„Asistenţa ştiinţifică la cultivarea plantelor să se transforme într-o necesitate”

2012-07-05
 

Colaboratorii institutelor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialişti din domeniul agriculturii, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, ai mediului de afaceri din ţară s-au întrunit, la 4 iulie 2012, la „Ziua câmpului”, eveniment devenit deja tradiţional pentru reprezentanţii sectorului agrar. Manifestarea a fost organizată de către Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, în calitate de partener fiind Reprezentanţa firmei americane „Chemtura Agrosolutions”.

Prima parte a agendei evenimentului a inclus vizita la sectoarele demonstrative şi ameliorare ale Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, în cadrul căruia au fost omologate peste 100 de soiuri de culturi agricole. Colaboratorii au prezentat soiri noi de culturi cerealiere, culturi leguminoase etc. O deosebită atenţie s-a atras asupra pregătirii seminţelor pentru semănat, participanţii făcând cunoştinţă şi cu ultimele noutăţi în tehnologia culturilor agricole. În prezentarea sa despre noile soiuri de culturi cerealiere, dr. Efimia Veveriţa a menţionat performanţa noilor soiuri de grâu comun de toamnă, grâul durum de toamnă, triticale, secară, orz, ovăz şi alte culturi. În informaţia prezentată s-a specificat faptul că odată cu intensificarea secetei este necesară trecerea la cultivarea pe scară largă a soiurilor de triticale, secară şi grâu durum, care, fiind mai rezistente la condiţiile extremale, asigură obţinerea unor recolte satisfăcătoare, chiar şi pe terenurile cu o bonitate mai redusă.

Dr.hab., prof. Vasile Botnari, vicedirector al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM, organizator şi moderator al evenimentului, a subliniat în intervenţia sa respectarea tehnologiilor de cultivare a culturilor agricole şi adaptarea acestora la diferite condiţii de producere, remarcând că un rol deosebit în obţinerea recoltelor programate revine seminţelor şi calităţii acestora. Totodată, Domnia sa a menţionat cu regret că în R. Moldova, deseori, se încalcă legităţile agriculturii, fapt ce are un impact negativ asupra productivităţii plantelor şi se răsfrâng asupra nivelului de producţie şi competitivităţii acesteia. Ca specialist în domeniu, savantul optează pentru o colaborare mai amplă cu fermierii agricoli, iar asistenţa ştiinţifică la cultivarea plantelor să se transforme într-o necesitate.

În deschiderea părţii a doua a evenimentului, care s-a constituit într-o sesiune de comunicări, a luat cuvântul prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui, academician coordonator al Secţiei Ştiinţe ale Naturii şi Vieţii a AŞM. Vorbind despre semnificaţia întrunirii, prim-vicepreşedintele a subliniat importanţa domeniului agriculturii pentru ţară, stimularea agricultorului autohton, în special, în situaţia secetei fără precedent din toamnă anului trecut, dar şi cea actuală. În context, a dat o apreciere înaltă colectivului de cercetători din cadrul Institutului, care, în pofida condiţiilor dificile în care activează, an de an vin cu cele mai noi cuceriri ale ştiinţei în domeniul cultivării plantelor, culturilor cerealiere. Academicianul a exprimat cuvinte de recunoştinţă mai multor cercetători de la institut, accentuând performanţele de ultimă oră ale institutului, odată cu venirea în calitatea de vicedirector a prof. Vasile Botnari.

Sesiunea a continuat cu mai multe comunicări ştiinţifice în expunerea dr. Efimia Veveriţă, dr. hab. Vasile Botnari, dr. Ion Bureţ, reprezentant al firmei americane „Chemtura Agrosolutions”. În luarea sa de cuvânt, prof. Vasile Botnari a vorbit succint despre eforturile care urmează a fi întreprinse pentru a obţine o recoltă de calitate şi competitivă. Domnia sa a identificat şi un şir de probleme cu care se confruntă domeniul şi anume: lipsa de mijloace tehnice şi financiare corespunzătoare; lipsa atractivităţii din partea tinerilor a activităţii de cercetare în sectorul agrar; lipsa posibilităţilor de implementare pe scară largă şi extindere a rezultatelor ştiinţifice în sectorul real al economiei; susţinerea insuficientă din partea statului a cercetărilor în domeniul irigării culturilor agricole, multiplicării seminţelor la soiurile autohtone, obţinute şi adaptate la condiţiile ţării. Acestea sunt probleme la care reprezentanţii Guvernului trebuie să se aplece şi să găsească o rezolvare, căci cel care are de pierdut în consecinţă este agricultorul autohton şi, nu în ultimul rând, economia ţării.

În intervenţia sa, dr. Ion Bureţ a atras atenţia preponderent la acţiunea şi eficacitatea produselor de uz fitosanitar pentru tratarea seminţelor la culturile cerealiere şi menţinerea controlului asupra răspândirii bolilor şi dăunătorilor în perioada de vegetaţie.

Evenimentul în cauză a scos în evidenţă anii de activitate intensă, în care colectivul de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor a dovedit cu prisosinţă că, graţie asistenţei ştiinţifice, agricultura, alături de celelalte ramuri ale economiei autohtone poate fi un punct forte, un punct care poate să încline balanţa în favoarea bunului mers al vieţii în Republica Moldova.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM