Simpozionul „Marele Român - Nichita Smochină”

2012-06-15

La 14 iunie 2012, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „A. Lupan” şi Institutul de Ecologie şi Geografie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei au organizat Simpozionul „Marele Român – Nichita Smochină”, în cadrul căruia au fost lansate volumele: „Pagini din însemnările unui rebel”, autor Nichita Smochină (ediţie îngrijită de dr. ing. Vlad Galin-Corini şi ing. Bogdan-Ionuţ Secheli), „Securitatea mediului - o problemă mereu actuală”, autor Vlad Galin-Corini.

Evenimentul a fost deschis de către conf. univ., dr. A. Hanganu, directorul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM, care a menţionat că “Omul prin natura sa, vine şi se duce, dar cartea rămâine, pentru ca să circule şi să se plimbe prin mâinile altor oameni. Nichita Smochină este o personalitate deosebită şi sper ca împreună să îi cunoaştem activitatea, gîndurile şi sentimentele”.

Invitatul de onoare al Simpozionului „Marele Român – Nichita Smochină”, prof. univ., dr. Vlad Galin-Corini a mărturisit, că soţia sa este nepoata acad. Nichita Smochină. Având un grad de rudenie cu protagonistul simpozionului, a reuşit să-i găsească, să-i citească şi să-i materializeze cele peste două mii de foi ale jurnalului personal, în două volume. Primul volum, intitulat „Memorii”, a fost editat cu ajutorul AŞM, celălalt - „Pagini din însemnările unui rebel” a fost lansat în premieră în cadrul simpozinului. Pe lângă această realizare se mândreşte cu faptul că în Chişinău este o stradă ce poartă numele acad. Nichita Smochină. „Readucerea memoriei acad. Nichita Smochină în faţa opiniei publice înseamnă de fapt, ceea ce s-a străduit să facă şi în România, şi în Moldova, să facem puţină curăţenie în memoria noastră istorică faţă de personalităţile care le-am avut”, a menţionat Vlad Galin-Corini.

Scriitorul Vladimir Beşleagă a remarcat faptul că a rămas impresionat de cartea „Memorii” de Nichita Smochină şi că abia aşteaptă să poată lectura noul volum. „În ultimul timp m-a preocupat foarte mult istoria şi destinul acestei părţi de pământ, care se numeşte Transnistria, odată ce sunt originar de acolo, citind această carte mi-am dat seama că Nichita Smochină chiar dacă a plecat din acest teritoriu, el a rămas cu sufletul tot timpul acolo”, a menţionat scriitorul Vladimir Beşleagă.

În cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe comunicări, precum “Marele român din Transnistria”, de acad. Petru Soltan, „Participarea lui N. Smochină la congresul popoarelor caucaziene”, de dr. Ion Negrei, (IISD al AŞM), „Valoarea ştiinţifică şi literară a Memoriilor”, de scriitorul Andrei Strâmbeanu şi altele.

Nichita Smochină a fost jurist, istoric, etnograf, sociolog şi om politic român, membru de onoare al Academiei Române. În aprilie 2010 a fost decorat postmortem de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu „Ordinul de Onoare”.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM