Delegaţia parlamentară pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din România în vizită la AŞM

2012-03-16
 

Delegaţia parlamentară pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din România a vizitat azi, 16 martie, Liceul şi Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Oaspeţii au fost însoţiţi de către dr. hab., prof. Ion Guceac, secretarul ştiinţific general al AŞM.

Parlamentarii români au fost informaţi asupra structurii şi organizării activităţii în Liceul şi Universitatea AŞM, dar şi asupra rezultatelor notabile obţinute într-o perioadă relativ scurtă de timp. Demnitarii români au vizitat sălile de clasă şi laboratoarele performante din cadrul acestor instituţii, reuşind să-şi facă o impresie suficient de complexă şi corectă vizavi de preocupările elevilor şi studenţilor, dar şi de aspiraţiile acestora.

În cadrul vizitei, delegaţia română a avut o întrevedere cu vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Tighineanu, care le-a prezentat oaspeţilor valorile şi realizările Academiei de Ştiinţe a Moldovei, menţionând reformele din sfera ştiinţei şi inovării, implementate pe parcursul ultimilor 7-8 ani, care au condus la consolidarea considerabilă a comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova. Vicepreşedintele AŞM a informat şi asupra celui mai frumos rezultat al comunităţii ştiinţifice - asocierea Republicii Moldova la Programul Comunitar Cadru 7, mulţumind pe această cale colegilor şi prietenilor din România pentru suportul substanţial acordat în realizarea acestui demers. În context, a fost subliniată importanţa colaborării în cadrul programelor bilaterale pe diverse domenii şi eforturile considerabile de a crea consorţiumuri comune pentru o participare largă în programele europene.

În acelaşi context, prof. Ion Guceac a mulţumit reprezentanţilor delegaţiei pentru înalta apreciere la modestul aport al Academiei de Ştiinţe al Moldovei pentru perpetuarea valorilor culturale, ştiinţifice, naţionale, exprimând certitudinea că această vizită va fi una de bun augur pentru intensificarea activităţilor care urmează a fi realizate în acest domeniu, iar unele din acestea chiar împreună cu colegii români.

Membrii delegaţiei parlamentare au remarcat, la rândul lor, că au rămas impresionaţi de modelul pe care Academia de Ştiinţe a Moldovei l-a implementat în domeniul managementului cercetării ştiinţifice, în domeniul formării de specialişti, subliniind că activitatea acesteia este una de reper nu numai în interiorul ţării, ci şi în exterior, un reper atât în spaţiul din Estul Europei, cât şi în întreaga Europă. „Academia este o instituţie vie şi reprezintă o forţă pentru mişcarea culturală în spaţiul nostru românesc şi mai departe în întreaga Europă”, a relevat Sanda-Maria Ardeleanu, membru al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul R. Moldova, încurajând colaborarea în continuare dintre academii şi asta pentru că academiile reprezintă viaţa societăţii.

Din componenţa delegaţiei Comisiei Parlamentare române au făcut parte: Mihai Radan, Secretar al Comisiei (şeful delegaţiei); Sanda-Maria Ardeleanu, membru al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul R. Moldova; Marius Sorin Gondor, membru al Comisiei; Mihaela Pop, expert parlamentar la Direcţia pentru cooperare parlamentară internaţională bilaterală a Camerei Deputaţilor; Ionel Dumitru, consilier diplomatic, Ambasada României în Republica Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM