A V-a ediţie a Concursului „Cel mai bun elev inovator” şi-a desemnat câştigătorii

2012-05-23
 

Peste 70 de concurenţi din 20 de instituţii şcolare de învăţământ din republică au participat la cea de-a V-a ediţie a Concursului „Cel mai bun elev inovator”. Evenimentul de nominalizare a câştigătorilor a avut loc la 19 mai 2012 şi a fost găzduit de Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În cuvântul său inaugural de la eveniment, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat importanţa acestei competiţii care întruneşte cei mai ingenioşi şi cei mai inventivi elevi din ţară, evidenţiind şi faptul că ediţia din acest a avut loc anume în incinta Universităţii ASM, aceasta fiind „o universitate de tip nou ce reprezintă ştiinţa pentru tehnologii, ştiinţa pentru dezvoltare”. „Cred că cei care astăzi încercaţi să cuceriţi necunoscutul sunteţi viitorul nostru”, a remarcat cu încredere preşedintele AŞM.

Mihai Moldovanu, viceprim-ministrul Republicii Moldova a rămas impresionat de dibăcia, dar şi de ingeniozitatea noii generaţii, subliniind că tot ceea ce au realizat concurenţii, acele inovaţii se vor regăsi în viaţa social-economică a R. Moldova. „Inovaţiile sunt alături de noi zi de zi, ele ne dau puterea de a schimba lucrurile, de a face să trăim într-un spaţiu mai bun. Graţie dumneavoastră şi lucrărilor realizate putem participa la diferite evenimente globale care ne pot asigura o viaţă mai bună şi un trai mai decent”, a menţionat oficialul, la care a adăugat că receptivitatea faţă de nou, dorinţa de a face ştiinţă, capacităţile fiecăruia sunt acele caracteristici care pot aduce valoarea adăugată forte pentru dezvoltarea social-economică a ţării.

Cele 65 de lucrări prezentate au demonstrat ingeniozitatea, creativitatea şi capacităţile inventive ale concurenţilor în domeniile tehnologiilor informaţionale, mecanicii, agriculturii, ecologiei, energeticii, radioelectronicii etc. Acestea au fost evaluate de către un juriu competent, preşedinte al căruia a fost preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. În urma evaluării lucrărilor au fost desemnaţi următorii câştigători:

Locul I, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 3000 de lei, a fost acordat elevului Cibotari Gheorghe, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Universul”, s. Scoreni pentru lucrarea „Dispozitiv anti accidente”.

Locul II, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare a câte 2000 lei, a fost acordat elevului Creţu Veaceslav, cl. a XII-a, Liceul Teoretic Zîmbreni, r-nul Ialoveni pentru lucrarea “Motor termodinamic” şi elevului Pauliuc Gheorghe, clasa a XII-a, Liceul Teoretic ”Nistor Vornicescu”, s. Lozova, r-nul Străşeni pentru lucrarea ”Trike V4”.

Locul III, apreciat cu cupă şi premiu bănesc în valoare de 1000 lei, a fost acordat următorilor elevi: Pereman Igor, anul II, Grupa SE-102, Colegiul de Microelectronică și Tehnică de Calcul, mun. Chișinău, pentru lucrarea ”Metoda de alimentare a blocurilor administrative”; Tentiuc Daniel, clasa a X-a, Laboratorul „Electrofizica”, Prof. Ursu Valeriu, mun. Chișinău pentru lucrările ”Circuit de protectie a prizei electrice” şi ”Circuit de blocare a telefonului pirate”; Mazăre Valeriu, Caliman Alexandru, clasa a XII-a, Liceul Teoretic “Ştefan Vodă”, or. Ştefan Vodă pentru lucrarea ”EcoAlert – sistem electronic de monitorizare a stării mediului”.

Premiile au fost înmânate de către Mihai Moldovanu, viceprim-ministrul RM; acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM; acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM; dr. Lilia Bolocan, director general al AGEPI; Lazăr Chirică, viceministrul Mediului; Eugenia Parlicova, şef Secţie învăţământ preşcolar, primar şi secundar general, Ministerul Educaţiei; Dumitru Bratco, consultatnt Direcţia instruire, cercetare, extensiune şi tehnologii informaţionale, Ministerul Agriculturii şi Industrie Alimentare al RM; Roman Chircă, director general al AITT; reprezentanţi ai mediului cercetării şi inovării; directori ai instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, directori ai Parcurilor Ştiinţifico-Tehnologice.

Premii speciale au fost acordate de Compania “Moldcell”, “Gospodăria Verde”, Uniunea Inventatorilor şi Raţionalizatorilor din RM etc.
Manifestarea a fost organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova.

Vezi aici şi celelalte premii

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM