Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui a discutat problemele ştiinţei agricole cu savanţi din alte ţări

2012-05-25
 

La 24 mai 2012, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui a avut o întrevedere cu savanţi din Marea Britanie, Franţa, Olanda, participanţi la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională, consacrată aniversării a 50-a de la fondarea experienţelor de câmp de lungă durată, care s-a desfăşurat la Bălţi, în perioada 22-23 mai 2012.

Oaspeţii au fost însoţiţi de către Boris Boincean, doctor habilitat în ştiinţe agricole, seful Secţiei sisteme agricole a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selectia” din mun. Balti. Printre membrii delegaţiei au fost: prof. David Powlson, savant cu renume mondial de la Staţiunea de Cercetare Rothamsted, Marea Britanie, unde, pe parcursul a 170 ani se înfaptuiesc cercetări în experienţe de câmp de lungă durata; Andreas Fliesbach, doctor în ştiinţe, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Agricultură Organică (FIBL) din Elveţia; dr. Eugen Triboi de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din Clermont Ferand din Franţa şi Arie van den Brandt, preşedintele Grupului din Bruge (Belgia), ex-parlamentar al Parlamentului European, care continuă o activitate fructuoasă cu Comisia Europeană în problemele politicii agrare (originar din Olanda).

În cadrul întrevederii, prim-vicepreşedintele AŞM a făcut o trecere în revistă a stării actuale a ştiinţei autohtone, în special, în ştiinţa agricolă, prezentând oaspeţilor cele mai performante rezultate ale cercetătorilor, dar şi unele probleme din domeniu cu care se confruntă ştiinţa din Republica Moldova. Domnia sa a manifestat interes deosebit vizavi de colaborarea existentă între instituţiile de cercetare, reprezentate de părţi, exprimând speranţa că aceasta va perpetua şi se va extinde şi pe viitor.

La rândul lor, oaspeţii au exprimat satisfacţia pentru atmosfera caldă, oferită de Academia de Ştiinţe a Moldovei, în persoana prim-vicepreşedintelui AŞM, acad. Teodor Furdui, ceea ce i-a făcut să recunoască că „flacăra ştiinţei nu este stinsă şi că va continua să ardă întotdeauna pe meleagurile moldoveneşti”.

Compatriotul nostru, Eugen Triboi, expert în domeniu, fost director la Institutul de cercetări din Franţa, a subliniat în discursul său emoţionant că a încercat să aducă o picătură de apă pe tărâmurile moldave şi să transmită ceea ce în timpul vieţii sale a putut capta, lăsând astfel o moştenire celor dragi, iar cei dragi sunt, bineînţeles, în Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM