Posibilităţi reale de obţinere a recoltelor competitive, graţie asistenţei ştiinţifice

2012-06-30
 

La 28 iunie curent, a avut loc şedinţa în teritoriu a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM. Şedinţa a demarat cu vizitarea a trei experienţe la loturile experimentale ale Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp (ICCC) „Selecţia” din mun. Bălti, unde se desfăşoară programe de cercetare ştiinţifica în domeniul ameliorării şi elaborării tehnologiilor de cultivare a culturilor de câmp.

În cadrul vizitei, membrii CSŞDT au făcut cunoştinţă cu experienţele de câmp de lungă durată pe asolamente şi culturi permanente. O demonstraţie la faţa locului a fost susţinută de şeful Secţiei Sisteme Agricole din cadrul Institutului, doctor habilitat în ştiinţe agricole, profesor cercetător Boris Boincean. În expunerea sa, savantul a pus accentul pe importanţa asolamentului în agricultura modernă în vederea reducerii cheltuielilor de producere şi ameliorării stării mediului ambiant. Cercetătorul a explicat că tehnologiile agricole pot fi efective doar în cadrul asolamentului. În acest sens, vorbitorul a demonstrat foarte convingător avantajele menţinerii fertilităţii solului, care constituie factorul determinant în obţinerea producţiei culturilor agricole. Astfel, prin săparea probelor de sol pe hârleţ din diferite variante a experienţelor de câmp s-a demonstrat starea structurala a solului în dependenţă de complexul de masuri agrotehnice aplicat.

Membrii CSŞDT au vizitat, de asemenea, loturile experimentale cu ameliorarea grâului şi orzului de toamnă. O informaţie amplă cu argumente temeinice a fost prezentată de către dr. Valeriu Vozian, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, dr. Serghei Titu, seful Laboratorului de ameliorare a culturilor cerealiere şi dr. Maria Chisca, colaborator ştiinţific superior din cadru aceluiaşi laborator, ameliorator de baza la cultura orzului de toamnă. Cercetătorii au demonstrat calităţile soiurilor nou create, comparativ cu soiurile din alte centre ştiinţifice de profil de peste hotarele R. Moldova.

Totodată, specialiştii s-au arătat îngrijoraţi de situaţia alarmantă din domeniul agriculturii, în special cea legată de degradarea solului. Savanţii au venit cu mai multe recomandări şi propuneri, solicitând în acest sens susţinerea din partea Guvernului, a sectorului agricol şi disponibilitatea acestuia de a soluţiona în comun problemele grave abordate. S-a menţionat, de asemenea, că statul ar trebui prin lege să creeze condiţii necesare, să susţină şi să stimuleze agricultorul autohton, în caz contrar, se va pierde performanţa, capacitatea de asigurare alimentară a ţării cu produse autohtone, fiind nevoiţi să importăm şi să devenim dependenţi atât de importul materialului semincer, la preţuri incomparabile, cât şi al specialiştilor. Exemplu elocvent poate servi faptul că Moldova, potrivit estimărilor specialiştilor, produce doar 20% din seminţele anual folosite, iar 80% sunt importate. În realitate, potenţialul de asigurare şi producere a seminţelor este cu mult mai înalt, dar nu este valorificat.

In pofida condiţiilor nefavorabile create în urma secetei din toamna anului trecut, dar şi din anul curent s-a menţionat nivelul înalt de producţie, ca rezultat al respectării tehnologiilor de cultivare a culturilor cerealiere de toamnă şi posibilitatea de obţinere a recoltelor competitive, graţie asistenţei ştiinţifice.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca s-a arătat impresionat de rezultatele prezentate de savanţii de la ICCC ”Selecţia” referitor la crearea şi omologarea unui număr impunător de soiuri şi hibrizi a diferitor culturi şi a venit cu propunerea ca următorul soi de grâu creat să fie denumit „Academia”.

După vizitarea loturilor experimentale, participanţii s-au întrunit în cadrul şedinţei, în Sala Senatului Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Balti, unde şi-au continuat activitatea conform agendei de lucru.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM