Factorul feminin în atenția comunității științifice

2012-06-06
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, în cooperare cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei au organizat Conferinţa ştiinţifică internaţională şi lansarea volumului „Factorul feminin în istorie”.

Evenimentul ştiinţific a întrunit savanţi din România, Rusia, Belarus, Ucraina, Turcia, Moldova, manifestarea fiind onorată de prezenţa ÎPS Mitropolitul Moldovei Vladimir, Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului RM, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale si Familiei.

Şedinţa în plen a Conferinţei a fost deschisă de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a menţionat că evenimentul vine să confirme o dată în plus gradul de democratizare în societatea noastră, subliniind că procesul de democratizare a oricărei societăţii se desfăşoară cu succes, doar în cazul în care la aceasta participă întreaga societate, când în viaţa socială, economică, culturală, ştiinţifică, politică se implică în egală măsură şi femeile şi bărbaţii. În cuvântul său inaugural, preşedintele AŞM a evidenţiat rolul femeilor în societate şi locul lor la posturile de conducere în diverse structuri ale ţării – educaţie, ştiinţă, dar şi în sfera politică. Cu toate acestea, preşedintele AŞM a specificat că fenomenul discriminării bazate pe sex continuă să rămână o componentă a cotidianului. Totodată, preşedintele AŞM a relevat că tema feminină face parte dintr-o nouă direcţie ştiinţifică interdisciplinară.

Acest lucru a fost reiterat în luarea sa de cuvânt şi de către dr. Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie a USM, care a exprimat convingerea, că acest eveniment este un model de abordare a unor probleme, când tot mai mult se face apel la studiile interdisciplinare, iar lansarea volumului în cadrul acestei conferinţe vine să confirme această constatare.

ÎPS Mitropolitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove, în cuvântul de salut către participanţii la Conferinţă a subliniat că atunci când este vorba de egalitatea şanselor, Biserica Ortodoxa se manifestă ca instituţia cea mai democratică. Despre toate acestea, ÎPS Mitropolitul Vladimir a scris în articolul publicat în lucrarea care se lansează, îndemnând publicul să-l citească.

Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a relevat în intervenţia sa că abordarea corectă faţă de subiectele sensibile privind genul este esenţială, motiv pentru care nu trebuie să împărţim istoria în cea a femeilor şi a bărbaţilor, ci să dezvoltăm oportunităţi pentru ca femeile şi bărbaţii, în egală măsură, să facă istoria acestei lumi. Referitor la iniţiativa lansării volumului „Factorul feminin în istorie”, parlamentarul o consideră fantastică, lucrarea vizând contribuţia femeilor în consolidarea statului nostru.

Prezentă la manifestarea ştiinţifică, Valentina Buliga, ministru al Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, a remarcat faptul că acest eveniment este o nouă istorie în promovarea femeii, în viitoarea femeie a Republicii Moldova. „Noi ne-am dorit să atingem un obiectiv. Republica Moldova se doreşte să devină o ţară democrată, o ţară cu un viitor european, o ţară în care nu se admite, în căutarea drepturilor omului şi acest material, această istorie selectată este de fapt şi un instrument în dezvoltarea acestui obiectiv, foarte important şi frumos pentru noi”, a specificat ministrul.

Salutând participanţii la for, E.S. Serghei Pirojkov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova a menţionat rolul femeii în societate, relatând şi despre o propunere făcută Academiei de Ştiinţe a Moldovei ce vizează instituirea unui Centru de studii demografice, pe care Domnia sa îl consideră de o stringentă necesitate pentru Republica Moldova.

Despre locul femeii turcoaice în diverse epoci avea să vorbească publicului Pakize Banu Cancan Kartal, soţia Ambasadorului Turciei în Republica Moldova.

Referitor la semnificaţia acestui eveniment, dr. conf. Lilia Zabolotnaia, coordonatorul ştiinţific al lucrării „Factorul feminin în istorie”, a menţionat că pentru prima dată în istoriografia Republicii Moldova este publicat un volum ce a inclus istoria politică, socială, economică, demografică spirituală şi de drept, prin prisma factorului feminin. Potrivit sursei, volumul include 46 de articole, publicate în limbile română, rusă şi engleză şi constituie rodul unei fructuoase colaborări a savanţilor din 14 state.

În cadrul evenimentului a fost discutată o gamă variată de probleme ce ţin de activitatea politică şi socială a femeilor, drepturile femeilor şi poziţia lor juridică în diferite epoci şi state, istoria femeilor în documentele epocii, în manuale etc. Obiectivul urmărit a fost de a se oferi o viziune cât mai cuprinzătoare asupra problematicii istoria femeilor din perioada evului mediu timpuriu până în prezent.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM