În premieră pentru R. Moldova a fost deschisă o uzină de prelucrare a deşeurilor din mase plastice – încă un caz de succes al savanţilor de la AŞM

2012-06-14
 

Prima uzină-pilot de prelucrare integrală a deşeurilor din mase plastice cu obţinerea produselor noi din Republica Moldova a fost inaugurată, la 12 iunie 2012, la Chişinău. Acest proiect a fost lansat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei în colaborare cu Uzina „UISPAC”.

La inaugurare a participat prim-ministrul Vladimir Filat, conducerea AŞM, savanţi, ecologişti, ingineri care au vizitat sectoarele unde sunt sortate şi prelucrate toate tipurile de obiecte de masă plastică şi au asistat la procesul tehnologic de prelucrare integrală a deşeurilor, uzină fiind dotată cu o nouă tehnologie de prelucrare complexă a tuturor deşeurilor din mase plastice.

Vorbind despre beneficiile unei astfel de întreprinderi, prim-ministrul Vladimir Filat a remarcat că lansarea acestui proiect este un exemplu foarte clar cum pot fi transformate deşeurile în ceva care are valoare, iar cantitatea colosală de deşeuri din mase plastie de pe teritoriul Republicii Moldova este una ce denotă starea ecologică din ţară şi care, în mod cert, trebuie să îngrijoreze. „Trebuie să scoatem în prim plan problema ecologică, noi trebuie să avem grijă de ceea ce se întâmplă, aici în Republica Moldova vizavi de situaţia ecologică”, a spus Vladimir Filat. Având în premieră acest model de prelucrare a deşeurilor, de la invenţie până la punerea în aplicare, premierul a menţionat că urmează în acest sens soluţionarea cât mai urgentă a problemei ce vizează reglementarea unor procese de acest gen, implicit, prin adoptarea unei legi privind deşeurile care să stabilească foarte clar, dincolo de normele generale şi obligaţiuni, pentru instituţia de stat, autorităţii locale, colectarea şi transmiterea ulterioară a acestor deşeuri către cei care au capacitatea de a le prelucra, cu deciziile respective de utilizare a fondului ecologic. „Această uzină este un model care trebuie să aibă replică nu doar aici la Chişinău, dar şi în întreaga republică”, a conchis prim-ministrul.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat în cadrul evenimentului inaugural că acesta este un caz de succes al savanţilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi al partenerilor, este un exemplu de rezolvare a problemei ecologice, dar este şi un exemplu de prelucrare a deşeurilor ca materie primă, pentru a dezvolta o economie, a produce diferite materiale şi obiecte, ce pot fi utilizate în diferite ramuri. Acad. Gheorghe Duca, care, de altfel, este şi conducătorul proiectului propriu-zis, a specificat, de asemenea, că tehnologia elaborată de cercetătorii de la Institutul de Chimie şi Universitatea AŞM, în comparaţie cu tehnologiile cunoscute în lume, nu utilizează apă, nu produce ape reziduale şi nu generează alte deşeuri. Date fiind aceste avantaje, preşedintele AŞM consideră că noua tehnologie poate fi acum patentată şi vândută în alte ţări.

Directorul Uzinei UISPAC, Sergiu Bujor, partener al proiectului de transfer tehnologic, a expus în detaliu publicului etapele procesului tehnologic de prelucrare a deşeurilor, apreciind suportul substanţial al savanţilor de la AŞM în realizarea acestui proiect. Potrivit sursei, proiectul se estimează la suma de 2,5 mln lei, dintre care 1,6 mln - echipamentul industrial şi constă în elaborarea unei tehnologii de prelucrare complexă a tuturor deşeurilor din mase plastice, montarea instalaţiei semi-industriale şi prelucrarea a 20 tone de deşeuri plastice pe lună cu obţinerea produselor noi - suport armătură, ţiglă pentru trotuar, console pentru cofraje de construcţie, cofraje etc.

Astfel, în Republica Moldova, pentru prima dată, se propune o astfel de prelucrare complexă a deşeurilor din mase plastice cu obţinerea produselor noi. Reieşind din faptul că, cantitatea deşeurilor din mase plastice este destul de mare şi este în continuă creştere, respectiv, se soluţionează atât problema ecologică, cât şi obţinerea venitului economic.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM