi nu o dată spectatorul, telespectatorul, radioascultătorul a avut prilejul de a-l admira ca interpret.

Dr.hab. Ion Gagim de la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi consideră că personalitatea lui Mihai Volontir trebuie dezvăluită în continuare, exprimând regretul că aceasta carte poate rămâne unica de acest gen. Domnia sa a venit cu mesajul de a merge la Bălţi, acolo unde se află maestrul, pentru a discuta cu el şi „pentru a extrage din interiorul său ceea ce este adevărata şcoală Mihai Volontir şi ceea ce este adevăratul diamant al culturii noastre”, după cum au menţionat antevorbitorii.

Volumul „Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului” este al patrulea la număr din colecţia „Personalităţi notorii". Primele volume din această colecţie au fost dedicate criticului literar Vasile Coroban, scriitorilor Dumitru Matcovschi şi Vladimir Beşleagă.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM