Exerciţiul de evaluare a sistemului CDI din Republica Moldova

2012-04-08

În perioada 2-5 aprilie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit misiunea unui grup de experţi internaţionali, implicaţi într-un exerciţiu de evaluare a sistemului de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) din Republica Moldova.

Scopul misiunii a constat în identificarea practicilor existente privind dezvoltarea şi implementarea politicilor în domeniul CDI. În acest sens, au avut loc întrevederi ale experţilor cu dl Chiril Lucinschi, Preşedintele Comisiei Parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, reprezentanţii Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Ministerului Educaţiei, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Sănătăţii, Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Camerei de Comerţ şi Industrie, Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, Consiliului Rectorilor, Biroului Naţional de Statistică, Universităţii Libere Internaţionale, Centrului Analitic Expert-Grup, Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, etc.

Misiunea s-a încheiat joi, 5 aprilie, cu o masă rotundă la care a participat conducerea AŞM, reprezentanţii Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, Aparatul CSŞDT şi alţi invitaţi. În cadrul evenimentului au fost prezentate sistemele care guvernează domeniul de CDI din Austria, Grecia, Estonia şi Belarus, aceasta constituind o ocazie pentru cei prezenţi de a afla din prima sursă caracteristicile acestor sisteme şi de a efectua o analiză comparativă. De asemenea, în cadrul evenimentului, a avut loc prezentarea Centrului pentru Finanţare a Cercetării Fundamentale şi Aplicative (CFCFA) din Republica Moldova, care are drept scop susţinerea şi dezvoltarea activităţii comunităţii ştiinţifice naţionale din contul fondurilor publice alocate, prin intermediul unui sistem deschis şi bazat pe competiţie.

Exerciţiul de evaluare a sistemului CDI din Republica Moldova se desfăşoară în cadrul proiectului cu finanţare europeană IncoNet EECA („S&T International Cooperation Network for Eastern European and Central Asian Countries”) şi se va finaliza în luna iunie curent cu un raport elaborat de experţi, care va oferi o evaluare a sistemului actual de guvernare a ştiinţei din Moldova şi va conţine recomandări de îmbunătăţire şi aliniere a acesteia la cele mai bune practici internaţionale din domeniu.

Grupul de experţi, condus de către dl Manfred Spiesberger, din cadrul Centrului pentru Inovaţii Sociale din Austria, întruneşte specialişti ai Ministerului Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania, Secretariatului General pentru Cercetare şi Tehnologie din Grecia, Fondului pentru Inovare din Belarus, Ministerului Educaţiei şi Cercetării din Estonia, Ministerului Ştiinţei şi Cercetării din Austria.

Prezentările din cadrul mesei rotunde

Mrs. Agnes SPILIOTI: The Greek Innovation System

Mr. Anatolii GRISHANOVICH: Strategy of innovative development of the Republic of Belarus

Mrs. Johanna RINGHOFER: FTI in Austria

Mr. Toivo RÄIM: Research and Development in Estonia: overview and statistics

Dl. Vasile GRAMA: Centrul pentru Finanţare a Cercetării Fundamentale şi Aplicative (CFCFA)


Galerie foto...