La UTM a avut loc Ziua uşilor deschise

2012-04-13
 

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui şi vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Tighineanu au participat astăzi, 13 aprilie, la inaugurarea Zilei uşilor deschise la Universitatea Tehnică din Moldova. La eveniment a participat prim-ministru Vlad Filat, festivitatea avându-i drept invitaţi de onoare pe cosmonauţii Dumitru Prunariu (România) şi Vladimir Dejurov (Federaţia Rusă), distinşi pe 12 aprilie curent, cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa al UTM.

Manifestarea a fost deschisă de acad. Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, care a salutat prezenţa numeroasă a participanţilor, aceasta semnificând interesul vădit al tinerilor pentru domeniul tehnologiilor avansate. Rectorul a menţionat că instituţia dispune de peste 300 de laboratoare ştiinţifice şi peste 70 de centre de creativitate tehnică, în care activează studenţi, îndrumaţi de specialişti cu experienţă şi care aşteaptă să fie completate cu tineri pasionaţi de acest domeniu.

În mesajul adresat participanţilor, prim-ministrul Vlad Filat a salutat ideea organizării acestui eveniment, care are drept scop promovarea cunoştinţelor şi a inovaţiei. "Împreună am demonstrat că se poate face carte şi putem lansa noi inovaţii atât în ţară la noi, cât şi în străinătate", a declarat premierul, sugerând tinerilor să se dedice cât mai mult profesiilor creative. De asemenea, Vlad Filat a dat asigurări că Guvernul va oferi suportul necesar, pentru ca inovaţiile autohtone să fie promovate în plan internaţional. Într-un alt context, premierul s-a arătat onorat de faptul că a făcut cunoştinţă cu cei doi cosmonauţi, care au avut ocazia să vadă planeta noastră din cosmos.

Fiind pentru a doua oara în vizită la UTM, primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu a menţionat ca deja a reuşit să stabilească relaţii de prietenie cu această instituţie, urmând ca acestea să se aprofundeze în perioada imediat următoare. Cosmonautul a apreciat efortul UTM care se pregăteşte intens de lansarea unui satelit, specificând că prin aceasta Republica Moldova va fi reprezentată în spaţiul cosmic.

Un mesaj de salut, în numele conducerii AŞM, a adresat vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Tighineanu, în care a exprimat aprecierea comunităţii ştiinţifice vizavi de elaborările prezentate de Universitatea Tehnică a Moldovei, elaborări realizate cu o participare largă a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. Referindu-se la prezentarea mostrei satelitului „Republica Moldova”, în cadrul Centrului Naţional de Tehnologii, vicepreşedintele a specificat că parţial acest proiect este susţinut din mijloacele alocate sferei ştiinţei şi inovării prin Programul de Stat „Valorificarea resurselor regenerabile de energie şi Elaborarea satelitului moldovenesc”, condusă de acad. Ion Bostan. „Acesta este un caz de succes care demonstrează că investiţiile statului sunt utilizate eficient pentru realizări concrete, importantă fiind şi implicarea tinerelor talente în cercetarea ştiinţifică”, a menţionat vicepreşedintele, precizând că în cadrul Programului respectiv au fost efectuate zeci de lucrări de licenţă, tinerii trecând printr-o adevărată şcoală de tehnologii moderne, aflată în permanentă competiţie de idei şi soluţii tehnice.

„Economia prosperă acolo, unde statul investeşte în pregătirea cadrelor calificate, în cercetare şi inovare, unde este implementată o cultură tehnologică în societate, unde sunt condiţii optime pentru atragerea investiţiilor”, a remarcat m.c. Ion Tighineanu. Cu alte cuvinte, susţine savantul, o dezvoltare durabilă se bazează pe trei „i” – INSTRUIRE, INOVARE şi INVESTIŢII”, la care a adăugat, că succesul Universităţii Tehnice este un exemplu elocvent unde studenţii participă în proiecte cu un înalt conţinut tehnologic, acumulând, în ultimă instanţă, o experienţă preţioasă. Vicepreşedintele s-a referit şi la necesitatea pregătirii tinerilor la un nivel competitiv prin crearea condiţiilor adecvate, astfel încât aceştia să se realizeze acasă, să zidească Republica Moldova, având ferma convingere că şansa ţării noastre constă în asimilarea tehnologiilor avansate, în fabricarea şi promovarea produselor scientointensive, adică cu o valoare adăugată înaltă şi competitive pe pieţele internaţionale.

În contextul tehnologiilor avansate, vicepreşedintele AŞM a menţionat că o elaborare tehnologică realizată de o echipă mixtă din reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Universităţii Tehnice, a fost recent înalt apreciată de site-ul londonez NanoTechWeb.org, care este un lider mondial privind publicitatea realizărilor în domeniul nanotehnologiilor. Fiind apreciaţi pozitiv de experţii din Marea Britanie la compartimentul tehnologiilor avansate, fiind consolidaţi şi, în rezultat, asociaţi la Programul European Cadru 7 din ianuarie 2012, realizând primii paşi în vânzări de produse High-Tech în Occident, şi lansând, în timpul apropiat, satelitul „Republica Moldova”, vicepreşedintele a exprimat convingerea că în anii ce urmează tot mai mulţi investitori străini vor veni în Republica Moldova. Mai mult, „elaborările tehnologice şi produsele competitive pe piaţa internaţională, tinerii bine instruiţi şi investiţiile vor putea asigura o dezvoltare durabilă a ţării noastre, un viitor prosper, pe care poporul nostru îl merită pe deplin”, a relevat savantul.

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea mostrei satelitul "Republica Moldova". Potrivit rectorului UTM, aparatul va fi lansat în spaţiu în octombrie 2014, cu prilejul jubileului de 50 de ani ai instituţiei. Proiectul este susţinut de Guvernul R. Moldova şi este estimat la suma de peste 3 mln de lei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM