Dezvoltarea reţelei transnaţionale virtuale de inovare – un pas nou în dezvoltarea capacităţii de universitate antreprenorială a UnAŞM

2012-05-29
 

Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei a realizat un pas ferm în dezvoltarea capacităţii de universitate antreprenorială, prin contribuţia sa la dezvoltarea unei reţele transnaţionale de inovare pentru valorificarea tehnologiilor rezultante din proiecte comune de educaţie, cercetare şi iniţiative sociale de antreprenoriat şi inovare. Acest efort conclude una din sarcinile majore ale proiectului TEMPUS # 144950-TEMPUS-2008-IT-JPHES (Universitatea antreprenorială ca model de joncţiune managerială între educaţie, ştiinţă şi inovare).

Actualmente, reţeaua include membrii activi ai proiectului TEMPUS şi anume: Universitatea Koszalin de Tehnologie din Polonia, Universitatea Politehnică din Milano, Centrul „Go-Group” pentru dezvoltarea antreprenoriatului din Scoţia, Universitatea de Stat „M.V.Lomonosov” din Moscova, Universitatea Al-Farabi din Kazahstan şi Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Sarcina reţelei constă în facilitarea comunicării între parteneri prin intermediul videoconferinţelor, managementul intern şi extern al relaţiilor între universităţile antreprenoriale, stimularea procesului de incubare a businessului bazat inovaţii, asistenţă în dezvoltarea iniţiativelor de start-up internaţional din partea partenerilor curenţi şi potenţiali. Reţeaua va permite diseminarea ideilor noi inovaţionale între parteneri, dar accentul major în folosirea reţelei se pune pe studiul la distanţă în domeniul antreprenoriatului inovaţional, evaluarea ideilor şi consultanţă prin intermediului conferinţelor video.

Primul eveniment educaţional în cadrul reţelei a fost realizat recent, în formatul unei sesiuni de promovare a ideilor inovaţionale studenţeşti, în cadrul căreia partenerii-beneficiari ai proiectului din Rusia, Kazahstan şi Moldova au prezentat câte trei concepţii de business în domeniile prioritare: tehnologii informaţionale, energetică şi proiecte sociale. Ideile promovate au fost apreciate de către grupul de experţi ai proiectului localizaţi în Italia şi Scoţia.

În cadrul sesiunii în cauză, grupul Universităţii Academiei de Ştiinţe a fost reprezentat de către studenţii Vadim Bîlhac, care a prezentat ideea unei reţele de prestare a serviciilor pentru mamele tinere, în scopul facilitării reîntoarcerii în câmpul profesional ştiinţific după concediul de maternitate; Andrei Tumac, care a promovat ideea unei platforme de prestare a serviciilor de învăţământ la distanţă la nivel republican în domeniul ştiinţei; Cristian Zara, elev al Liceului Academiei de Ştiinţe, care a prezentat modelul invenţiei unui dispozitiv portabil de generare a curentului electric din surse eoliene.

Dezvoltarea ulterioară a reţelei date va permite extinderea gamei de servicii academice prestate de către UnAŞM. Totodată, a fost exprimată speranţa că aceasta va amplifica capacitatea clusterului academic UnivER-Science de a valorifica antreprenorial realizările sale în domeniul cercetării.

Centrul Media al AŞM