A plecat în eternitate academicianul Andrei Andrieş – promotor al optoelectronicii în Moldova

2012-04-10
 

Comunitatea ştiinţifică din ţară e în doliu. Tristeţea şi sentimentul unei mari pierderi a lovit din nou comunitatea ştiinţifică, moartea nemiloasă răpind încă un Nume, mare ca Om şi mare ca Spirit. A plecat în eternitate al treilea preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1989-2004), academicianul Andrei ANDRIEȘ, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, profesor universitar.

Corpul neînsufleţit al preşedintelui de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Andrei Andrieş, a fost expus în dimineaţa zilei de 10 aprilie, în Sala Aurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe care a ctitorit-o mai bine de 20 de ani, unde, cu lacrimi şi flori, trişti şi îndureraţi, au venit să-şi ia rămas bun distinşi savanţi, colegi, discipoli, prieteni.

Un ultim omagiu regretatului savant au venit să-i aducă Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dar şi ex-Preşedinţii Republicii Moldova - Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, prim-ministrul Vlad Filat, viceprim-ministru Mihai Moldovanu.

Mitingul de doliu a fost deschis de către acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, care a exprimat sincere condoleanţe şi regrete eterne, cauzate de aripa neagră şi sinistră a morţii, ce a venit cu cea mai tristă şi cernită veste pentru comunitatea ştiinţifică, cât şi pentru întreaga societate. „Comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova şi de peste hotare au pierdut un savant de valoare, un om de omenie şi un cetăţean cu mare dragoste faţă de această ţară, pentru care a muncit, a creat şi s-a sacrificat până la ultima suflare”, a subliniat în cuvântul de rămas bun, preşedintele AŞM. Ca succesor în funcţia de preşedinte al AŞM, acad. Gheorghe Duca i-a admirat curajul civic, verticalitatea intelectuală şi perseverenţa, ce a demonstrat-o pe parcursul anilor, în pofida conjuncturilor politice nefavorabile. L-a admirat şi pentru faptul că, împreună cu membrii Prezidiului şi mai mulţi membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi-a asumat responsabilitatea de a recunoaşte, că limba vorbită în Republica Moldova este limba română.

Preşedintele AŞM a apreciat înalt eforturile depuse de acad. Andrei Andrieş în vederea stabilirii relaţiilor internaţionale ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu academiile străine şi diferite organisme internaţionale, eforturile depuse în vederea recunoaşterii rezultatelor cercetătorilor din ţara noastră de către comunitatea ştiinţifică internaţională, de bun augur fiind şi fondarea la iniţiativa domniei sale a Reţelei informaţionale RENAM – prima fereastră deschisă spre Europa pentru cercetători, cadre didactice, profesori universitari. „Pentru realizările incontestabile numele academicianului Andrei Andrieş, personalitate marcantă a ştiinţei şi vieţii publice, se va afla la loc de cinste în panteonul culturii şi ştiinţei naţionale”, a subliniat în cuvântul de adio preşedintele AŞM.

Trăirea clipelor unei pierderii irecuperabile, cauzată de trecerea în eternitate a academicianului Andrei Andrieş, „promotor al optoelectronicii în ţara noastră”, a fost expusă în mesajul de adio de către m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, care a evocat activitatea regretatului academician, menţionând întreaga sa carieră ştiinţifică, în ipostazele de cercetător, doctor, doctor habilitat, profesor, academician, om de o vastă cultură, organizator şi administrator al ştiinţei. „A fost reprezentantul primei generaţii de fizicieni în Moldova, al aşa-numitei generaţii de aur, care, piatră cu piatră, au zidit şi au creat primele şcoli ştiinţifice”, a remarcat vicepreşedintele, apreciind aportul savantului în pregătirea cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare, drept argument fiind cei 17 doctori şi 8 doctori habilitaţi pregătiţi de Domnia sa. Vicepreşedintele a subliniat şi promovarea cu iscusinţă a colaborărilor regionale şi internaţionale, în cadrul cărora au fost antrenate multe talente tinere, dar şi contribuţia majora la fondarea, în 1999, a Asociaţiei RENAM, creată în scopul asigurării institutelor de cercetare şi universităţilor cu servicii Internet. „Trecerea în nefiinţă a acad. Andrei Andrieş este o pierdere enormă pentru toată comunitatea ştiinţifică, dar sunt sigur că ceea ce a iniţiat şi a zidit pe parcursul vieţii regretatul savant va fi continuat de discipolii săi. Îl vom păstra pe fizicianul-optoelectronist, manager, profesor şi savant, al treilea preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în memoria noastră pentru totdeauna ca un exemplu de perseverenţă şi dăruire de sine”, a spus cu tristeţe m.c. Ion Tighineanu.

Boala grea, incurabilă, cu o iuţeală fulgerătoare l-a răpit din sânul familiei şi al întregii comunităţi ştiinţifice pe acad. Andrei Andrieş, avea să remarce cu durere vie acad. Gheorghe Paladi, pentru care regretatul său prieten şi coleg de şcoală va rămâne o dovadă autentică de responsabilitate, care şi-a consacrat viaţa dezvoltării ştiinţei, adevărului şi dreptăţii, nu şi-a pierdut demnitatea, verticalitatea, modestia, toleranţa şi atitudinea corectă faţă de cei din jur.

Directorul Institutului de Fizică Aplicată, m.c, Leonid Culiuc, care a activat în perioada când regretatul academician deţinea funcţia de preşedinte al AŞM a remarcat caracterul consecvent şi atitudinea fermă vizavi de cercetare şi învăţământ. „A făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a menţine Academia, a deschis Secţiile de ştiinţe medicale şi agrare care, în mare măsură, au contribuit la dezvoltarea ştiinţei în Moldova”, a relevat fizicianul.

„Va rămâne în memorie ca o persoană foarte echilibrată în toate, cu o atitudine foarte binevoitoare faţă de toţi. Mulţi cunosc eforturile pe care le-a depus pentru ca să fie păstrată Academia”, a subliniat acad. Constantin Turtă, iar prof. Nicolae Enache, discipolul regretatului academician l-a numit „titan al fizicii moderne”.

Durerea a fost împărtăşită şi de către acad. Mircea Bologa, care a mărturisit devastat de tristețe că „a pierdut mai mult decât un preşedinte”, şi-a pierdut colegul de bancă ai anilor universitari, urmând încă aproape 60 de ani împreună în marea familie academică. Acum, când regretatul coleg pleacă să susţină cerul, îi mulţumeşte pentru toate străduinţele, eforturile şi realizările sale. „Colegul nostru, acad. Andrei Andrieş, om de o rară omenie, savant cu renume mondial, membru titular, preşedinte al Academiei a parcurs o viaţă frumoasă, o cale interesantă şi zbuciumată. Să-l pomenim de bine”, a menţionat în piosul său omagiu acad. Mircea Bologa.

În numele Reţelei RENAM, un cuvânt de rămas bun a avut dr. Grigore Secrieru, vicedirector al Asociaţiei, care a exprimat recunoştinţă pentru tot ce a creat acad. Andrei Andrieș, realizând un vis pentru comunitatea ştiinţifică, prin fondarea Reţelei RENAM, domnia sa fiind chiar sufletul acestei reţele care funcţionează cu succes până la ora actuală în interesul ştiinţei.

A plecat un mare savant, un mare Om. S-a stins cu modestie, precum şi-a trăit şi viaţă. Prin competenţa sa ştiinţifică, prin tenacitatea, spiritualitatea si verticalitatea sa morală, prin puterea propriului exemplu, acad. Andrei Andrieş va rămâne un model luminos, un reper pentru generaţiile ce vor urma.

Dumnezeu şă-l aşeze la un loc luminat şi să-i dea odihna pe care o merită.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM