Training interdisciplinar în domeniul antropologiei de consolidare a păcii

2012-05-15
 

În perioada 7-11 mai 2012, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei în colaborare cu Centrul Est-European de Educaţie şi Cultură din Cehia şi Asociaţia de Geografie şi Etnografie din Moldova, în persoana preşedintelui, dr. Dorin Lozovanu, în cadrul Programul de specializare PEACEBUILDING ANTHROPOLOGY a realizat un training interdisciplinar cu tema Antropologia de consolidare a păcii.

În cadrul evenimentului au fost abordate mai multe subiecte ce vizează:
- Teoria conflictelor etno-sociale.
- Conflictele etno-sociale din Balcani.
- Conflictele etno-sociale din Caucaz.
- Conflictele etno-sociale din Africa.
- Alegerile în statele aflate în condiţii de post-connflict.
- Rolul organizaţiilor internaţionale în soluţionarea conflictelor etno-sociale.

Lecţiile au fost prezentate de Josef Oriško, şeful Centrului Est-European de Educaţie şi Cultură şi Miroslav Krčmář, consultant al Centrului - ambii specialişti cu experienţă internaţională în domeniu.

Tematica actuală şi calitatea înaltă a predării au determinat interesul sporit al celor 30 de participanţi din Republica Moldova (cercetători din institutele AŞM - Institutul Patrimoniului Cultural, Institutul de Ecologie şi Geografie, Institutul de Istorie, Stat şi Drept; studenţi şi masteranzi de la UnAŞM, ASEM, USM; membri ai Asociaţiei de Geografie şi Etnografie din Moldova), precum şi a celor sosiţi din Germania (Universitatea Gessen), Italia (Universitatea Pisa), România (Universitatea „Alexandru Ion Cuza”, Iaşi).