Academicianul Ion Popuşoi a fost petrecut pe ultimul drum

2012-05-28
 

După o lungă şi grea suferinţă, a trecut în eternitate doctorul habilitat în ştiinţe biologice, profesorul universitar, membrul corespondent şi membrul titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, distins savant în micologie, fitopatologie, virusologie şi protecţia biologică a plantelor, academicianul Ion Popuşoi, consultant la Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În dimineaţa zilei de 28 mai, trupul neînsufleţit al acad. Ion Popuşoi a fost depus în Sala Aurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde au venit să-şi ia rămas bun colegii, discipolii, prieteni. Un ultim omagiu au venit să-i aducă regretatului om de ştiinţă prim-ministrul Vlad Filat, ex-Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Mitingul de doliu a fost deschis de către acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, care a exprimat sincere condoleanţe familiei, colegilor, tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat, menţionând că prin plecarea la cele veşnice a regretatului academician, comunitatea ştiinţifică din ţară, dar şi societatea în întregime au pierdut un distins savant de valoare în micologie, fitopatologie, virusologie şi protecţia biologică a plantelor. În cuvântul său de rămas bun, preşedintele AŞM a evocat activitatea şi cariera ştiinţifică a acad. Ion Popuşoi, remarcând datoria pe care o are comunitatea ştiinţifică de a-i păstra şi cinsti memoria celui care a slujit la altarul ştiinţei agricole autohtone peste 60 de ani. „Pentru realizările incontestabile numele academicianului Ion Popuşoi, personalitate marcantă a ştiinţei şi vieţii publice, îşi va afla locul de cinste în panteonul ştiinţei naţionale pe potriva contribuţiei dumisale”, se arată în mesajul de adio.

„A plecat decanul nostru de vârstă, cel care 40 de ani a purtat înaltul titlu de academician al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cel care a fost cu o energie inepuizabilă”, a menţionat acad. Boris Gaina, academician coordonator al subsecţiei ştiinţe agricole a Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii. Fiind un generator de idei, academicianul Ion Popuşoi a dus imaginea ştiinţei naţionale departe de hotarele ţării noastre la cel mai înalt nivel. „Noi îl vom purta în memorie mereu, vom continua să realizăm multe din ideile şi proiectele elaborate de Domnia sa”, a spus academicianul Gaina.

Printre cei care au venit să-l petreacă pe ultimul drum pe acad. Ion Popuşoi, unul dintre cei mai proeminenţi biologi, specialist în protecţia plantelor din ţara noastră s-a numărat şi m.c. Ion Dediu, pentru care întâmplarea a făcut ca Domnia sa să fie printre primii studenţi al tânărului, pe atunci asistent, Ion Popuşoi. Deşi şi-l aminteşte ca pe un pedagog destul de dur, recunoaşte că a învăţat lucruri esenţiale atât pentru cercetare, cât şi pentru viaţă, în general. Fiind fondatorul managementului protecţiei plantelor în ţara noastră, regretatul academician poate fi considerat şi ca un pionier al cercetărilor micologice, a mărturisit m.c. Ion Dediu, la care a adăugat că acad. Ion Popuşoi a fost un onorat exemplu pentru toţi biologii, un militant pentru implementarea oricărei realizări în agricultură fie teoretice sau clasice.

Despre faptul că academicianul Ion Popuşoi a fost o personalitate foarte bine cunoscută şi recunoscută nu numai în ţară, dar departe de hotarele ei avea să relateze, în cadrul mitingului de doliu, acad. Vasile Micu. „Prin tot efortul, prin toate realizările sale, această personalitate a muncit şi a creat pentru noi”, a menţionat academicianul Micu, exprimând regretul că timpul este necruţător şi oricât de sus şi oricât de tari ne-am ţine, toţi suntem interimari pe acest pământ. „Să-l petrecem cu onoare şi să-l ţinem în memoria noastră, în cugetul nostru. Să-l păzească şi primească Cel de Sus”, şi-a încheiat durerosul cuvânt de adio acad. Vasile Micu.

Nemiloasele forţe ale naturii au rupt din rândurile colegilor savanţi încă un Nume, cel al acad. Ion Popuşoi, personalitate cunoscută în calitatea sa de micolog, virusolog, fitopatolog, însă academicianul a lăsat o zestre extraordinară, pe care urmează s-o valorificăm, s-o păstrăm şi s-o transmitem generaţiilor următoare, a ţinut să sublinieze în luarea sa de cuvânt dr.hab., prof. Leonid Voloşciuc, directorul Institutului de Protecţie al Plantelor şi Agriculturii Ecologice. Examinând întreaga activitate a regretatului academician, directorul institutului s-a oprit la câteva calificative şi anume acelea de a-l numi de mai multe ori primul: primul doctorand în Republica Sovietică Moldovenească, primul care a susţinut teză de doctor, primul profesor, primul doctor habilitat, primul dintre savanţii din republica noastră care a obţinut titlul de membru corespondent. Prof. Leonid Voloşciuc l-a caracterizat pe acad. Ion Popuşoi ca pe un luptător foarte puternic, precis în acţiune, foarte responsabil şi disciplinat.

Discipolul acad. Ion Popuşoi, doctorul în agricultură, Boris Pânzari a fost impresionat mereu de energia cu care a fost înzestrat de la Dumnezeu mentorul său, subliniind şi inedita idee a academicianului de a fonda şi organiza, în 1992, Muzeul Institutului Biologic de Protecţie a Plantelor, ce a dus faima institutului, acesta fiind vizitat de numeroase personalităţi.

Academicianul Ion Popuşoi s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani. Savantul a fost înmormântat la Cimitirul Ortodox Central  din Chişinău.

Dumnezeu să-i dea odihna pe care o merită şi să-l ducă în lumea celor drepţi, dar şi în lumea celor buni.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM