M.c. Valeriu Pasat a făcut o donație de carte bibliotecilor

2012-06-27
 

Un eveniment cultural ştiinţific mai puţin obişnuit – o donaţie de carte istorică cu genericul inspirat „Valeriu Pasat şi adevărata istorie” – a fost găzduit, la 26 iunie curent, de Biblioteca Municipală „B.P Haşdeu” din capitală. Donatorul impresionantului lot de carte este doctorul habilitat în istorie, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie, Stat şi Drept (IISD) al AŞM, m.c. Valeriu Pasat, despre care lingvistul Vlad Pohilă, moderatorul manifestării, a spus că este istoricul care face o altfel de istorie, punând miza pe document, face ca să vorbească documentul, după ce mestecă, plămădeşte sute, zeci şi chiar mii de documente scoase din arhivă, greu accesibile majorităţii, pe unde nu au prea fost cercetătorii noştri.

Vlad Pohilă a vorbit despre paradoxul, dar şi explicaţia „relaţiei” deosebite a istoricului cu documentul, cum desluşeşte impactul pe care-l are atunci când scoate multitudinea de documente istorice inedite. Şi pentru că Valeriu Pasat este autorul mai multor iniţiative însorite, vorbitorul a amintit şi lansarea recentului apel de apropiere a viziunii istoricilor noştri „pentru a scrie o istorie, să nu fie atât de multe şi să zăpăcească lumea de la noi”, urmată de această donaţie de carte atât de necesară bibliotecilor din ţară.

„Istoricul şi cetăţeanul Valeriu Pasat şi-a asumat responsabilitatea de a clarifica, identifica şi descrie profund documentat nuda realitate a unor evenimente din istoria R. Moldova”, avea să remarce în discursul său directorul bibliotecii gazdă, Lidia Kulikovski. Domnia sa a specificat că lucrările istoricului Valeriu Pasat nu se ocupă de „răni superficiale”, el apelează la „chirurgie” documentară şi lasă să se amplifice adevărul, or, susţine directorul, adevărul în R. Moldova, rămâne încă o problemă, „iar noi, de la o vreme, suntem chiar imuni la probleme de identitate şi de istorie”. Lidia Kulikovski a remarcat curajul, responsabilitatea, dar şi inteligenţa savantului în abordarea acestor deloc uşoare şi continuu durute perioade istorice ale R. Moldova, iar donaţia celor şapte titluri de carte istorică trimite un semn pozitiv către toţi cei care vor să cunoască adevărata istorie a ţării. „În bibliotecile noastre rar sunt întâlnite cărţi care descriu adevărata istorie a neamului. Donaţia în cauză vine să completeze într-un fel acest gol, oferind celor interesaţi mai multe informaţii veridice, bazate pe documente concrete despre unele evenimente prezentate incorect de-a lungul timpului”, a precizat directorul bibliotecii.

Acad. Mihai Cimpoi, care a transmis un mesaj de salut în numele conducerii AŞM, a exprimat cuvinte de apreciere vizavi de preocuparea m.c. Valeriu Pasat pentru istoria neamului nostru. „Ne pare bine că Valeriu Pasat slujeşte adevărul în aceste cărţi de care noi avem nevoie ca de cer şi sunt scrise, tipărite, dar trebuie să ajungă la cititori”, a declarat academicianul, adăugând că volumele ajung acolo unde e nevoie de informare şi documentare”.

Dr. hab., prof. univ. Nicolae Enciu, şeful Secţiei Istorie Contemporană din cadrul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM a relevat că Valeriu Pasat este indiscutabil un istoric care contribuie esenţial la progresul cercetării istorice în R. Moldova. Menţionând calitatea de cercetător perseverent a Domniei sale, istoricul Nicolae Enciu a subliniat gestul în sine al savantului Valeriu Pasat, care are editată o întreagă bibliotecă, iar intenţia de a face cunoscute lucrările sale unui public cât mai larg, de a oferi un număr impozant de lucrări pentru biblioteci, 50 la număr, nu face decât să bucure. „Pot să certific şi să confirm că toate lucrările scrise de m.c.Valeriu Pasat sunt o istorie adevărată”, a declarat dr.hab. Nicolae Enciu.

Vorbind despre opera istorică şi cariera ştiinţifică din ultimii ani a protagonistului evenimentului, dr. Anatol Ţăranu, cercetător ştiinţific coordonator în Secţia Istorie Contemporană a IISD al AŞM, a ţinut să remarce că volumele lui Valeriu Pasat vor servi drept sursă veridică de informaţie pentru următoarele generaţii, interesate de istoria R. Moldova. „Fiecare generaţie scrie istoria sa. Eu cred că istoria generaţiei noastre îi aparţine lui Valeriu Pasat. Opera sa are o valoare incontestabilă şi cu siguranţă va fi citită de generaţii întregi. Viitorii cercetători vor scrie istoria în mare parte datorită volumelor publicate de Valeriu Pasat Valeriu Pasat”, a conchis istoricul Anatol Ţăranu.

„Eu cred că Valeriu Pasat este şi va fi întotdeauna bogat prin ceea ce are aici în Sala Bibliotecii şi aceasta este o calitate ce oferă legitimitate în R. Moldova”, a constatat dr. Octavian Ţîcu, cercetător ştiinţific coordonator la IISD al AŞM, care, după cum a mărturisit chiar vorbitorul, face parte dintr-o generaţie de tineri, născuţi într-o perioadă la sfârşitul unui regim şi care s-au format într-un alt context, fiind în general foarte critici şi dispuşi de a prezenta multe lucruri diferit de sistemul tradiţionalist, lucruri care se contestă la ora actuală. Octavian Ţîcu consideră că Valeriu Pasat este pus într-o mare dilemă, convenţională, fundamentală şi profesională - cea de a fi om politic şi cea de a fi savant şi asta pentru că, susţine tânărul cercetător, opera lui istorică care este una care prevalează. Istoricul Ţîcu a accentuat încă două dimensiuni foarte importante ale marelui talent istoric a dlui Pasat: primul - talentul de a descoperi documentul şi al doilea - de a-l pune în valoare.

Pe marginea lucrărilor s-au exprimat mai mulţi vorbitori. În încheiere, m.c. Valeriu Pasat a mulţumit pentru cuvintele calde tuturor celor care s-au arătat interesaţi de opera sa ştiinţifică, un cuvânt aparte de mulţumire fiind rezervat bibliotecii gazdă, dar şi tuturor bibliotecarilor, prin intermediul cărora se realizează această frumoasă intenţie. Protagonistul evenimentului a mărturisit că dacă ceea ce a scris va contribui la elucidarea trecutului istoric şi dacă cei care vor găsi în aceste lucrări o altă descriere a istoriei care dezvăluie adevărul, consideră că a îndeplinit o misiune, pe care a ales-o cu mulţi ani în urmă. Se consideră un om împlinit, iar întâlnirea respectivă şi donaţia de carte îl motivează să muncească şi mai mult, să depună şi mai mult efort pentru a scoate la lumină tot ceea ce a acumulat de-a lungul anilor pentru a oferi tuturor celor interesaţi posibilitatea de a-si forma o opinie personală asupra multor probleme controversate din istoria ţării. „Să ne cunoaştem istoria, să ne respectăm istoria, indiferent cum a fost ea”, a spus pe final Valeriu Pasat, făcând şi o promisiune că în cel mai apropiat timp va bucura cititorul cu o nouă lucrare de anvergură intitulată „Istoria Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa Ucrainei”.

Valeriu Pasat a oferit bibliotecilor o serie de culegeri de documente extrem de importante ca deschidere ştiinţifică, ca abordare academică şi ca valoare istoriografică. Donaţia este constituită din şapte titluri de carte în mare parte lucrările istoricului: monografii, culegeri de documente, ediţii îngrijite de autor, care au menirea să completeze fondurile celor 31 de biblioteci din raza oraşului Chişinău şi 22 din suburbiile Chişinăului – filiale ale Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”. Acestea sunt: ”Трудные страницы истории Молдовы 1940-1950-е гг.”; „Суровая правда истории. Депортации с территории Молдавской СССР 40-50-е гг.”; monografia „Calvarul. Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSS Moldoveneşti 1940-1950” - o lucrare care s-a bucurat de cele mai înalte aprecieri din partea comunităţii naţionale şi internaţionale a istoricilor; volumele Керсновская Е.А., Сколько стоит человек ; colecţia de documente Православие в Молдавии: власть, церковь, верующие. 1940-1991; monografia „R.S.S. Moldovenească în epoca stalinistă (1940-1953).

Unul din marile avantaje ale lucrărilor m.c. Valeriu Pasat este faptul că cititorul este pus în faţa documentelor fără a i se impune o părere, fără a fi influenţat într-un fel s-au altul, oferindu-i-se astfel posibilitatea de a face concluziile de sine stătător, oferind, totodată, cititorilor o istorie imparţială, apolitică, o „istorie adevărată”.

La eveniment au fost prezenţi distinşi istorici, oameni de cultură, politicieni, persoane interesate de istorie.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM