Extinderea sectorului inovaţional la Bălţi

2012-06-05
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a efectuat, recent, o vizită de lucru la Filiala Bălţi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La şedinţa de lucru au fost invitaţi conducătorii instituţiilor de cercetare-inovare din Bălţi, directorii de proiecte de cercetare, rezidenţi ai Parcurilor ştiinţifico-tehnologice din zona de nord a republicii, cercetători, inventatori, raţionalizatori, doctoranzi, alte persoane interesate. La întrevedere a participat Roman Chircă, noul director al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT).

Academicianul-coordonator al Filialei, dr.hab. Ion Gagim a informat asupra activităţii Filialei, prezentând şi cele mai relevante rezultate, obţinute pe parcursul anului precedent, inclusiv, rezultate majore obţinute de către rezidenţi la Expoziţia internaţională de invenţii, cercetări ştiinţifice şi tehnologii noi de la Bucureşti, în 2011, organizarea participării rezidenţilor la Expoziţia Infoinvent, din noiembrie 2011, Chişinău, Moldexpo, organizarea participării rezidenţilor la alte expoziţii organizate de Academia de Ştiinţe a Moldovei etc.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a apreciat relaţiile de colaborare a Universităţii de Stat „A. Russo” cu Filiala Bălţi, considerând acest fapt drept factor solid, favorabil de promovare a tot ce este naţional. În acest context, în scopul consolidării ştiinţei şi inovării cu atreprenoriatul, preşedintele AŞM a propus de a examina posibilitatea creării unui incubator de inovare, administrat de Universitatea de Stat „A. Russo”, ce ar atrage noi rezidenţi, antreprenori inovaţionali, care să se orienteze spre crearea întreprinderilor standarde, întreprinderilor ce întrunesc rezultatele ştiinţei sau rezultatele inovaţiei cu antreprenorii care pot să promoveze şi să utilizeze ideile inovative.

Şi pentru că foarte multe atare iniţiative vin anume de la Bălţi, Roman Chircă, directorul AITT, a accentuat că în regiune au mai rămas persoane motivate care vor si şi reuşesc să aibă succes. Directorul AITT consideră că, dacă se va reuşi conexiunea acestor componente, incubatorul va avea succes. În linii mari, susţine Roman Chircă, acest incubator face parte dintr-o regie mai mare de lansare a mai multor incubatoare pentru a reuşi schimbarea paradigmei de finanţare a ştiinţei, or, atunci când se vorbeşte despre noile abordări recente, este necesar de crearea unui mecanism viabil ca rezultatul cercetărilor sau inovaţiilor să fie implementat în viaţă, iar din profitul obţinut din aceste companii, de agenţii economici să revină în ştiinţă.

Ideea deschiderii unui incubator inovaţional în transfer tehnologic în Bălţi a fost salutată de către prorectorul pentru activitatea ştiinţifică a Universităţii de Stat „A. Russo”, dr. Maria Şleahtiţchi. Considerând rezultatul stabilirii conexiunilor cu universităţile unul de succes, prorectorul a propus extinderea colaborării în continuare cu Universitatea din Bălţi, dat fiind că instituţia dispune de potenţial uman, dar şi de logistică suficientă, urmează ca necesarele conexiuni între oamenii cu un potenţial ştiinţific din zona de nord să fie refăcute şi întreţinute. Acestea sunt conexiunile între potenţialul ştiinţific de la Universitatea din Bălţi, de la Institutul Cercetări ştiinţifice din domeniul Solului „Selecţia”, un laborator de la Institutul RIF şi oamenii de afaceri din această zonă, antreprenorii, întreprinderile mici şi mijlocii, care, conlucrând ar da un plus de valoare şi un spor economic ţării noastre.

Crearea unui incubator de inovare a fost susţinută şi de către Ion Bodrug, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, care a apreciat înalt activitatea Agenţiei de Inovare şi Transfer Tehnologic. Mai mult, pentru a putea depune concepte de proiecte la fondurile europene şi la alte fonduri pentru a dezvolta regiunea, în aceeaşi zi, Ion Bodrug şi Roman Chitcă au semnat un Acord de colaborare între cele două instituţii.

Propunerea de a crea un incubator de inovare la Bălţi a fost discutată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM