Un dar spiritual adus într-o zi deosebită pentru sângereieni – volumul enciclopedic „Sângerei”

2012-05-09
 

Un cadou de mare valoare spirituală şi istorică au primit, la 6 mai curent, de Hramul localităţii, locuitorii raionului Sângerei. La iniţiativa preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad, Gheorghe Duca, la Sângerei a fost lansat volumul enciclopedic „Sângerei: oameni, istorie, spiritualitate”, lucrare îngrijită de Domnia sa şi Ion Hadârcă, poet şi deputat în Parlamentul R. Moldova, originari din această localitate.

Lansarea cărţii a fost evenimentul principal al Hramului oraşului, aceasta fiind şi cea mai frumoasă modalitate de a consemna sărbătoarea: printr-un dar adus de către savanţii Institutului de Istorie şi Institutul de Filologie ale AŞM, responsabil de ediţie fiind dr. Constantin Manolache, directorul Institutului de Studii Enciclopedice.

Remarcabilul eveniment a fost onorat de prezenţa conducerii raionului Sângerei, primari, consilieri raionali şi locali, conducători ai instituţiilor preşcolare şi preuniversitare, profesori, lucrători ai culturii, deputaţi, personalităţi notorii, cetăţeni de onoare ai raionului Sângerei, E.S. Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, acad. Serghei Pirojkov.

În luarea sa de cuvânt, acad. Gheorghe Duca a menţionat că în volumul elaborat de colectivul de autori de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, sunt prezentate informaţii bine documentate privind, poziţionarea geografică, evoluţia istorică, culturală, potenţialul economic, instituţiile culturale şi de învăţământ, în lucrare găsindu-şi reflectare oamenii şi faptele lor, momentele principale din viaţa materială şi spirituală a populaţiei, modul ei de viaţă, ocupaţiile, obiceiurile, tradiţiile, perioadele şi etapele de dezvoltare a localităţilor, evenimentele şi întâmplările prin care au trecut oamenii din partea locului.

Coordonatorul şi redactorul ştiinţific al lucrării, acad. Gheorghe Duca, a menţionat faima meleagurilor sângereiene adusă de pleiada oamenilor de ştiinţă şi cultură, inclusiv a personalităţilor marcante care s-au manifestat plenar în istoria recentă: academicienii Gheorghe şi Constantin Ţîbîrnă, Gheorghe Duca, m.c. Leonid Culiuc, m.c. Maria Duca, m.c. Petru Patron, dr.hab. Tudor Lupaşcu etc., celebrul Adrian Păunescu care a cultivat prestigiul culturii şi artei naţionale, în cultura muzicală fiind înscrise pagini consistente de către Nicolae Glib, Gheorghe Eşanu, regretatul Mihai Dolgan şi multe alte personalităţi care s-au lansat şi în alte domenii.

În sensul celor menţionate, preşedintele AŞM consideră că, apariţia editorială „Sângerei”poate servi drept o lucrare metodică în predarea istoriei locale în şcolile din sate, Domnia sa exprimând doleanţa ca volumul să fie repartizat în toate şcolile, bibliotecile şi primăriile din sate pentru ca locuitorii raionului, elevii să cunoască şi să preţuiască faptele strămoşilor şi contemporanilor săi, care au contribuit la dezvoltarea baştinei, neamului şi a ţării. Totodată, acad. Gheorghe Duca a menţionat că lucrarea poate fi şi un exemplu pentru alte localităţi care ar putea prelua această abordare în scrierea unei eventuale lucrări de acest gen despre localitatea lor.

Pentru poetul Ion Hadârcă, elaborarea acestui volum a fost o mare provocare, dar graţie invitaţiei la colaborare, venită din partea acad. Gheorghe Duca şi graţie savanţilor de la aceste două institute academice, care au colaborat şi au participat cu sufletul la această scriere enciclopedică a sângereilor, a apărut o lucrare inedită de mare valoare şi unică în felul ei. Provocarea cea mare a creaţiei, a creaţiei propriu-zise a fost, după cum a remarcat poetul „să retopeşti tot acest material, să vezi începuturile acestea într-o altă dimensiune, să poţi să trăieşti, practic secole întregi de istorie sau mai înainte de la daci, de la cei care au trecut pe aceste meleaguri”.

O prezentare amplă a cărţii, în cadrul evenimentului lansării, a fost realizată de către m.c. Demir Dragnev, unul din recenzenţii lucrării, care a vorbit despre importanţa lucrării sub mai multe aspecte. Cu titlu special a fost expusă deosebirea acestei apariţii editoriale de altele, pe care recenzentul o consideră drept o enciclopedie. Fiind elaborată pe principii enciclopedice, lucrarea conţine date şi informaţii, structurate pe domenii, fiind prezentată partea geografică şi istorică ale acestui spaţiu, urmată de prezentarea localităţii Sângerei în contextul istoriei Moldovei în diferite epoci până în ziua de astăzi. M.c. Demir Dragnev a subliniat că lucrarea oferă date statistice şi hărţi economice, administrative ale populaţiei, personalităţi şi, nu în ultimul rând, informaţii privind specificul acestui raion. În opinia savantului, profesorii de istorie vor avea cu ce completa istoria locală, lucrarea fiind şi un îndemn pentru alte raioane de a elabora atare volume enciclopedice pentru a cunoaşte în detaliu istoria, cultura şi spiritualitatea localităţii.

Localnicii au primit cu multă bucurie apariţia volumului, „Sângerei” fiind considerată o carte-eveniment care marchează istoria şi prezentul meleagului acestora. „Prin lansarea acestei cărţi acad. Gheorghe Duca şi poetul Ion Hadârcă şi-au găsit alinarea şi mângâierea dorului şi dragostei faţă de casa părintească, faţă de meleagurile natale, de unde au pornit în lumea mare, devenind personalităţi notorii, cu care noi astăzi ne mândrim”, avea să spună Elizaveta Curciuc, directorul gimnaziului „Anton Crihan”, de altfel, instituţia în care a învăţat acad. Gheorghe Duca, adăugând că Domniile sale şi-au făcut datoria faţă de baştină, înveşnicind în prezenta lucrare personalităţile, evenimentele, localităţile, viaţa culturală şi spirituală a raionului Sângerei.

În numele băştinaşilor directorul gimnaziului a adus sincere mulţumiri preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, poetului Ion Hadârcă, savanţilor de la AŞM pentru acest frumos dar spiritual adus într-o zi deosebită pentru sângereieni.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM