Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi a vizitat Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM

2012-06-12
 

La invitaţia preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi a efectuat o vizită de lucru, la 11 iunie 2012, la Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu” al AŞM, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu conducătorul institutului, dr.hab., prof. Anatol Sidorenko.

La întrevedere a participat acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, coordonator al Secţiei Ştiinţe Exacte şi Economice a AŞM, acad. Gheorghe Ţîbîrnă, Roman Chircă, director AITT, Olga Burţeva, director general al Uzinei TOPAZ, şefi de laboratoare ai institutului, dr. Iurie Nica, ing. Iurie Sainsus.

În cadrul vizitei, ministrului i-au fost prezentate câteva dispozitive medicale de frecvenţă extrem de înaltă care s-au dovedit a fi foarte eficiente în tratamentul mai multor boli, cum ar fi ulcerul stomacal, bronşitelor şi altor leziuni care se tratează de obicei o perioadă destul de lungă doar cu medicamente.

Un alt dispozitiv, prezentat oficialului, efectuează iradierea ultravioletă a cavităţilor pulmonare în rezultatul necrozei ţesuturilor sub acţiunea micobacteriilor, în special tuberculoză, dar şi al altor microbi patogeni. Luând în considerare faptul că vindecarea este de lungă durată, ar deveni, de asemenea, un supliment foarte eficient în accelerarea procesului de tratament a bolnavilor ce suferă, în primul rând, de tuberculoză şi alte fenomene distructive în organismul uman.

Ministrul a expus opinia că acesta va fi un supliment foarte eficient în procesul de tratament, în primul rând, dar şi un ajutor pentru doctorii de familie, aproximativ 700 la număr, având toate condiţiile pentru a cumpăra asemenea dispozitive şi a le oferi condiţii suplimentare pentru tratamentul pacienţilor.

În rezultatul vizitei s-a convenit asupra întocmirii unei liste a necesităţilor de perspectivă pentru următorii 3-4 ani, astfel încât savanţii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, de la diferite institute, să-şi programeze activităţile în conformitate cu necesităţile reale, dat fiind şi impedimentul legat de înregistrarea şi autorizarea produselor elaborate sau produse la noi în ţară.

„Acest proces este în plină desfăşurare, iar în toamnă, până în septembrie mai exact, vom avea toate structurile create şi condiţiile necesare pentru a fi evaluate, autorizate şi permise pe piaţă aceste dispozitive medicale”, a remarcat ministrul, subliniind oportunitatea distribuirii acestor utilaje pentru zonele Republicii Moldova, dar şi în România şi alte ţări.

Pe final, Andrei Usatâi a mulţumit preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca pentru această invitaţie care s-a dovedit a fi foarte utilă. Ministrul a dat asigurări că va face tot ce e posibil pentru ca aceste informaţii să fie răspândite mai pe larg printre specialişti, în scopul îmbunătăţirii capacităţilor de tratament al pacienţilor şi de profilaxie prin intermediul acestor dispozitive medicale elaborate de către savanţii moldoveni.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM