Secretarul ştiinţific general al AŞM a participat la şedinţa Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe

2012-06-11
 

Secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac a participat, la 7 iunie 2012, la şedinţa Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe (AIAŞ), care s-a desfăşurat în cadrul Institutului „I.V. Kurceatov” din Moscova.

Pentru participanţii la for a fost organizată o excursie în cadrul Institutului, care reprezintă o instituţie de cercetare de talie internaţională, ce include suprafeţe de proporţii cu dotări de ultimă oră şi numără peste 4000 de cercetători. Delegaţia a fost condusă în blocurile noi construite, unde savanţii se ocupă în special cu crearea materialelor nanotehnologice noi, ce vor permite studierea interfeţei dintre celulele vii şi elementele microoptoelectronice. Blocul de nanomedicină a fost cel care a impresionat prin dotarea cu echipamente noi, unul dintre care valorează peste 6 milioane de dolari, două tomografe care permit cercetarea tumorilor la nivel de celule foarte mici, un centru informaţional electronic foarte puternic, unde se stochează toată informaţia din laboratoarele institutului.

În luarea de cuvânt, în cadrul şedinţei Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe, Secretarul ştiinţific general a subliniat rolul şi importanţa acestei structuri în consolidarea potenţialului tehnic şi uman al membrilor Asociaţiei, disponibilitatea oamenilor de ştiinţă din Republica Moldova de a efectua cercetări ce vizează utilizarea nanostructurilor în biomedicină, menţionând, în acest sens colaborarea dintre specialiştii din Republica Moldova şi cei din Centrul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna şi Institutul „I.V. Kurceatov”. De asemenea, prof. Ion Guceac a relevat importanţa pregătirii cadrelor de tineri cercetători din Moldova prin intermediul şcolilor de vară organizate la Institutul „I.V.Kurceatov”. Domnia sa a exprimat încrederea ca Asociaţia Internaţională a Academiilor de Ştiinţe va întreprinde masuri susţinute pentru sporirea schimbului de informaţii între membrii acesteia vizavi de activitatea principalilor actori din cadrul relaţiilor de educaţie şi cercetare în perspectiva creării unei societăţi bazate pe cunoaştere.

Reprezentantul AŞM a informat, de asemenea, că în 2013 se planifică o şedinţă festivă, prilejuită de aniversarea a 20-a de activitate a AIAŞ. Tot în 2013 s-a propus organizarea unei Conferinţe internaţionale cu genericul „Atitudinea societăţii şi statului faţă de ştiinţă în condiţiile crizei economice actuale”, cu participarea UNESCO.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM