A fost lansat volumul „Dosarul Transnistria. Istoria unui „conflict îngheţat”

2012-03-30
 

O carte despre conflictul transnistrean, semnată de istoricul şi jurnalistul român Corneliu Filip, a fost lansată joi, 29 martie, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

La evenimentul editorial au participat şi au luat cuvântul în dezbateri istorici, reputaţi comentatori ai evenimentului politic din Republica Moldova, reprezentanţi de marcă ai societăţii civile, studenţi.

Despre volumul intitulat „Dosarul Transnistria. Istoria unui „conflict îngheţat”, autorul Corneliu Filip a menţionat că acesta este rodul inclusiv a unor experienţe personale, deoarece în perioada anilor 1990-1991 a fost primul corespondent acreditat la Chişinău de la Radio Bucureşti. Atunci i-a cunoscut pe liderii de la Tiraspol, dar a stat şi la Chişinău, în faţa Parlamentului, fiind în miezul evenimentelor fierbinţi, când oamenii îşi exprimau vehement indignarea că separatiştii de la Tiraspol au proclamat „republica” lor.

Jurnalistul Corneliu Filip, Domnia sa fiind şi doctor în istorie contemporană, a specificat că în volumul prezentat a elucidat etapele secesiunii, cauzele şi evenimentele conflictului. Drept izvoare i-au servit inclusiv dialogurile cu oamenii de acolo, trăind dimensiunea greutăţilor pe care le întâmpinau aceşti oameni. În lucrare au fost utilizate atât documente şi memorii de la Chişinău, dar şi de la Tiraspol, cât şi lucrarea unui istoric neutru, britanicul Ch. King. Vorbind despre sursele pe care le-a folosit la scrierea lucrării, autorul a mărturisit că s-a străduit să rămână obiectiv, concluziile lăsându-le pe seama cititorilor.

Directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, dr. Gheorghe Cojocaru, care a îndeplinit şi calitatea de moderator al evenimentului, a remarcat modul în care a fost documentată lucrarea, reliefând şi stilul adoptat de autor. Istoricul a adus mulţumiri autorului pentru această carte consacrată unei chestiuni dureroase pentru noi, care rămâne o rană vie pe „corpul” nostru naţional, o rană vie, necicatrizată, care îşi caută în continuare antidotul şi care prin efortul comun, prin efortul celor care cunosc istoria, se încearcă aproximarea unei soluţii. „Aţi informat ani în şir publicul din România despre evoluţiile sociale, politice, culturale din Republica Moldova, aţi menţinut vie această punte dintre noi, românii, de aici şi de dincolo de Prut, lucru pentru care Vă mulţumim mult”, a menţionat Gheorghe Cojocaru.

Politologul Oazu Nantoi, expert de marcă al acestui domeniu, a subliniat în luarea sa de cuvânt că este lucrarea de căpătâi pentru orice istoric care va dori să studieze conflictul de pe Nistru de acum 20 de ani.

La evenimentul prilejuit de apariţia lucrării, dr., prof. univ. Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a menţionat meritele acestui volum care pune sau repune pe masă o temă, ce necesită maximă atenţie atât la discutarea acestei problematici şi la găsirea unor soluţii, dar şi la tipul de soluţii care se cer identificate sau care vor fi consecinţele acestor soluţii. Profesorul român a îndemnat auditoriul să citească această carte, cel puţin pentru provocările pe care, cu siguranţă, ni le va pune în faţă.

Pe marginea lucrări s-au pronunţat dr., conf. univ. Anatol Ţăranu, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM; dr. hab., prof. univ. Nicolae Enciu, şef Secţie Istorie Contemporană şi dr. habilitat în drept, prof. univ Valeriu Cuşnir la acelaşi institut; dr., conf. univ. Victor Juc, şef Secţie Studii Europene la Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM.

Evenimentul cultural a fost organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie a Moldovei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM