Simpozionul Ştiinţific Anual „In memoriam Constantin Popovici”

2012-06-08
 

La 7 iunie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a desfăşurat Simpozionul ştiinţific anual cu participare internaţională „In Memoriam Constantin Popovici”, Ediţia I, „Relaţiile etnoculturale moldo-ucrainene”.

În cadrul evenimentului a fost prezentată viaţa şi activitatea acad. Constantin Popovici, fiind consemnat aportul său la stabilirea relaţiilor etnoculturale moldo-ucrainene.

Manifestarea a fost deschisă de către dr. hab. Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM, care a prezentat o comunicare pe tema „Relaţiile moldo-ucrainene în domeniul ştiinţei”. Domnia sa a menţionat că „Între Republica Moldova şi Ucraina se dezvoltă relaţiile de colaborare în domeniul ştiinţei, culturii, educaţiei. În contextul restabilirii relaţiilor diplomatice, între aceste ţări, ne putem bucura de atitudinea pozitivă, pe care o avem unii faţă de alţii şi care contribuie benefic asupra progresului ştiinţific. Prietenia dintre popoarele noastre ajută la rezolvarea celor mai complicate probleme ştiinţifice şi creative”.

Şeful Sectorului de Etnologie a Ucrainenilor, Institutul Patrimoniul Cultural, dr. Victor Cojuhari a ţinut comunicarea „Academicianul Constantin Popovici - fondator al cercetării ucrainenilor în Republica Moldova”. În luarea sa de cuvînt a fost menţionată activitatea de profesor, scriitor poliglot şi mai cu seamă cea de cercetare ştiinţifică. „Constantin Popovici a atins nivelul culturii europene. El a învăţat copiii mici şi familia sa care este preţul culturii ucrainene. A predat în gimnaziu şi liceu limba şi literatura română clasică. Apoi a plecat la război şi, revenind, a predat la Universitatea de Stat limba rusă, devenind astfel fructul a trei culturi. A scris multe cărţi despre cultura şi arta ucraineană în limba română şi rusă, printre care monografia „Teatrul ucrainean pe scenele din Chişinău”, a menţionat dr. Victor Cojuhari.

După prezentarea generală a evenimentului, participanţii au discutat problemele de ordin etnic în cadrul a două secţii: Secţia „Etnologie. Istorie. Arte” şi Secţia „Folclor. Etnoliteratură. Etnolingvistică. Lingvodidactică”.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată Expoziţia de obiecte de artă aplicată ucraineană a meşterilor populari din Republica Moldova” şi a fost făcută prezentarea cărţilor în limba ucraineană publicate în Republica Moldova.

La manifestarea ştiinţifică a mai luat cuvîntul dr. Dumitru Apreti (Institutul de Filologie al AŞM), Nicolae Oleinic şef, Consiliul Coordonator al organizaţiilor ucrainene în Republica Moldova, dr. Nadejda Pastuh şi dr. Tatiana Fainik (Institutului de Etnologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, Lvov) şi alţii.

Constantin Popovici a deţinut titlurile de doctor habilitat în filologie, profesor, academician al AŞM şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe, a Şcolii Superioare din Ucraina, Doctor Honoris Cauza al Universităţii Naţionale din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a celei din Ucraina.

Este autorul ediţiei critice complete a scrierilor lui Mihai Eminescu. A semnat în reviste literare numeroase studii şi eseuri. Constantin Popovici a lăsat moştenire mai mult de 500 de lucrări ştiinţifice, inclusiv peste 60 de cărţi – monografii, culegeri tematice, schiţe, publicistică şi literatură artistică.

Zinaida Marin
Centrul Media al AŞM