Prima promoţie de licenţiat a Universităţii AŞM a primit diplomele de absolvenţi

2012-07-03
 

Eveniment remarcabil la Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La 2 iulie 2012, într-un cadru festiv, au fost înmânate diplomele primei promoţii de licenţiaţi şi celei de-a cincea promoţie de masterat. Rectorul Universităţii AŞM, m.c. Maria Duca i-a felicitat pe proaspeţii absolvenţi, dorindu-le sănătate, noi performanţe şi un viitor frumos. „Astăzi sunteţi cei care primiţi un document ce marchează istoria vieţii dumneavoastră. Viitorul vă aparţine dumneavoastră”, a declarat rectorul Universităţii. Vorbind despre Universitate ca despre o instituţie tânără, care a fost o adevărată provocare atât pentru studenţi, cât şi pentru corpul profesoral, dar şi pentru mediul academic, rectorul universităţii a ţinut să remarce riscul şi responsabilitatea asumată de a iniţia ceva nou, a schimba şi orienta activitatea de formare profesională şi toate acestea pentru a da societăţii specialişti buni şi personalităţi destoinice, care vor constitui mândria ţării noastre.

La evenimentul festiv a participat Secretarul ştiinţific General al AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac, care a adresat absolvenţilor un mesaj de felicitare în numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Secretarul ştiinţific general, care este, de altfel, şi curatorul Universităţii din partea AŞM, le-a dorit absolvenţilor sănătate, prosperitate, ani frumoşi în performanţe, încredere în forţele proprii şi spirit de sacrificiu. „Dumneavoastră, reprezentanţilor generaţiei tinerilor de azi, vă revine o misiune nobilă, dificilă de a relansa economia naţională, de a relansa acele valori sociale care sunt specifice statului şi societăţii la etapa contemporană”, a relevat prof. Ion Guceac. Şi pentru că absolvenţii au mari aşteptări de la ziua de mâine, Domnia sa le-a amintit tinerilor că realizarea acestora este în mare parte susţinută şi de calitatea studiilor, obţinute în cadrul universităţii, care, deşi are o vârstă relativ tânără, s-a înscris deja în rândul celor mai performante instituţii superioare de învăţământ din ţară, fapt ce le oferă pe viitor şansa de a se realiza şi a-şi găsi un loc meritat în viaţă.

„Sunteţi norocoşi, fiindcă sunteţi absolvenţii unei universităţi de tip nou, în care cercetarea e pusă în capul mesei, sunteţi norocoşi fiindcă aveţi posibilitatea să ascultaţi pe cei mai valoroşi profesori din R. Moldova, din Chişinău şi sunteţi norocoşi, de aceea că sunteţi tineri şi frumoşi”, a declarat m.c. Constantin Gaindric, sugerând absolvenţilor să nu se oprească aici. Cel puţin pentru cei de la ştiinţe exacte, nu există stagnarea, susţine savantul, or, dacă nu te mişti înainte, nu rămâi pe loc, ci te duci înapoi.

Cu un mesaj de felicitare şi un gând frumos a fost prezent la festivitate m.c. Ion Dediu, pentru care a fost o deosebită onoare şi cinste de a preda ceea ce cunoaşte Domnia sa în domeniul ecologiei şi protecţiei mediului. Laureatul Premiului Naţional le-a dorit absolvenţilor tot binele pământului, la care ecologii şi protecţioniştii au o atribuţie directă, să se bucure de viaţă, de părinţi, dorindu-le şi un drum bun în viaţă.

Rectorul Maria Duca a specificat că până în prezent Universitatea a avut 51 de absolvenţi la Facultatea de ştiinţe ale naturii, care au absolvit programele de masterat biologie şi biologie moleculară, 49 de absolvenţi la masterat la ştiinţele exacte şi 17 absolvenţi la ştiinţele socio-umaniste. În total, din cadrul Un AŞM pleacă 130 de absolvenţi. Rectorul Un AŞM rămâne cu speranţa că o parte dintre absolvenţi o să aplice la masterat şi doctorat în continuare la universitate. Domnia sa a exprimat calde cuvinte de mulţumire corpului profesoral al Universităţii, institutelor AŞM, academicienilor, care au binevoit să le fie alături pe parcursul acestor ani, să susţină atât profesorii, cât şi studenţii prin toate cunoştinţele pe care le-au acumulat.

Adriana Acciu, absolventa Facultăţii Ştiinţe ale Naturii a exprimat, în numele colegilor săi, cele mai sincere mulţumiri, respectul şi întreaga recunoştinţă profesorilor pentru sprijinul permanent, condiţiile de studii create şi posibilitatea de a studia într-un mediu de cercetare de o aleasă ţinută ştiinţifică. Cuvinte de gratitudine au fost adresate, de asemenea, savanţilor de la institutele de cercetare din cadrul AŞM, care i-au condus prin labirinturile ştiinţei şi le-au luminat mintea cu flacăra raţiunii şi înţelepciunii. „Graţie profesorilor de la Universitatea AŞM, care ne-au îndrumat, cărţilor pe care le-am descoperit şi redescoperit, relaţiile cu lumea s-au schimbat, iar paleta coloristică a cunoaşterii s-a îmbogăţit”, avea să remarce Anastasia Pociumban, o altă absolventă a Un AŞM.

Bucuroşi, fericiţi, emoţionaţi şi un pic nostalgici, absolvenţii au făcut o poză de grup împreună cu rectorul universităţii, profesorii, invitaţii în faţa Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM, care a găzduit festivitatea.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM