Conferinţă de presa Lansarea Proiectului „Reţea de Siguranţă Seismică în Bazinul Marii Negre”

2012-06-29

La 29 iunie 2012, ora 11:00, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1), va avea loc Conferinţa de presă, prilejuită de lansarea Proiectului „Reţea de Siguranţă Seismică in Bazinul Marii Negre” („Black See Earthquake Safety Network – ESNET”, proiectul ce derulează în cadrul Programului Operaţional al UE de colaborare a ţărilor din Bazinul Mării Negre.

Evenimentul este organizat de Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM.

La manifestare vor participa partenerii proiectului - instituţii de specialitate din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova: Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, România; Fundaţia Internaţională pentru Ajutor şi Dezvoltare – Semiluna Albastră (Turcia); Institutul de Geofizica al Academiei de Ştiinţe a Bulgariei; Institutul de Geologie si Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la prevenirea dezastrelor naturale, provocate de cutremurele puternice din regiune. Obiectivele specifice vizează evaluarea potenţialului distructiv, cu accent pe gradul de risc seismic şi efectele cutremurelor de pământ; elaborarea unui concept (plan) integrat de monitorizare şi intervenţie seismică; sporirea capacităţii unităţilor locale de intervenţie de urgenţă pentru activităţi comune de răspuns în caz de dezastre.

Grupuri ţintă: universităţi şi institute de cercetare din ţările şi regiunile implicate; unităţi de intervenţie de urgenţă, care îşi desfăşoară activitatea în zona de derulare a proiectului; autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale din zona de derulare a proiectului; ONG-uri, care acţionează în domeniul informării şi intervenţiei în caz de dezastre naturale.

Beneficiari finali: populaţia din regiunile eligibile ale proiectului ale tarilor partenere.

Impactul aşteptat este de a oferi o imagine de ansamblu mai documentată privind hazardul şi riscul seismic în ţările participante; posibila extindere a reţelei în alte/toate ţările din bazinul Mării Negre; reacţia mai bună la cutremure atât din partea populaţiei, cât şi a unităţilor de urgenţă, reducând astfel pagubele provocate de acest hazard natural.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM