Conferinţa de presă, dedicată Şedinţei a 34-a a Consiliului de Administrare al STCU, găzduită de AŞM

2012-06-23
 

La 22 iunie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă de presă, dedicată Şedinţei a 34-a a Consiliului de Administrare al Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din Ucraina (STCU), în cadrul căreia a fost anunţată o nouă asistenţă pentru sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Ukraina.

Conferinţa a fost susţinută de către m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, Ambasador Michael Einik, Director Executiv al STCU; Fillip R. Dollif, membru al Consiliului de Administrare; Michael Zgurovsky, rector, Institutul Politehnic din Kiev.

Vicepreşedintele AŞM, Ion Tighineanu a ţinut să sublinieze în mod prioritar succesul Republicii Moldova prin asocierea la Programul Comunitar Cadrul 7 (PC7) şi oportunităţile comunităţii ştiinţifice din ţara noastră de a participa, în calitate de partener egal, la concursurile anunţate de Comisia Europeană, devenind astfel, parte componentă a unei reţele europene a oamenilor de ştiinţă ce determină obiectivele şi priorităţile europene în domeniul cercetării-inovării. Mai mult, în rezultatul asocierii, Republica Moldova va putea beneficia de potenţialul şi excelenţa ştiinţifică europeană pentru soluţionarea multiplelor probleme de ordin intern. „Graţie asocierii, la 1 ianuarie 2012, a Republicii Moldova la PC7, am realizat un pas important, dar acum trebuie să promovăm o participare largă la programul PC7 şi nu este simplu, trebuie să ajustăm mai multe aspecte în legislaţia noastră”, a declarat vicepreşedintele AŞM, precizând în context, că Centrul Ştiinţifico-Tehnologic de la Kiev a venit cu propunerea de a participa în calitate de partener în proiectele trimise la Bruxelles, fapt ce va fi de mare ajutor în realizarea obiectivelor lor. De asemenea, Domnia sa a specificat că unul din scopurile participării largi în programele regionale şi europene este de a implementa excelenţa în cercetarea ştiinţifică, pentru a deveni competitivi la scară internaţională.

Fillip R. Dollif, membru al Consiliului de Administrare al STCU a subliniat în intervenţia sa rolul creării în anul 1993 a Centrului şi scopul acordării asistenţei pentru ţările care au făcut parte din Uniunea Sovietică. În acest sens, Domnia sa a remarcat că STCU susţine activitatea ştiinţifică, dar şi activităţile de coordonare într-o serie de ţări membre din regiune, până în prezent fiind susţinute 1450 de activităţi în valoare de 209,5 milioane de dolari SUA, multe dintre aceste proiecte importante fiind implementate în Republica Moldova.

Într-un alt context, Fillip R. Dollif a informat şi asupra unei decizii luate în cadrul Reuniunii a 34-a privind integrarea cu o instituţie soră şi anume - Centrul Ştiinţifico-Tehnologic Internaţional, cu sediul din Moscova.

Ambasadorul Michael Einik, Director Executiv al STCU a exprimat cuvinte de apreciere privind organizarea la nivel înalt a Reuniunii, subliniind în mod special activitatea filialei cu sediul la Chişinău, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, care lucrează în strânsă colaborare cu comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova, coordonator al filialei fiind dr. Alfreda Roşca.

De menţionat că în acest an, după o perioadă de 5 ani, Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost gazda Şedinţei a 34-a a Consiliului de Administrare al Centrului Ştiinţifico-Tehnologic, întruniri bianuale ce periodic au loc în ţările recipiente. În cadrul acestei Şedinţe a fost analizată activitatea STCU, trasate obiectivele pentru următorul an, fiind aprobate pentru finanţare noi proiecte de cercetare-dezvoltare, prezentate de oamenii de ştiinţă din Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Ukraina.

Oportunităţile oferite de către STCU vizează suportul logistic şi financiar suplimentar, alocat pentru realizarea proiectelor, organizarea şi participarea la diferite manifestări ştiinţifice, promovarea celor mai importante elaborări la nivel internaţional. Cercetătorii moldoveni, în competiţie cu cei din Azerbaidjan, Georgia şi Ukraina, au reuşit deja să obţină 32 granturi finanţate de către STCU, costul total al cărora depăşeşte suma de 2,5 mln. dolari SUA. Suportul financiar oferit de către STCU are ca prim scop reducerea exodului oamenilor de ştiinţă, crearea condiţiilor de trai mai favorabile din punct de vedere financiar şi social în ţara de origine, integrarea mai eficientă în comunitatea ştiinţifică europeană şi internaţională.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM