Seminare practice de scriere a proiectelor PC7 în cadrul Zilelor Europei

2012-05-28

Centrul Proiecte Internaţionale

Seminare practice de scriere a proiectelor PC7 în cadrul Zilelor Europei

În cadrul „Zilelor Europei” în Republica Moldova, Centrul Proiecte Internaţionale, instituţia-gazdă a Reţelei Punctelor Naţionale de Contact a iniţiat organizarea unui şir de seminare pentru comunitatea ştiinţifică din ţară privind scrierea de proiecte pentru participarea în Programul Cadru 7, atît pentru grupurile de cercetători din instituţiile de cercetare ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cît şi pentru grupurile de cercetători din instituţiile de învăţămînt superior din republică.

Pe data de 15 mai curent, a fost organizat un seminar practic de scriere a proiectelor la Universitatea de Stat “B.P.Haşdeu” din Cahul cu participarea Punctelor Naţionale de Contact, Prezentările au fost axate in special pe etapele şi metodologia elaborării unui proiect. La acest seminar au participat peste 70 de persoane, din cadrul Unversităţii. La deschiderea seminarului a participat dl acad. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi conducerea de vîrf a raionului şi a Universităţii.

Pe data de 17 mai curent, în cadrul „Zilelor Europei” în Republica Moldova, Centrul Proiecte Internaţionale a organizat un seminar practic pentru Punctele Naţionale de Contact, directorii şi responsabilii de relaţii internaţionale din instituţiile de profil ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a instituţiilor de învăţămînt superior, privind aspectele generale ale Programului Cadru 7, precum şi aspectele financiare şi legale, de care este necesar de ţinut cont la elaborarea unui proiect internaţional. Acest training a fost organizat cu suportul reprezentanţilor Consiliului Ştiinţific şi Tehnologic de Cercetare din Turcia (TUBITAK) - dnii Huseyin METIN, Punct Naţional de Contact pentru Tehnologii Informaţionale şi de Comunicaţie şi Orbay BULBUL, Punct Naţional de Contact pentru aspecte Legale şi Finanţe.

 

Pe data de 18 mai curent, Centrul a fost organizat un seminar practic de scriere a proiectelor la Universitatea de Stat din Comrat cu participarea reprezentanţilor TUBITAK şi a Punctelor Naţionale de Contact. La acest seminar au participat peste 60 de persoane, din cadrul Unversităţii.

Pe data de 24 mai curent a fost organizat un seminar pentru cercetătorii ce activeaza in domeniile Sănătate, Biomedicină, Nanotehnologii, Alimentaţie, Tehnologii Informationale si Comunicare, Intreprinderi Mici si Mijlocii. În cadrul seminarulului au fost prezentate temele de cercetare in domeniul Sănătăţii pentru anul 2013. La acest eveniment a participat dl Charles Kessler de la Deparatamentul General de Cercetare si Inovare F4, domeniul "SANATATE" de la Comisia Europeana. Moderatorul seminarului au fost dl m.c. Stanislav Groppa, reprezentantul oficial al Republicii Moldova în Comitetul de Program „Sănătate” al PC7, de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N.Testemitanu”.

Pe data de 25 mai 2012 a fost organizat un seminar practic şi pentru cercetătorii din cadrul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Balţi. În cadrul acestui seminar Punctele Naţionale de Contact au prezentat etapele de elaborare a unui proiect, precum şi modalitatea de căutare a partenerilor pentru crearea consorţiumurilor. La acest eveniment au participat peste 60 de persoane, inclusiv şi de la Filiala Academiei de Ştiinţe a Moldovei din Bălţi, Agenţia de Dezvoltarea Regională Nord şi Centrul Ştiinţifico-Practic „Selecţia”. La sfîrşitul seminarelor tuturor participanţilor li s-au înmînat certificate de participare la seminar, precum şi pliante informative despre PC7.