Academicianul Andrei ANDRIEŞ (24.10.1933 – 07.04.2012)

2012-04-10

 

La 7 aprilie 2012 a încetat să bată inima academicianului Andrei ANDRIEŞ, cel de al treilea preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1989-2004), doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, profesor universitar. Comunitatea ştiinţifică din ţară şi de peste hotare au pierdut un savant de valoare, un om de omenie şi un cetăţean cu mare dragoste faţă de această ţară, pentru care a muncit şi a creat pînă la ultima suflare.

Academicianul Andrei ANDRIEŞ s-a născut la 24 octombrie 1933 în oraşul Chişinău. A absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii de Stat din Chişinău (1956) şi doctorantura la Institutul Fizico-Tehnic “A. I. Ioffe” din Sankt-Petersburg (1962). Savant cu renume mondial în domeniile optoelectronicii şi a fizicii semiconductorilor necristalini, personalitate de o vastă erudiţie şi cultură, academicianul Andrei ANDRIEŞ şi-a consacrat întreaga sa activitate Academiei de Ştiinţe a Moldovei, parcurgînd treaptă cu treaptă funcţiile de cercetător ştiinţific la Institutul de Matematică şi Fizică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1962-1964), secretar ştiinţific (1964-1971), şef de laborator (1971-1993) şi director al Centrului de Optoelectronică (din 1994) la Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. A deţinut cele mai importante funcţii administrative în cadrul Academiei: secretar ştiinţific general (1984-1989) şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1989-2004). În anul 2004 a fost ales preşedinte de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

A fost fondator al şcolii ştiinţifice în domeniul fizicii semiconductorilor necristalini. A efectuat cercetări valoroase în optoelectronică, elaborînd noi tehnologii de creştere a materialelor necristaline, inclusiv a sticlelor calcogenice, a compoziţiilor polimerice, a nanocompozitelor în formă de straturi subţiri şi fibre optice, precum şi noi tehnologii de obţinere a mediilor de înregistrare şi producere a hologramelor. În baza acestor cercetări ştiinţifice de pionierat a fost demonstrat rolul stărilor localizate în fenomenele privind memoria fotoelectrică, reacţiile electrochimice şi deformaţiile straturilor calcogenice stimulate de lumină şi cîmp electric, argumentate efectele induse în fibre calcogenice etc.

Pe parcursul ultimilor ani, pe baza lucrărilor efectuate în Centrul de Optoelectronică, au fost obţinuţi noi senzori acustooptici şi elaborate metode interferometrice de cercetare a tensiunilor în materiale condensate. Atrăgînd surse financiare din Occident, a fondat (1999) şi a condus în calitate de director Asociaţia RENAM care asigură cu servicii Internet organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării.

Rezultatele investigaţiilor şi cercetărilor sistemice au fost publicate în peste 500 de lucrări ştiinţifice, inclusiv în monografii, iar elaborările tehnologice –atestate de 45 brevete de invenţie. A pregătit 17 doctori şi 8 doctori habilitaţi în ştiinţe fizico-matematice şi tehnice.

În anul 1994 academicianul Andrei Andrieş, împreună cu membrii Prezidiului şi mai mulţi membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi-a asumat responsabilitatea de a recunoaşte că limba vorbită în Republica Moldova este limba română.

Meritele savantului şi profesorului universitar Andrei ANDRIEŞ au fost apreciate cu titlurile onorifice de „Laureat al Premiului de Stat” şi „Om Emerit”, cu „Ordinul Republicii”, Premiul “C. Miculescu” al Academiei Române, Medalia “Academicianul S. I. Vavilov”, Premiul Internaţional “S. R. Ovshinsky”, ultimul – pentru excelenţă în cercetarea sticlelor calcogenice. A fost ales membru de onoare al Academiei de Cosmonautică „K.E. Ţiolkovski” din Moscova, al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice din Bucureşti.

Pentru realizările incontestabile, numele academicianului Andrei ANDRIEŞ, personalitate marcantă a ştiinţei şi vieţii publice, se va afla la un loc de cinste în panteonul culturii naţionale, rămînînd pentru totdeauna în amintirea prietenilor, colegilor, discipolilor, a tuturor celor care l-au cunoscut, l-au susţinut şi l-au apreciat.

Sincere condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi colegilor
Dumnezeu să-l odihnească în pace

Nicolae TIMOFTI, Marian LUPU, Vlad FILAT, Mihail MOLDOVANU, Iurie LEANCĂ, Valeriu LAZAR, Eugen CARPOV, Gheorghe DUCA, Mircea SNEGUR, Petru LUCINSCHI, Vladimir VORONIN, Mihai GHIMPU, Chiril LUCINSCHI, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, Pavel FILIP, Teodor FURDUI, Ion TIGHINEANU, Mariana ŞLAPAC, Ion GUCEAC, Pavel VLAD, Constantin TURTĂ, Valeriu CANŢER, Ion BOSTAN, Ion ABABII, Grigore BELOSTECINIC, Gheorghe CIOCANU, Vasile ANESTIADE, Mircea BOLOGA, Mihai CIMPOI, Leonid CULIUC, Nicolae ANDRONATI, Vladimir ARNAUTOV, Ernest ARUŞANOV, Mitrofan CIOBAN, Sveatoslav MOSCALENCO, Vsevolod MOSCALENCO, Vitalie POSTOLATI, Iurie REABUHIN, Petru SOLTAN, Alexei SIMAŞCHEVICI, Gheorghe GHIDIRIM, Mihail LUPAŞCU, Gheorghe PALADI, Andrei URSU, Boris GAINA, Gheorghe ŞIŞCANU

Ceremonia de rămas bun şi mitingul de doliu vor avea loc în ziua de 10 aprilie 2012, cu începere de la ora 9.30 pînă la ora 12.00 în Sala Aurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt, nr.1, municipiul Chişinău.