Eugen Doga – „dar al providenţei”, a sărbătorit a 75-a aniversare

2012-03-19
 

La Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o întâlnire cu compozitorul academician Eugen Doga, prilejuită de cea de-a 75 aniversare a sa. Sala de conferinţe a Bibliotecii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au venit să-i ureze La mulţi ani maestrului. Colegi de breaslă, prieteni, scriitori, cineaşti, politicieni şi simpli admiratori au aplaudat în picioare intrarea în sală a omagiatului, în semn de respect, dragoste şi apreciere a talentului inedit.

Publicul a vizionat un fragment dintr-un film nou despre protagonistul întâlnirii, după care au urmat discursuri, comunicări ştiinţifice, mesaje de felicitare, adresate aniversarului Eugen Doga. Startul omagiilor a fost dat de către dr.hab. Aurelian Dănilă, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, care a intervenit cu aprecieri vizavi de creaţia muzicală a maestrului, depănând şi câteva din frumoasele amintiri care i-au legat preţ de peste 45 de ani.

În numele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, un frumos cuvânt de felicitare i-a adresat omagiatului, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, în care a exprimat înalta apreciere pentru creaţia compozitorului, asigurând de toată admiraţia şi recunoştinţa comunităţii ştiinţifice. „Suntem mândri că un pământean de-al nostru a devenit cunoscut şi îndrăgit în întreaga lume. Nu este o altă personalitate la noi care să ne ducă faima atât de departe peste hotare ca maestrul Eugen Doga”, se arată în mesajul academicianului, care i-a dorit la frumoasa aniversare multă sănătate, multă inspiraţie, iar societatea să se bucure şi în continuare de creaţia Domniei sale.

„Sunteţi o personalitate care, în viziunea mea, trebuie de înscris în Cartea Roşie. Aproape unicul om din Republica Moldova, fiind de un talent genial, rămâne neponegrit în ţara noastră”, a menţionat ex-Preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, accentuând că muzica compozitorului este atât de variată, încât în toate momentele, fie acestea de bucurie sau de tristeţe, omul se întâlneşte cu Eugen Doga peste tot”.

Cu prilejul aniversării, un mesaj de felicitare, în numele Ministerului Culturii, a adresat viceministrul, dr.hab. Gheorghe Postică, în care a expus incomensurabilă admiraţie pentru talentul compozitorului, hărăzit de Dumnezeu, graţie căruia a creat sute de melodii memoriale, ce constituie un adevărat patrimoniu naţional. „Prin creaţia Dumneavoastră care, în esenţă, este un omagiu adus eternităţii artei muzicale, aţi devenit promotorul imaginii ţării noastre în prestigioase centre culturale ale lumii”, a menţionat viceministrul, onorat în acelaşi timp, de a fi în această zi remarcabilă alături de un Om celebru, de un Om iubit de toată lumea, precum este Eugen Doga.

„Pentru arta muzicală naţională, creaţia compozitorului academician Eugen Doga reprezintă un bun cultural, o valoare de unicat”, a subliniat în comunicarea sa doctorul în studiul artelor Victor Ghilaş, care l-a caracterizat drept muzician prolific, complex ca formaţiune profesională, compozitor de prestigiu, interpret talentat, pedagog dotat, dirijor temerar. "Forjat" la flacăra unor distinşi profesori, Eugen Doga, susţine vorbitorul, este unul dintre cei mai bine apreciaţi creatori de frumos de la noi, care vreme de peste cinci decenii stimulează viaţa muzicală din Republica Moldova.

„Nu ştiu dacă a mai scris cineva atâta muzică cu melos naţional”, a spus naistul Vasile Iovu, care a cântat în majoritatea filmelor linia melodică, semnată de Eugen Doga, iar scriitorul Vladimir Beşleagă a ţinut să remarce că într-o lume unde cultura a fost oprimată, marginalizată, să apară un compozitor de talia lui Eugen Doga este dar al providenţei.

Stare de spirit şi emoţii deosebite au fost transmise atât prin intermediul discursurilor personalităţilor, cât şi prin interpretarea universului muzicii compozitorului de către Margareta Ivanuş, Pavel Efremov de la Colegiul „Ştefan Neaga”, elevii liceului „Ciprian Porumbescu”, dar şi irepetabila şi dumnezeiască „Eterna”, interpretată la nai de Vasile Iovu, la pian fiind chiar omagiatul.

La cei 75 de ani, sărbătoritul s-a arătat în plină forţă. „Trebuie să facem ce ştim, dar ne rămâne să scriem mai bine decât clasicii”, declară maestrul, fiind de părerea că trebuie sinceritate şi în muzică şi în filme, fără de care creaţia este imposibilă. „Vreau să fiu sincer, pentru că nu ştiu cum se scrie muzica. Totul e acolo… sus. Taina este creaţia, iar eu nu am găsit acea taină”, mărturiseşte compozitorul.

Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei în 1992, Domnia sa fiind şi autorul imnului, consacrat forului academic suprem din ţara noastră.

Academicianul Eugen Doga are şi propria planetă. În 2011 a primit certificatul care dovedeşte că o planetă mică din spaţiul solar îi poartă numele.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM