Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va susţine eforturile comunităţii ştiinţifice de a păstra şi a dezvolta tezaurul ştiinţific al ţării

2012-04-04
 

Comunitatea ştiinţifică din ţară s-a întrunit în cadrul Sesiunii a XIV-a a Asambleei AŞM, care şi-a ţinut lucrările la 3 aprilie curent, evenimentul întrunind membrii Asambleei, membrii Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, rectorii şi directorii instituţiilor de cercetare, deputaţi, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, ONG.

La lucrările Sesiunii anuale a comunităţii ştiinţifice a participat Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, aceasta fiind şi o primă vizita a Domniei Sale la Academia de Ştiinţe a Moldovei după învestirea în funcţia de Preşedinte al Statului.

Preşedintele Nicolae Timofti, a rostit o alocuţiune în faţa membrilor AŞM, în care a mulţumit pentru invitaţia de a participa la sesiunea organului suprem de conducere al celui mai înalt for ştiinţific, care întruneşte elita intelectuală a ţării. În luarea sa de cuvânt, Preşedintele a subliniat că s-a reuşit revitalizarea bazei intelectuale a ştiinţei, au fost create noi direcţii de cercetare, servicii moderne informaţionale, s-a extins cooperarea internaţională, aceasta demonstrând că „ştiinţa a început să capete identitate”. De asemenea, Şeful statului a remarcat că unica cale spre un viitor prosper pentru ţara noastră este cea a edificării unei economii bazate pe cunoaştere, precizând că cele mai profitabile investiţii sunt cele îndreptate în sfera intelectului – învăţământul, cercetarea şi dezvoltarea tehnologică, care trebuie să fie optimal structurate şi să funcţioneze conform unor legităţi adecvate societăţii democratice.

În identificarea priorităţilor de dezvoltare a sferei ştiinţei şi inovării pe termen mediu şi lung, Preşedintele Nicolae Timofti a menţionat că, comunitatea ştiinţifică trebuie să se conducă de un principiu de bază, ce vizează ajustarea ştiinţei la obiectivele fundamentale de dezvoltare social-economică, culturală şi politică a ţării, aceste obiective fiind modernizarea societăţii şi economiei şi integrarea europeană, o sarcină de bază pentru domeniul ştiinţei şi inovării fiind şi sporirea atractivităţii ştiinţei pentru tânăra generaţie, pentru cei cu spirit creativ. „Academia, care este responsabilă de nivelul de dezvoltare a ştiinţei, este pur şi simplu obligată să depună toate eforturile în acest sens”, a adăugat Preşedintele ţării. Totodată, Domnia sa a atras atenţia asupra necesităţii întreprinderii măsurilor pentru a ridica prestigiul oamenilor de ştiinţă din ţară noastră, specificând că aceştia trebuie să-şi ocupe locul binemeritat în societate.

Şeful Statului a dat asigurări privind susţinerea sa în eforturile comunităţii ştiinţifice de a păstra şi a dezvolta tezaurul ştiinţific al ţării întru prosperarea ţării, exprimând convingerea că toate sarcinile de importanţă majoră vor putea fi realizate doar prin consolidarea tuturor eforturilor - intelectuale, materiale şi financiare. „Doar astfel vom putea crea o bază temeinică pentru asigurarea modernizării ţării noastre”, a relevat Preşedintele.

În cadrul Sesiunii, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a prezentat raportul „Aderarea la Spaţiul de Cercetare European: oportunităţi şi perspective”, în care a subliniat întregul proces de negocieri, derulat pe parcursul ultimilor ani, care a făcut posibilă asocierea Republicii Moldova la PC7. De la tribuna înaltului for academic, preşedintele AŞM a adus sincere mulţumiri cercetătorilor, care, prin rezultate relevante au demonstrat ca, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova merită să fie integrată în spaţiul european de cercetare. De asemenea, au fost aduse mulţumiri conducerii ţării şi Misiunii UE pentru promovare şi asistenţă în procesul de asociere.

În prezentarea sa, acad. Gheorghe Duca a menţionat importanţa racordării cercetărilor la necesităţile reale ale societăţii, subliniind că, cunoştinţele noi trebuie să fie aduse în serviciul societăţii şi a cetăţeanului de rând, iar rezultatele cercetărilor aplicative trebuie să fie implementate în practică. „Sistemul de cercetare-dezvoltare se confruntă cu problemele, care sunt comune societăţii noaste”, a declarat preşedintele AŞM, iar problemele majore cu care se confruntă ţara rezidă în lipsa unei consolidări a societăţii moldave întru rezolvarea problemelor-cheie ale ţării. „Fără dezvoltarea ştiinţei nu poate fi asigurată dezvoltarea de ansamblu a ţării, ştiinţa nu construieşte uzine, drumuri, maşini, apeducte, teatre…, dar toate acestea nu pot funcţiona fără tehnologii şi suport ştiinţific”, se arată în alocuţiunea preşedintelui AŞM,

Pentru a depăşi situaţia creată, preşedintele AŞM a propus convocarea, sub auspiciile Preşedinţiei şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în iunie-iulie 2012, a unei conferinţe la acest subiect cu genericul „Rolul ştiinţei în consolidarea societăţii”.

În raportul privind eficacitatea utilizării finanţelor publice şi rezultatele ştiinţifice principale, obţinute în sfera ştiinţei şi inovării în anul 2011, Secretarul ştiinţific general al AŞM, dr. hab., prof. univ. Ion Guceac, a adus la cunoştinţă membrilor Asambleei obiectivele de bază care au direcţionat activitatea CSŞDT al AŞM pe perioada anului 2011, accentuând în special analiza utilizării mijloacelor financiare, alocate pentru sfera ştiinţei şi inovării în anul respectiv, având drept reper metodologia privind managementul bugetar.

Pe lângă alţi indicatori de apreciere a eficienţei utilizării mijloacelor financiare bugetare, raportorul a apelat la indicatorii de productivitate şi de eficienţă, trecând în revistă cele mai importante rezultate obţinute de secţiile ştiinţifice de cercetare: Secţia Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii; Secţia Ştiinţe Exacte şi Economice; Secţia Ştiinţe Socio-Umaniste. Un alt aspect evidenţiat în raport a vizat potenţialul ştiinţific – factor determinant în funcţionarea cu succes a sistemului de cercetare şi inovare care generează rezultate ştiinţifice şi influenţează, în ultimă instanţă, dezvoltarea durabilă a ţării. În concluzie, Secretarul ştiinţific general al AŞM a subliniat că reforma ştiinţei şi inovării va avea succes doar dacă va fi susţinută de o strategie clară şi capabilă să contribuie la îmbunătăţirea semnificativă a calităţii procesului de cercetare.

Prezent la forul comunităţii ştiinţifice, viceprim-ministru Mihai Moldovanu a adus mulţumiri întregii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova pentru rezultatele atinse şi munca depusă, dar şi pentru eforturile mari implicate în obţinerea statutului de ţară asociată la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative, aceasta oferind o multitudine de oportunităţi de a interacţiona plenipotenţiar cu lumea ştiinţifică globală, care va avea impact supra-benefic pentru dezvoltarea societăţii noastre. „Împărtăşesc ideea, că trebuie să depunem mai multe eforturi de stimulare şi accelerare a inovării, în caz contrar, în Europa bazată pe cunoaştere nu ne vom putea menţine - cu atât mai puţin spori gradul de competitivitate”, a declarat viceprim-ministru, exprimând doleanţa ca şi Moldova să devină un lider în inovare.

În luarea de cuvânt, din cadrul dezbaterilor, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui a abordat unele probleme, ce reprezintă nu doar o preocupare a Domniei sale, ci şi a întregii societăţi. Acestea au vizat examinarea şi punerea în funcţie a mecanismelor capabile să contribuie la consolidarea societăţii şi acţiunile concrete necesare în acest scop; integrarea europeană şi procesul integraţionist, devenit astăzi o axiomă; rolul şi autoritatea ştiinţei autohtone. „Cunosc bine rezultatele ştiinţifice ale instituţiilor de cercetare, de aceea pot afirma cu certitudine, că ştiinţa nu numai că a reuşit să pătrundă în domeniile prioritare de activitate ale societăţii, dar şi să ofere un suport esenţial în asigurarea securităţii sănătăţii, alimentare şi ecologice”, a declarat prim-vicepreşedintele. Mai mult, susţine academicianul, fără o ştiinţă bine dezvoltată şi integră, nu putem vorbi despre un viitor demn al ţării. În speranţa că acest adevăr, va fi conştientizat şi de factorii de decizie, prim-vicepreşedintele AŞM a solicitat susţinerea ştiinţei şi a oamenilor de ştiinţă care vor asigura viitorul ţării.

În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul dr.hab., prof. Gheorghe Ciocanu, rector USM; dr. Maria Şleahtiţchi, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi; acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA; dr. hab., prof. Alexandru Stratan, director IEFS al AŞM.

În expunerea Secretarul ştiinţific general al AŞM a fost audiat şi raportul privind auditul performanţei „Pentru ca beneficiile scontate să fie realizate, sunt necesare îmbunătăţiri în politicile şi procedurile AŞM de alocare şi monitorizare a fondurilor destinate cercetărilor ştiinţifice”.

Forul ştiinţific suprem a aprobat Hotărârea cu privire la activitatea manageriala şi economico-finaciară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologica al AŞM, obţinute în sfera ştiinţei şi inovării în anul 2010 şi în perioada anilor 2011.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM